Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Declarație comună a delegațiilor Marelui Rabinat din Israel și a Comisiei Sfântului Scaun pentru raporturile religioase cu ebraismul (22 noiembrie 2018)

1. Cardinalul Peter Turkson, în calitate de președinte al delegației catolice, a adresat bun-venit la Roma delegaților evrei, invocând binecuvântarea divină asupra reuniunii. Rabinul Rasson Arusi a răspund exprimând bucuria și satisfacția delegației ebraice în a fi reuniți în acest sfânt efort comun, citând cuvintele psalmului: "Bunăvoința Domnului Dumnezeului nostru să fie asupra noastră și să facă sigură pentru noi lucrarea mâinilor noastre" (Ps 90,17).

2. Comisia bilaterală s-a reunit cu ocazia Zilei universale a copilului stabilită de ONU, dedicând de aceea reflecțiile sale temei demnității umane, cu referință specială la copii.

3. Comisia a apreciat progresele semnificative în societatea modernă cu privire la tema drepturilor umane, care a avut exprimare în Declarația Universală a Drepturilor Omului și, îndeosebi, în Convenția din 1989 cu privire la Drepturile Copilului. Aceste principii de inviolabilitate a vieții umane și a demnității umane inalienabile au deplină exprimare în relația dintre individ și Divin și dintre individ și aproapele său, ceea ce implică datoria de a realiza această relație în dimensiunea socială. Avem o datorie specială față de membri mai slabi din comunitățile noastre, și îndeosebi față de copii, garanți ai viitoarelor generații, care încă nu sunt în măsură să exprime toate potențialitățile lor și să se apere singuri.

4. O discuție aprofundată s-a referit la importanța de a clarifica fundamentul etic al acestor principii, observând că aceste idealuri sunt deja înrădăcinate cu valoare transcendentă în patrimoniul nostru biblic comun, care declară că ființa umană este creată după chipul lui Dumnezeu (Gen 1,26-27; 5,1-2).

5. În afară de asta, respectarea demnității personale a copiilor trebuie să se exprime prin a le oferi o amplă serie de stimulente și instrumente pentru a dezvolta capacitățile lor de reflecție și de acțiune. Este necesar ca pruncii nu numai să se simtă obiect de atenție corespunzătoare și iubitoare, ci în același timp ei să fie angajați activ, în așa fel încât potențialitățile lor cognitive și practice să fie dezvoltate. Pentru ca să se realizeze asta în armonie cu principiile menționate mai sus, trebuie cultivate relații de iubire autentică și stabilă și garantate hrană potrivită, sănătate și protecție, precum și necesara educație religioasă și școlară, învățământul informal și cultivare creativității.

6. Societatea în ansamblul său, dar îndeosebi părinții, profesorii și călăuzele religioase, au o responsabilitate specială în maturizarea morală și spirituală a copiilor. În considerațiile lor cu privire la drepturile copiilor la autonomie și la libertate, membrii Comisiei bilaterale au scos în evidență tensiunea dintre angajarea de a garanta maxima libertate de alegere și cea de a asigura protecție și călăuzire prudentă. Toate acestea cer să ne abținem de la orice instrumentalizare a altei persoane, a cărei demnitate ar trebui să fie considerată mereu ca un scop în sine și pentru sine.

7. Membrii Comisiei bilaterale au fost primiți în audiență privată de papa Francisc, care a afirmat propria angajare personală în acest domeniu și pentru progresul raporturilor dintre catolici și evrei cu cuvintele: "Noi suntem frați și fii ai Unicului Dumnezeu și trebuie să lucrăm împreună pentru pace, mână în mână". Întâlnindu-i papa a aflat cu satisfacție că este în pregătire un document interreligios în privința sfârșitului vieții, cu referință deosebită la pericolul de a legaliza eutanazia și sinuciderea medicală asistată, în loc de a garanta îngrijirile paliative și respectarea completă a vieții care este dar al lui Dumnezeu.

8. Încheind reflecțiile lor, membrii Comisiei bilaterale au adus mulțumire Celui Preaînalt pentru binecuvântările sale asupra vieții lor și asupra lucrărilor lor și pentru darurile sale, nu în cele din urmă darul copiilor înșiși, conform cuvintelor Psalmului: "Iată, moștenire de la Domnul sunt fiii, rodul sânului este răsplată de la el" (Ps 127,3). Pentru a le asigura o dezvoltare spirituală sănătoasă este deosebit de important a-i face familiari cu patrimoniul biblic pe care evreii și creștinii îl împărtășesc.

9. În afară de asta, Comisia solicită la datoria de a studia în comunitățile respective aceste texte ale Sfintelor Scripturi comune. În afară de asta, învățătura din Nostra aetate (nr. 4) și documentele succesive în materie de relații ebraico-creștine ar trebui să fie pe larg cunoscute și răspândite în ambele comunități ale noastre, dând impuls unei crescânde reconcilieri și colaborări binecuvântate între evrei și catolici, în folosul credincioșilor și al întregii societăți.

Roma,
20 noiembrie 2018 - 12 Kislev 5779

Rabin Rasson Arusi (președinte al delegației ebraice)

Cardinal Peter Turkson (președinte al delegației catolice)

Rabin David Rosen

Arhiepiscop Pierbattista Pizzaballa, O.F.M.

Rabin Prof. Daniel Sperber

Arhiepiscop Bruno Forte

Rabin Prof. Avraham Steinberg

Episcop Giacinto-Boulos Marcuzzo

Dl. Oded Wiener

Mons. Pier Francesco Fumagalli

Pr. Norbert J. Hofmann, S.D.B.

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat