Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Zelarino (Veneția): Tinerii, emigrarea și Biserica

La inițiativa Comisiei "Migrantes" din regiunea Triveneto (Italia), în ziua de 15 noiembrie 2018, la centrul pastoral "G. Urbani" din Zelarino (Veneția), s-a desfășurat întâlnirea operatorilor pastorali prezenți în zona de nord-est a Italiei, având ca temă: "Tineri în migrație și credință".

Deși pare "nou", fenomenul migrației a constituit dintotdeauna factorul fundamental care a schimbat fizionomia unui popor. Această schimbare nu are consecințe doar pe plan socio-economic, ci și în ambientul religios.

În fața acestui fenomen, Biserica nu a rămas neutră. În cadrul Conferinței Episcopale Italiene există de peste 25 de ani o comisie specială (Comisia "Migrantes"), care încearcă în diverse moduri să fie un mediator între cei care vin (imigranți) și cei care pleacă (emigranți). Prin implicarea ei directă, Biserica vrea să arate prin gesturile și sacrificiile sale că este aproape de toți aceia care sunt nevoiți să caute un trai mai bun și demn, despărțindu-se de propria țară, lăsând în urmă o istorie și, în același timp, aflându-se în fața noilor provocări. Însă aceste provocări nu rămân doar de partea celor care emigrează, ci și pentru acele popoare care sunt nevoite să gestioneze fenomenul migrației.

Cu aceste gânduri, responsabilii diecezani ai Oficiilor "Migrantes" din 15 dieceze din nord-estul Italiei (Triveneto), împreună cu preoții care păstoresc comunitățile de emigranți, s-au întâlnit la centrul pastoral din Zelarino (Veneția) pentru a oferi o atenție specială tinerilor migranți.

Tema întâlnirii ("Tineri în migrație și credință") a invitat participanții la o reflecție specială asupra tinerilor migranți, ținând cont de faptul că, în anul 2016, statisticile identificau circa 815.000 de elevi și studenți străini prezenți în Italia, dintre care circa 50% sunt născuți pe teritoriul Italiei.

Introducerea în această temă a revenit episcopului emerit de Bressanone, Mons. Luigi Bressan, episcopul delegat al Conferinței Episcopale pentru regiunea Triveneto. Au urmat intervenții din partea pr. Bruno Baratto (Treviso), care a ilustrat prin grafice statistice influența migranților asupra vieții sociale și religioase din Italia, a pr. Elia Ferro (Padova), care a prezentat aspecte referitoare la socializare și credință, precum și a pr. Nicola Ban (Gorizia), responsabil cu pastorația tineretului din regiunea Triveneto, care a insistat asupra contextului pastoral.

După aceste aprofundări, au urmat câteva mărturii din partea unor tinere: Zhang Yi Angelica (China), Laphidil Twamasi (Ghana) și Angela Madushani (Sri Lanka).

Programul zilei a continuat cu laboratoare de discuții, în grupuri specifice spiritualității și provenienței (asiatici, africani, europeni de rit latin, europeni de rit grec și un grup feminin). Pe lângă multe alte aspecte, participanții au subliniat și faptul că migranții se împart în trei categorii: tineri din primele generații, care de la un an la altul au o conștiință mai degrabă de indigen decât de emigrat; tineri care vin și caută sprijinul în comunitățile de proveniență; tineri care, deși au părinții și rudele în Italia, emigrează spre alte țări.

O altă față a tinerilor migranți este tocmai acea de a stabili segmentul de vârstă. În acest sens, pentru europeni, vârsta tinereții devine din ce în ce mai generoasă (de la 18 la 35 de ani, în Italia). În schimb, pentru africani și asiatici, vârsta de 35 de ani nu este departe de surprinzătoarea șansă de a deveni bunici. Așadar, a discuta despre tineri la nivel global nu este atât de ușor. Însă ceea ce este comun tuturor tinerilor din orice parte a lumii este acel drept de a fi ascultați.

Cu ce așteptări pleacă tinerii la drum? Care este locul lor în societate? Ce le oferă societatea? Ce le poate oferi Biserica și oratoriile? Care este raportul lor cu comunitățile de origine? Aceste întrebări nu așteaptă răspunsuri doar din partea Bisericii și a păstorilor acestor comunități, ci ne privesc pe fiecare în parte, deoarece a oferi răspunsuri tinerilor înseamnă a le încredința o istorie încărcată de atâtea valori socio-culturale și religioase. Pentru acești tineri, Biserica a dedicat un sinod în care ei au fost nu doar protagoniști, ci și colaboratori pentru idealurile evanghelice. Biserica și omenirea au nevoie de entuziasmul și curajul lor. Acești tineri sunt oglinda Bisericii de mâine, dar și membri ascunși ai comunităților noastre de astăzi.

Cu siguranță, operatorii pastorali s-au întors de la această întâlnire cu o dorință clară: aceea de a fi mai aproape de tineri, sprijinindu-i nu doar în procesul de integrare într-o societate, ci mai ales în viața de credință.

Nu menționăm aici numărul tinerilor catolici români prezenți în Italia, dar amintim doar câțiva dintre preoții care sunt atât la dispoziția lor, cât și a tuturor credincioșilor: pr. Marius-Gabriel Catrințașu și pr. Emanuel Imbrea (Padova), pr. Cristian Burcă-Cătălin (Verona), pr. Petru Mogda (Schio - Vicenza), pr. Ciprian Sava (Cordenons - Pordenone), pr. Valentin Aenoaei (Monfalcone - Gorizia) etc.

De asemenea, vă reamintim că există nu mai puțin de 22 de orașe din Italia unde poate fi contactat un preot romano-catolic (www.ercis.ro/liturgie/liturghiidiaspora.asp).

Pr. Valentin Aenoaei

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 15 noiembrie: Zelarino (Veneția): Tinerii, emigrarea și Biserica


 

lecturi: 29.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat