Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Indulgențe pentru Anul Jubiliar Lasallian

Prin decretul Prot. N. 248/18/1 al Penitențiariei Apostolice, Congregației "Frații Școlilor Creștine" i se acordă un An Jubiliar Lasallian, din 17 noiembrie 2018 până la 31 decembrie 2019.

Deschiderea anului jubiliar va fi marcată la Centrul de Plasament "Căminul La Salle" din Iași duminică, 25 noiembrie 2018, la ora 9.45, iar la Liceul Tehnologic "Sfântul Ioan de La Salle" din Pildești luni, 26 noiembrie 2018, la ora 13.00.

Redăm textul decretului, traducerea fiind făcută după versiunea în limba engleză de prof. Alina Simona Blaj.

*

Robert Schieler, superiorul general al Congregației "Fraților Școlilor Creștine", exprimă Sanctității Sale sentimente de fidelitate și venerație și afirmă cu umilință:

La 7 aprilie 1719, în Rouen, Normandia, Franța, sfântul Ioan de La Salle s-a născut pentru cer. El a fost iubit de popor pentru atenția deosebită acordată formării umane și creștine a copiilor și pentru întemeierea Congregației "Fraților Școlilor Creștine"; pentru aceste lucrări a trebuit să treacă prin multe încercări. La 19 februarie 1888, papa Leon al XIII-lea l-a declarat fericit, iar la 24 mai 1900 îl înscrie în catalogul sfinților. La 15 mai 1950, papa Pius al XII-lea l-a declarat patronul ceresc înaintea lui Dumnezeu al tuturor educatorilor tinerilor.

Pentru a sărbători în mod corespunzător memoria tricentenară, din 17 noiembrie 2018, aniversarea sfințirii sanctuarului "Sfântul Ioan de La Salle" în Generalatul Romei și până la 31 decembrie 2019, vor avea loc în sanctuarul numit anterior celebrări sacre și diferite activități spirituale. În alte locuri lasalliene vor fi, de asemenea, festivități și alte inițiative al căror obiectiv principal este acela ca Frații Școlilor Creștine și alți credincioși evlavioși, în special profesori, studenți și părinți, prin mijlocirea vieții sfinte a fondatorului și invocarea mijlocirii sale, să poată obține o creștere a credinței, a speranței și a iubirii, precum și iubirea și ascultarea filială față de Sfinția Sa, vicarul lui Cristos pe pământ. Pentru ca aceste roade spirituale să fie mai abundente, subsemnatul imploră cu încredere darul de a se acorda o indulgență sub formă de jubileu.

4 aprilie 2018

Penitențiaria Apostolică, în urma mandatului Sfinției Sale papa Francisc, acordă Anul Jubiliar în onoarea sfântului Ioan de La Salle cu o indulgență plenară atașată, respectându-se condițiile obișnuite (spovada, împărtășania și rugăciunea după intenția Sfântului Părinte). Această indulgență poate fi obținută, o dată pe zi și aplicabilă sufletelor din purgatoriu, de credincioșii care, în spiritul pocăinței și al carității creștine:

a) participă pe deplin la sărbători rituale prestabilite;

b) fac un pelerinaj la locurile lasalliene (Roma, "Brouillet", Grenoble, Laon, Paris, Fecioara din Liesse, Reims, Rouen, Parmenie), sau vizitează cu devotament un loc unde există un altar, o relicvă, o efigie a sfântului Ioan de La Salle și participă cu devotament la o celebrare sacră, la rugăciunea Liturghiei Orelor, la un alt exercițiu pios sau să mediteze pentru o perioadă corespunzătoare care să se încheie cu "Tatăl nostru", "Crezul", invocare la sfânta Fecioara Maria și la sfântul Ioan de La Salle.

Bătrânii, bolnavii și toți cei care nu sunt în situația de a-și părăsi casele din motive serioase, pot obține, de asemenea, indulgență plenară dacă, îndepărtându-se de orice înclinație a păcatului, aceștia îndeplinesc cele trei condiții obișnuite și se alătură spiritual sărbătorilor jubileului oferind rugăciunile și suferințele lor lui Dumnezeu și implorând mila lui.

O indulgență parțială este acordată, de asemenea, în timpul anului lasallian tuturor credincioșilor care, cu o inimă smerită și după exemplul sfântului Ioan de La Salle, se angajează în opere de caritate sau evlavie, în serviciul copiilor și a tinerilor care au dificultăți materiale, educaționale și spirituale.

Pentru ca accesul la iertarea divină, derivată din puterea cheilor Bisericii, să fie facilitată de caritate pastorală, Penitențiaria Apostolică cere preoților care servesc în capele, în case și în școli să fie disponibili cu o inimă promptă și generoasă pentru celebrarea frecventă a penitenței și pentru a aduce sfânta Împărtășanie bolnavilor.

Ceea ce a fost stabilit va fi valabil pentru întregul An Jubiliar Lasallian.

Prin derogare de la orice altă dispoziție contrară.

Card. Mauro Piacenza
penitențiar major

Krzysztof Nykiel
regent

* * *

An jubiliar lasallian, pentru Congregația "Frații Școlilor Creștine"


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat