Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Tăcerea lumii musulmane despre Asia Bibi

De Kamel Abderrahmani

Primim și publicăm această reflecție din partea unui tânăr profesor musulman algerian, care trăiește la Paris. Autorul reparcurge drama lui Asia Bibi, condamnată la moarte pentru blasfemie, apoi achitată și acum în așteptarea unei revizuiri a sentinței Curții Supreme, voită de partide islamiste pakistaneze, cărora guvernul n-a reușit să se opună.

Tăcere radio: lumea musulmană pare că este orbită de credința sa! Ea este surdă și mută atunci când este vorba despre un creștin, un evreu, sau un non-musulman care îndură nedreptate. Există altă explicație? Asia Bibi rămâne o necunoscută, chiar dacă mare parte din lumea musulmană era la curent cu condamnarea sa din partea autorităților pakistaneze. O condamnare comparabilă cu aceea dată de Daesch împotriva creștinilor și a Yazidi [în Irak]. Nimeni nu s-a indignat; niciun musulman n-a manifestat în fața ambasadei acelei țări. Este o tăcere complice sau numai indiferență? Apar atâtea întrebări legitime. Desigur, nu se cere cine știe ce, numai un minim de solidaritate față de o femeie care continuă să îndure nedreptăți, în pofida faptului că a fost achitată.

Asia Bibi este numai unul dintre multe cazuri îndurate de minoritățile religioase din Pakistan, o țară a cărei constituție și justiție susțin sharia sunnită. O țară care este scufundată în extremismul religios, un stat islamist care deține arme nucleare. În practică, un Daesh reușit, ca Iranul și Arabia Saudită. O țară unde islamiștii au importanță în fața deciziilor Curții Supreme pakistaneze.

Să ne întoarcem la ceea ce s-a întâmplat acestei creștine, muncitoare cu ziua, în iunie 2009: s-a dezlănțuit o dispută între ea și colegele sale musulmane, în timp ce adunau împreună grâne. Musulmanele i-au spus că nefiind musulmană, Asia Bibi a murdărit un recipient din care beau toate, făcându-l inutilizabil. Disputa este continuată și fiecare dintre femei o acuza pe cealaltă că a insultat propria religie.

Câteva zile mai târziu, Asia Bibi a fost bătută și dusă la închisoare. În timpul procesului său, ea a insistat cu privire la nevinovăția sa și a negat că ar fi făcut vreo declarație ostilă islamului. Justiția pakistaneză, inspirată din sharia, a condamnat-o la moarte în noiembrie 2010. O soartă rezervată tuturor celor care sunt "blasfemiatori", și pentru musulmanii care au o viziune religioasă diferită de cea sunnită.

Opt ani mai târziu, după eforturi herculeene din partea avocaților apărători ai săi, justiția pakistaneză decide să revizuiască sentința și ajunge să recunoască nevinovăția acestei creștine. În timp ce umaniștii din lumea întreagă se așteptau ca statul pakistanez să binecuvânteze această decizie salutară din partea Curții Supreme, unele voci integriste de islamiști se opun acestei decizii și după câteva zile ajung să obțină o procedură care o împiedică să părăsească țara [voind să revizuiască sentința sa de nevinovăție]. Asta înseamnă: islamiștii vor spânzurarea ei, nimic altceva!

Ceea ce este și mai aberant e că în pofida cererii sale de azil în Marea Britanie, autoritățile engleze nu i-au acordat acest drept. Cu câteva zile înainte, trei imami și personalități eminente musulmane din Regatul Unit scriu o scrisoare ministrului de interne Sajid Javid. În scrisoare ei cer să declare în manieră "clară și pro-activă" că Marea Britanie "ar fi fericită să primească cererea de azil" din partea lui Asia Bibi.

Asta dă de înțeles până la ce punct islamiștii provoacă frică: dacă autoritățile britanice sunt contrare să o primească pe Asia Bibi pe pământul lor, este pentru că le este frică de atacuri teroriste. Și acest lucru în parte este de înțeles. Dar spun asta pentru că nu înțeleg cum de această țară este contrară exilului unei femei creștine amenințate cu moartea și pe de altă parte aceeași țară este favorabilă să primească islamiști egipteni, algerieni, saudiți, pakistanezi. Este un mare punct de întrebare.

În afară de asta mă întreb de ce țări musulmane nu-și propun s-o primească pe această femeie? În mod evident, faptul de a fi creștină încurcă și integrismul religios se răspândește în mod dulce, dar sigur. Altminteri, nimic nu poate explica această indiferență față de cazul lui Asia Bibi.

Pentru aceasta, mă simt obligat astăzi să scriu și să denunț din nou această nedreptate, acest integrism și iadul care este îndurat în lumea musulmană de creștini, evrei, atei și chiar musulmani non-sunniți. Statele așa-numite musulmane sunt astăzi în mod implicit state care întrupează intoleranță față de minoritățile religioase. Care este ca și cum s-ar spune: ceea ce a trăit Asia Bibi în Pakistan trăiesc alte persoane nemusulmane în alte țări musulmane.

Sunt dezamăgit de această decadență și integrism care lovește lumea musulmană a cărei interpretare a textelor religioase sunt din păcate benzina și motorul. Pentru aceasta, fără încetare, mulți imami cer o reformă religioasă serioasă, ca aceea făcută în timpul său de catolicismul din Europa.

(După AsiaNews, 19 noiembrie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat