Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Lefebvrienii: reluăm discuția teologică cu Vaticanul

De Iacopo Scaramuzzi

"Totul determină Fraternitatea să reia discuția teologică": anunță asta lefebvrienii într-o notă în care prezintă că noul superior, părintele Davide Pagliarani, a fost primit de cardinalul prefect al Congregației pentru Doctrina Credinței, Luis Ladaria, ocazie pentru a se cunoaște, pentru a înregistra o "divergență doctrinală inflexibilă" între Roma și grupul fondat după Conciliul al II-lea din Vatican de monseniorul Marcel Lefevre și, întocmai, pentru "a relua discuția teologică" cu Sfântul Scaun "foarte conștienți că Bunul Dumnezeu nu-i cere în mod necesar să-i convingă pe interlocutorii săi, ci de a duce înainte Bisericii mărturia necondiționată a credinței".

Joi, 22 noiembrie 2018, prezintă aceeași fraternitate sacerdotală ultraconservatoare într-o notă difuzată de la Menzingen, cartierul general elvețian al lefebvrienilor, "abatele Davide Pagliarani, superior general al Fraternității Sfântul Pius al X-lea, a mers la Roma, la invitația cardinalului Luis Ladaria Ferrer, prefect al Congregației pentru Doctrina Credinței. Era însoțit de abatele Emmanuel du Chalard. Cardinalul Ladaria era asistat de monseniorul Guido Pozzo, secretar al comisiei pontificale Ecclesia Dei".

"Colocviul s-a desfășurat în birourile Congregației pentru Doctrina Credinței de la 16.30 la 18.30. Avea ca obiectiv să permită cardinalului Ladaria și abatelui Pagliarani să se întâlnească pentru prima dată și să clarifice împreună relațiile dintre Sfântul Scaun și Fraternitatea Sfântul Pius al X-lea, de la alegerea noului său superior general în iulie".

"În cursul colocviului cu autoritățile romane, s-a amintit că problema de fond este efectiv doctrinală și nici Fraternitatea nici Roma n-o pot eluda. Din cauza acestei divergențe doctrinale inflexibile, orice tentativă de a elabora o schiță de declarație doctrinală acceptabilă de ambele părți de șapte ani n-a putut reuși. Pentru aceasta problema doctrinală rămâne absolut primordială".

"Sfântul Scaun - continuă lefebvrienii - nu spune altceva când afirmă în manieră solemnă că se va putea stabili un statut juridic pentru Fraternitate numai după semnarea unui document cu caracter doctrinal". "Așadar totul determină Fraternitatea să reia discuția teologică", se citește în comunicatul lefebvrienilor, "foarte conștienți că Bunul Dumnezeu nu-i cere în mod necesar să-i convingă pe interlocutorii săi, ci de a duce înainte Bisericii mărturia necondiționată a credinței".

"Viitorul Fraternității este în mâinile Providenței și ale Preasfintei Fecioare Maria, cum dovedește toată istoria sa, de la întemeiere până astăzi". "Membrii Fraternității - conclude nota - nu vor altceva decât să slujească Biserica și să coopereze eficient la regenerarea sa, până la dăruirea propriei vieți, dacă este nevoie, pentru triumful său. Dar n-ar ști să aleagă nici modul, nici termenii, nici momentul pentru ceea ce aparține numai lui Dumnezeu".

(După Vatican Insider, 23 noiembrie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat