Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Martirii din Tibhirine, un supraviețuitor: "Spiritul dialogului este încă viu"

"Am învățat araba și recitam împreună Tatăl nostru în această limbă. Vecinii noștri musulmani era prietenii noștri, formam cu adevărat o familie cu ei, respectând respectivele noastre tradiții religioase". Vorbește fratele Jean-Pierre Schumacher, unul dintre cei doi călugări supraviețuitori ai măcelului din Tibhirine, în Algeria, în noaptea dintre 26 și 27 martie 1996 când un comando înarmat a năvălit în mănăstirea "Notre Dame de Atlas", sechestrând șapte călugări, toți de naționalitate franceză. Răpirea a fost revendicat de Grupul islamic armat care, după tratative inutile, i-a ucis la 21 mai același an.

La distanță de 22 de ani de la acea tragedie, "spiritul din Tibhirine este viu", asigură fratele trapist într-un interviu conținut în cartea "Pur și simplu creștini. Viața și mesajul fericiților călugări din Tibhirine" [Semplicemente Cristiani. La vita e il messaggio dei beati monaci di Tibhirine], scrisă la patru mâini de postulatorul Thomas Georgeon și François Vayne, jurnalist francez care s-a născut și a trăit până la adolescență în Algeria, unde i-a cunoscut pe călugării din Tibhirine, actualmente director al Departamentului de Comunicare a Ordinului Ecvestru al Sfântului Mormânt din Ierusalim. Volumul, editat de Libreria Editrice Vaticana pentru coloana "Inspirații", a fost prezentat luni 19 noiembrie la Roma, în Sala Marconi din Palazzo Pio, în prezența celor doi co-autori, a fratelui Giulio Cesareo OFMConv, responsabil editorial al LEV, și a cardinalului Giovanni Angelo Becciu, prefect al Congregației pentru Cauzele Sfinților, care semnează prefața.

Fratele Jean-Pierre - care trăiește acum în Maroc în comunitatea mică "Notre Dame de Atlas", care a luat locul din Tibhirine în Maghreb - revelează în volum câteva detalii inedite din acea noapte dramatică, precum faptul că, atunci când teroriștii au năvălit în convent, el se afla în camera sa și a fost "uitat" acolo grație curajului paznicului musulman care la întrebarea comandoului a răspuns că erau numai șapte călugări în convent, și nu nouă, câți erau în realitate prezenți în acel moment.

"Au «uitat» doi călugări: Amédèé, care avea ușa camerei încuiată, și eu însumi, care observasem acele manevre sinistre de la fereastră fără a putea interveni. Liniile telefonice fuseseră întrerupte", relatează el. "M-am rugat pentru ca frații mei să fie martori ai bunăvoinței lui Dumnezeu în mijlocul acelor răpitori misterioși; erau în misiune de pace între ei, în orice caz".

Călugării din Tibhirine vor fi beatificați, prin voința papei Francisc, la 8 decembrie la Orano, în Algeria. Este vorba despre fratele Christian de Chergé, fratele Luc Dochier, fratele Cristophe Lebreton, fratele Michel Fleury, fratele Bruno Lemarchand, fratele Célestin Ringeard, fratele Paul Favre-Miville. În carte, în fiecare dintre cele șapte capitole din partea centrală este dedicat vieții și mărturiei unui călugăr prin scrierile sale, sunt descriși ca oameni normali care n-au ales să fie martiri sau eroi, ci să fie "pur și simplu creștini". Intenția este de a-l invita pe cititor să descopere centralitatea dimensiunii spirituale în cotidianitate.

(După Vatican Insider, 19 noiembrie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 9.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat