Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc la prânz cu 1.500 de săraci: "Mulțumesc pentru companie"

Circa 1.500 de săraci, dintre oameni fără adăpost, refugiați și familii nevoiașe, au umplut aula "Paul al VI-lea" pentru prânzul cu papa Francisc, cu ocazia celei de-a doua Zile Mondiale a Săracilor (18 noiembrie 2018). După Liturghia dinainte de amiază în bazilica vaticană și Angelus în Piața "Sfântul Petru", pontiful pe la 12.20 a mers în aula unde în mod tradițional se desfășoară audiențele pregătită pentru această ocazie cu mese lungi aranjate cu fețe de masă albe. În surdină acompaniamentul muzical al tinerilor din Formația Sanctuarului din Pompei și asistența a 70 de voluntari. Prânzul a fost oferit de Rome Cavalieri-Hilton Italia, în colaborare cu Ente Morale Tabor.

Francisc s-a așezat lângă un grup de săraci, însoțiți de asociații și de grupuri parohiale. La sfârșitul prânzului i-a salutat pe toți cei prezenți, spunând: "Vă mulțumesc vouă tuturor pentru companie. Acum îmi spun că începe adevărata sărbătoare și papa trebuie să plece, pentru ca sărbătoarea să fie bună!".

În mijlocul aplauzelor, Jorge Mario Bergoglio a adăugat: "Multe mulțumiri! Vă mulțumesc pentru companie. Mulțumesc tinerilor muzicieni. Mulțumesc celor care au pregătit prânzul, care l-au servit și atâtor tineri și tinere care ajută aici la ordine. Și vă mulțumesc vouă tuturor. Și rugați-vă pentru mine. Domnul să vă binecuvânteze. Mulțumesc!".

Meniul era compus din lasagna, pârjoale de pui cu garnitură de piure de cartofi și tiramis?. După aceea, istoricul Pastificio Rummo a donat celor prezenți și asociațiilor peste 1.500 de pachete cu un kilogram de paste.

Înainte de a părăsi aula "Paul al VI-lea" și de a se întoarce, pe la 13.45, la Casa "Sfânta Marta", papa Francisc i-a salutat pe copii, pe săraci și persoanele prezente și a făcut o fotografie cu bucătarii.

Promotor al inițiativei a fost Consiliul Pontifical pentru Noua Evanghelizare, în colaborare cu Caritas, Comunitatea "Sfântul Egidiu", Ordinul de Malta, comunitatea Noi Orizonturi, comunitatea "Papa Ioan al XXIII-lea", asociația "Fratello 2016", Operele Antoniane din Roma, Asociațiile Creștine ale Lucrătorilor Italieni (ACLI), grupurile vincențiene de voluntariat și diferitele organisme active în parohii.

În același timp cu "sărbătoarea" din Vatican, în multe parohii care au aderat la Ziua instituită de pontiful argentinian la sfârșitul Jubileului Milostivirii cu scrisoarea apostolică Misericordia et misera, precum și în centrele de voluntariat și în unele colegii și școli din Roma, din Italia și din lume, fiecare după propriile posibilități, a fost oferit un prânz celor nevoiași. Un mod, așa cum a spus papa la Angelus, "pentru a exprima apropierea comunității creștine de cei care trăiesc în condiții de sărăcie".

(După Vatican Insider, 18 noiembrie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat