Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

In memoriam pr. Victor Osoloș

"Aah, ce faci aici?" Îmi adresă două vorbe, a doua oara, după ce, observându-mă prima dată, nu îndrăznise să mă întrerupă din intenția mea chinuită de a scrie impresiile primelor zile ale vizitei în misiune. Îmi apăru în dreptul magaziei, după peretele de nuiele care mă ferea de soarele de amiază, dar nu și de căldura unei zile de octombrie din deșertul Chalbi al Kenyei de nord. Întrebarea suna curios, de parcă mă căutase stăruitor de câteva ore și nu mă găsise în niciun loc în care un oaspete neștiutor al lucrurilor casei s-ar fi putut pierde în curtea parohiei din Maikona.

"Și cum ai zis că te cheamă?" Chiar dacă părea adresată unui copil prins cu năzbâtii, era un fel de bunăvoință și umor hâtru în vorba mormăită care dădea bine cu arșița de amiază. Omul era mărunțel, bătut de soare, cu ochi jucăuși și zâmbăreți, îmbrăcat în haine de lucru, simple, ținând în mâini cârpe murdare de ulei de motor. Se stricase, a nu știu a câta oară, mașina misiunii.

Atunci l-am văzut prima dată pe pr. Victor Osoloș (tare mândru de originea lui din Oituz) cu nelipsitu-i zâmbet în colțul buzelor, cu vorba-i reținută, dulce-acrișoară, eliptică uneori, cu spiritu-i aprins și pus pe treabă, cu fața-i mucalită și răbdarea împinsă până la imposibil câteodată.

Îi lua ceva timp să te cunoască și îți dădea de înțeles acest lucru. Te provoca la incursiuni inteligente în istoria gândirii tale, de genul "Tu știi de unde vine... x?" încât regăseai senzația copilăriei, în care multe lucruri sunt încă de descoperit, și copilul din tine, încă nepregătit să le facă față.

Pr. Victor era misionar în Africa, Maikona, de ceva vreme. Era în slujba tuturor: a localnicilor, a semenilor săi - preoți misionari, a surorilor din congregațiile misionare care se ocupau de educarea creștină a copiilor, a celor ca mine, care erau în trecere și care, bulversați de prea multul nou din jur, nu știau de unde să înceapă să deslușească curgerea vieții din jur. Pr. Victor își făcu timp să-mi povestească istoria și nașterea acelei misiuni.

De obicei, o făcea la amiază, cu vreo 10 minute înainte de masa de prânz, când soarele crăpa pământul la vreo 50 de grade, după ce rarii vizitatori, de cele mai multe ori de la North Horr (misiunea de călugări benedictini de lângă lacul Turcana), ajunși cu o seară înainte, lăsau grăbiți misiunea în urmă, a doua zi, în zgomotul ambalat al motoarelor safari, către Marsabit.

Pr. Victor profita de animația plecării ca să-mi mai spună ceva interesant despre oamenii și locurile de acolo. De multe ori, povestirea se întregea seara, la câteva minute după ce întunericul acoperea împrejurimile, la 7 p.m., ora ecuatorului, când țânțarii apăreau "în sărbătoare" de te miri unde. Cerul se cobora cu lună plină (la fel de strălucitoare în fiecare noapte) și droaia de stele pe creștetele celor din misiune, care stăteau la o vorbă pe banca din curte, după o zi plină de muncă. După discuțiile cu pr. Victor, europeanul ajuns aici, începea să-și găsească echilibrul pe pământul african.

Mărturisitoare îmi sunt cărțile ce le am in față, The Gabra: Camel Nomads of Northern Kenya și Christianity among the nomads de Paul Tablino, pe care mi le-a trimis ulterior întoarcerii mele de acolo. Ca să-l citez pe pr. Eugen Blaj, fost paroh misionar al comunității Maikona, pr. Victor "a fost un om de cultură: a iubit cărțile...".

Am făcut o pasiune, cum ar spune cineva drag mie, pentru revistele "National Geographic", poate și din pricina faptului că prima revista îmi căzuse în mâini la 9 ani, pe "vremea gri" a comunismului, și văzusem cea mai colorată fotografie de până atunci, pe o pagină fină si elegantă, cu miros de tipar englezesc, care se întorcea de la sine la atingerea ușoară a degetelor. O fotografie cât toată pagina, care te purta pe un drum larg și nesfârșit undeva în Australia, asfaltat cu bitumul încălzit de fierbințeala soarelui aprig. Cu dunga galbenă trasată pe mijloc, ca un piton uriaș, se unduia în stepa roșie cu mărăcini uscați, pierzându-se în albastrul adânc al orizontului, unde căldura dogoritoare crea fete morgana. Mai târziu, mai multe reviste au ajuns in biblioteca mea, dar o colecție impresionantă cu exemplare datând din anii '70 se găsea în casa parohială din Badda Hurry (o localitate a misiunii), pusă în stive pe terasa casei. Am avut timp s-o analizez îndelung, timp de vreo patru zile ploioase, blocați acolo din cauza drumurilor noroioase, în timp ce povesteam filozofic cu pr. Victor frânturi de viață. Ca niciodată, povestirile si realitatea lor erau împreună la îndemâna simțurilor mele. Citisem despre și văzusem locuri exotice și îndepărtate în timp și spațiu în acea revistă, precum Rift Valley, așa-numitul leagăn al omenirii. Realitatea lui Rift Valley, cu plantațiile de ceai și cafea, cu pământurile roditoare și fermele de lapte și punctele de colectare pentru procesare (la Naivasha și Nyahururu), unde verdele domina roșul solului, cu copiii îmbrăcați in uniforme mergând pe pământul denivelat de la marginea drumului, au devenit amintiri frumoase de călătorie, prin bunăvoința și disponibilitatea pr. Victor. Am parcurs drumul de întoarcere la Nairobi cu o deviere vestică spre zona Rift Valley, înregistrând o distanță mai mare de 700 km.

Unii dintre noi sunt făcuți să-i lumineze pe ceilalți, să-i învețe dăruirea, să le aducă aminte, atunci când uită, mai mult sau mai puțin, că viața este un dar.

Părintele Victor Osoloș, unul dintre acele lumini călăuzitoare de suflete a trecut la Domnul, la câteva zile după 20 octombrie 2018, dată la care sfânta Biserică Catolică celebrează Ziua Mondială a Misiunilor. Un purtător al evangheliei lui Cristos, Dumnezeu l-a chemat la dânsul, pentru o misiune dincolo de mintea celor muritori.

Odihnește-te în pace, părinte Victor!

Monica Alexandru

* * *

Oituz: Funeraliile pr. Victor Osoloș

PS Peter Kihara (Kenya) transmite un mesaj de condoleanțe PS Petru Gherghel și familiei pr. Victor Osoloș

A trecut la Domnul pr. Victor Osoloș


 

lecturi: 41.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat