Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Pakistan, după achitarea lui Asia Bibi "legea de blasfemie" în centrul dezbaterii

De Paolo Affatato

A mărturisit că "a plâns de bucurie" când, în 2010, Asia Bibi a fost condamnată la spânzurătoare după un denunț organizat de el și după mărturia dată în tribunal. Qari Mohammad Salim n-a avut un cuvânt de căință după ce judecătorii de la Curtea Supremă, la 31 octombrie, au achitat femeia pakistaneză de delictul de blasfemie. Salim este imamul care în 2009, după ce a consultat cele două femei musulmane Asma și Mafia, colege de muncă ale lui Asia Bibi, a concertat cu ele denunțul fals pentru blasfemie. Dând astfel drumul unui calvar care este încă în desfășurare, în timp ce femeia, eliberată din închisoare, este sub strictă supraveghere, într-un loc secret, pentru a o ține departe de cei care ar vrea s-o ucidă, considerând-o, oricum și în pofida a toate, "vinovată de blasfemie".

Însă acum, pentru Qari Mohammad Sali s-ar putea ca totul să se plătească. Speră asta mulți în Pakistan, creștini și musulmani, analiști și comentatori și care promovează revizuirea legii despre cei vinovați de blasfemie. Nu pentru a o putea abroga (lucru imposibil dat fiind contextul social), dar măcar pentru a-i împiedica abuzurile: adică pentru a evita ca să fie utilizată cu ușurință ca o "măciucă" pentru a lovi adversari în răzbunări private, în controverse care nu au nimic religios.

În societatea pakistaneză s-a pornit o mișcare de opinie care vrea să profite de oportunitatea achitării lui Asia Bibi pentru a corecta absurditățile din această lege. "Poliția trebuie să aresteze pe Qari Muhammad Salim și pe cele două femei musulmane care au inventat false acuze de blasfemie împotriva lui Asia Bibi" cere Taskeen Khan, intelectual creștin și conducător al unei emisiuni de televiziune de pe postul creștin Glory Tv din Pakistan.

Activistul catolic Rashid Gill, coordonator al Comisiei "Justiție și pace" la Karachi, a explicat agenției vaticane Fides: "Cerem ca acuzatorilor falși dovediți să li se aplice aceeași pedeapsă celor vinovați de blasfemie, în fiecare caz de presupusă blasfemie. Acesta va fi unicul mod pentru a opri abuzul legii".

Activiști musulmani elogiază mișcarea judecătorilor de la Curtea Supremă, care au stigmatizat folosirea improprie a legii despre blasfemie și amintesc că, înainte de guvernul dictatorului Zia-ul-Haq, existau foarte puține cazuri de denunțuri în țară. Generalul a introdus, pe o legislație generică, parte din aparatul de moștenire britanică, două noi aliniate ale Codului Penal ("295 b" și "295 c", care pedepsesc cu închisoare pe viață sau pedeapsa cu moartea insulta adusă Coranului și profetului Mahomed) care au cauzat din anii '80 până astăzi peste 1500 de cazuri pe care avocații le recunosc în cea mai mare parte inventate în întregime.

Tema ajunsese cu greu la nivel politic: în martie 2018, Comisia pentru drepturile umane de la Senatul din Pakistan a propus câteva amendamente la lege pentru a-i pedepsi pe acuzatorii falși, sugerând chiar să se aplice aceleași pedepse prevăzute pentru cel care încalcă legea. Măsura n-a trecut datorită opoziției partidului politic Jamiat-Ulema-e-Islam Fazl (Jui-F).

Însă în iulie a fost ales un nou parlament și noul guvern al lui Imran Khan este la putere în Pakistamn. Aceasta este considerată o ocazie: dominicanul James Channan, care la Lahore conduce "Peace Center", realitate angajată în promovarea dialogului interreligios și a drepturilor umane, remarcă la Vatican Insider: "La alegerile trecute partidele islamice n-au obținut un rezultat bun: alianța partidelor religioase Mutahida Majlas-e-Amal (MMA) a obținut numai 12 locuri. Așadar și politica poate astăzi să ducă înainte măsuri legislative inspirate din principii de egalitate, echitate, din demnitate și drepturile tuturor. Guvernul, în acțiunea sa politică, va putea ține cont de asta și sperăm să facă un pas înainte în această direcție".

Trebuie spus că, referitor la problema legii de blasfemie, și Consiliul pentru ideologia islamică - organism care evaluează compatibilitatea legilor cu credința musulmană - deja în 2010 a recomandat "să se adopte măsuri corespunzătoare, administrative, procedurale sau legislative, pentru a opri cazurile de abuz al legii despre blasfemie", deși se declară contrar abrogării sale. Consiliul sugera unele variații procedurale: a face obligatoriu pentru denunțător să aducă dovezi concrete în sprijinul acuzelor (în timp ce acum datoria de a dovedi aparține apărării); să se judece cazurile de presupusă blasfemie de Înalta Curte, tribunal de apel, mai puțin supus influenței grupurilor radicale; a lăsa ca investigațiile să fie făcute de un oficial de poliție mai mare în grad (pentru a tutela victimele și a descoperi posibilele uneltiri).

"A adopta astăzi aceste măsuri ar fi un mare pas înainte", conclude Channan, "și jertfa lui Asia Bibi - nouă ani în închisoare, nevinovată - ar valora pentru ceva: a îmbunătăți societatea și statul în tutelarea drepturilor tuturor".

(După Vatican Insider, 22 noiembrie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat