Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Multe cuvinte și puține fapte

Cardinalul Sandri despre situația din Orientul Mijlociu

Multe "sunt cuvintele care sunt pronunțate pentru tutelarea prezenței creștine în Orientul Mijlociu", dar puține sunt "faptele care urmează concret după aceea, la nivel de politică internațională". Asta a denunțat cardinalul Leornardo Sandri în timpul întâlnirii cu adunarea patriarhilor și episcopilor catolici din Liban (APECL), la care participă și superiorii generali ai ordinelor călugărești masculine și feminine prezenți în țară. Întâlnirea, desfășurată la Bkerké miercuri, 14 noiembrie 2018, a fost o etapă importantă a călătoriei în țara cedrilor făcută de prefectul Congregației pentru Bisericile Orientale cu ocazia celei de-a cincizecea aniversări a instituirii Reuniunii Operelor de Ajutor al Bisericilor Orientale (ROACO).

În fața cardinalului Béchara Boutros Raï, patriarh de Antiohia al maroniților și președinte al APECL, a nunțiului apostolic Joseph Spiteri și a patriarhilor de Antionia al sirienilor și al Ciliciei al armenilor, Ignace Yousef al III-lea și Gregoire al XX-lea, cardinalul a remarcat drama "dezlipirii de propria țară și de propria patrie, în cadrul acelui mare fenomen al refugiaților și al migranților care implică în mod decisiv chiar Libanul", unde în acești ani au fost primiți mulți refugiați, dintre care unii s-au stabilit în țară și alții au emigrat în toată lumea. Există după aceea drama războiului, a spus cardinalul Sandri, "păcatul nostru, cel al incoerenței între viață și credință, admițând posibilitatea că poate că au fost sau sunt cazuri de mărturie rea, mai ales în gândirea și în gestionarea bunurilor Bisericii". În această privință, prefectul a repropus o imagine evanghelică folosită de papa Francisc: văduva care "dă tot ceea ce are în tezaurul templului". O comparație care valorează și pentru cea mai mare parte a agențiilor lui ROACO, care "trăiesc din donații ale milioane și milioane de simpli binefăcători, care eventual de mulți ani dau puțin dar dau mereu și fac posibilă o mare acțiune de caritate". Fiind creștini, a adăugat el, nu ne putem permite să "secularizăm speranța", "risc posibil în toate cele trei mari monoteisme răspândite în această regiune". În schimb suntem chemați să "întrupăm speranța", s-o facem de recunoscut și de experimentat "pornind de la promisiunea lui Dumnezeu: eu îți dăruiesc, mă înclin asupra ta, îți slujesc, te ajut, pornind de la ceea de Dumnezeu a făcut cu mine cel dintâi, și nu pe baza bunei mele voințe și a proiectului meu de bine".

Partea a doua a dimineții de 14 noiembrie a fost dedicată unei reuniuni operative între delegații de la ROACO și membrii comisiei episcopale pentru slujirea carității. A fost o ocazie importantă de schimb de experiențe și sugestii pentru a crea condițiile cele mai bune de lucru.

În timpul prânzului în privat în nunțiatură, cardinalul Sandri a avut posibilitatea de a dialoga despre situația Bisericii latine cu monseniorul Cesar Essayan, vicar apostolic de Beyrouth, oprindu-se printre altele asupra prezenței adesea ascunse a peste două sute de mii de muncitori străini catolici, care provin din Filipine, Sri Lanka și Etiopia, pentru care se continuă să se organizeze o asistență pastorală care trebuie să găsească alte forțe și colaborări.

În această după-amiază delegație de la ROACO împreună cu cardinalul au mers la Beirut, într-unul dintre centrele realizate de Biserica caldeeană pentru proprii credincioși refugiați din Siria și din Irak. Au fost primiți de episcopul Kassarj în birourile de coordonare a adulților, care implică circa trei mii de familii. Sunt oferite, pe de o parte, asistență sanitară în centrul Saint Michel, capabil să îngrijească între 60 și 75 de persoane în fiecare zi; pe de altă parte, formare școlară pentru copii, subîmpărțiți în trei clase pe care cardinalul și agențiile le-au vizitat, primiți de cântecele lor de sărbătoare. Centrul, grație contribuției fundației "Sfânta Rafka și Sfânta Ana" din Statele unite, furnizează familiilor nevoiașe provizii alimentare și de primă necesitate. Ceea ce inspiră angajarea acestor credincioși orientali caldeeni din Liban să-i primească pe frații lor mai nenorociți din Siria și din Irak sunt cele patru principii enunțate de papa Francisc cu privire la migranți: a primi, a proteja, a promova, a integra.

Cardinalul Sandri a mulțumit pentru ospitalitate și pentru ceea ce a fost împărtășit cu reprezentanții agențiilor. Ceea ce "am văzut ne dă siguranță, pentru că ceea ce a fost dat a fost folosit bine și este foarte vizibil"; însă satisfacția cea mai mare este pentru că "noi toți vedem întrupată aici o pagină din Evanghelie, cea din Mt 25: am fost gol și m-ați îmbrăcat, bolnav și m-ați vizitat". Aceasta trebuie să fie "busola care ne conduce". După aceea, trimiterea unui salut călduros patriarhului de Babilonia al caldeenilor, Louis Raphaël Sako, cu o urare de un viitor de pace și reconciliere pentru iubitul Irak.

În ziua precedentă delegația de la ROACO condusă de cardinal a mers la câțiva kilometri de granița cu Siria, la Tanayel, în marea casă a iezuiților, unde erau superiorul comunității și cardinalul Mario Zenari, nunțiu apostolic la Damasc, cu episcopii catolici sirieni. În timpul întâlnirii care a avut loc după liturghie, superiorul local al Societății lui Isus a explicat că acea casă s-a ridicat după uciderea a trei iezuiți în timpul imperiului otoman, când Înalta Poartă a decis să doneze terenul, care actualmente găzduiește o mare bucată agricolă (cultivată în colaborare cu Universitatea Saint Joseph conform principiilor din Laudato si'), un orfelinat și trei școli pentru un total de 1.500 de elevi cei mai mulți musulmani, în afară de un centru de spiritualitate pentru reculegeri și exerciții spirituale. La rândul său, cardinalul Sandri a reevocat ultima sa călătorie în Siria, pentru consacrarea catedralei latine din Alep, dorind ca normalizarea progresivă să poată ajunge la ziua pentru a se putea întoarce acolo, dar declarându-se sigur că prezența constantă a nunțiului apostolic creat cardinal de papa și pentru a onora martiriului poporului sirian este un semnal de mare încurajare.

(După L'Osservatore Romano, 17 noiembrie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 26.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat