Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Sinodalitate și "sensus fidei"

De Massimo Nardello

Una dintre temele mai caracteristice ale documentelor și intervențiilor papei Francisc care revelează sintonia profundă cu Conciliul al II-lea din Vatican este emfatizarea participării active a tuturor membrilor poporului lui Dumnezeu la misiunea Bisericii și a necesității acelui stil sinodal care este necesar pentru a valoriza contribuția lor.

Un prag de trecut

Acest aspect este perceput foarte clar din recentul document al Comisiei Teologice Internaționale despre sinodalitate, în care se afirmă: "De aici pragul de noutate pe care papa Francisc ne invită să-l trecem. Pe urma trasată de Conciliul al II-lea din Vatican și parcursă de predecesorii săi, el subliniază că sinodalitatea exprimă figura de Biserică ce provine din Evanghelia lui Isus și care este chemată să se întrupeze astăzi în istorie, în fidelitate creativă față de Tradiție. În conformitate cu învățătura din Lumen gentium, papa Francisc remarcă îndeosebi că sinodalitatea «ne oferă cadrul interpretativ cel mai adecvat pentru a înțelege însăși slujirea ierarhică» și că, pe baza învățăturii despre sensus fidei fidelium, toți membrii Bisericii sunt subiecți activi ai evanghelizării. Rezultă că poziționarea unei Biserici sinodale este fundament indispensabil al unui nou elan misionar care să implice întregul popor al lui Dumnezeu" (Sinodalitatea în viața și în misiunea Bisericii, 9).

Așadar, pentru papa Francisc datoria misionară a Bisericii presupune valorizarea simțului credinței al fiecărui botezat, adică al acelui dar al Duhului Sfânt care îi permite să înțeleagă mai deplin conținutul experienței creștine și să-l traducă în mod mai autentic în viața sa (cf. LG 12).

Grație acestei carisme, toți membrii poporului lui Dumnezeu sunt chemați să dea contribuția lor pentru a percepe tot mai bine creștinismul și pentru "a-l traduce" în cultura lor, în așa fel încât el să poată răsuna efectiv ca experiență de mântuire pentru cel care încă nu crede. Pentru ca această implicare să poată avea loc, este necesară sinodalitatea, adică acea capacitate de a asculta, a evalua și a valoriza ceea ce este crezut, gândit și trăit de toți credincioșii prin procese de consultare formală și în dialogul cel mai obișnuit.

Mai mult - conform lui Francisc - această sinodalitate este cadrul în care trebuie interpretată slujirea ierarhică. Misiunea sa de conducere autoritară a comunităților constă în mod substanțial în discernământul a ceea ce reiese din trăirea și din "gândirea" credincioșilor, menită să evalueze congruența sa cu credința și cu comuniunii ecleziale, deci în indicarea a ceea ce rezultă în mod genuin evanghelic ca normă a vieții creștine a propriei comunități.

Dar practica parohială...

Însă, probabil convingerile pontifului exprimate în pasajul citat din documentul Comisiei Teologice Internaționale pot să-l lase perplex pe cel care desfășoară o slujire pastorală în comunitățile creștine, nu pentru că nu pot fi împărtășite în linie de principiu, ci datorită faptului că par practicabile cu greu.

În mod normal, în parohii nu se pune problema de a înțelege mai deplin ce este creștinismul, sau cel puțin se consideră că această misiune îl interesează exclusiv pe păstor. Ceilalți componenți ai comunității trebuie să se lase puși în discuție la nivel personal de cuvintele sale, mai ales de omiliile sale, dar după aceea dezbaterea comunitară se concentrează numai pe probleme de organizare, economice și relaționale.

Cu alte cuvinte, problemele care efectiv sunt discutate se referă la pregătirea diferitelor inițiative, recrutarea de noi voluntari, rezolvarea inevitabilelor conflicte, adunarea de fonduri, administrarea patrimoniului, întreținerea structurilor și așa mai departe.

De exemplu, nu este frecvent ca un consiliu pastoral să fie dedicat pentru a înțelege mai bine un aspect din Evanghelie sau repercusiunile sale asupra practicii comunității însă, când asta se întâmplă, de cele mai multe ori se crede că păstorul e cel care trebuie să clarifice lucrurile. Treburile credinței fac parte din îndatoririle sale exclusive. În realitate, papa Francisc și documentul citat ar orienta spre un model diferit, în care modalitățile specifice ale stilului evanghelic pe care o comunitate trebuie să-l asume în propriul context cultural nu sunt stabilite numai de conducătorul său, ci reies din ascultarea tuturor membrilor săi, care au și ei darul Duhului.

Desigur, pe planul eficienței această abordare mari dificultăți. În fața multiplelor problematici dintr-o parohie, suntem tentați să considerăm în regulă problemele de fond și să investim timp și resurse pentru a înfrunta exclusiv problemele practice, cele de tip organizator, economic și relațional.

A considera temă Evanghelia ca atare și a face din ea obiect al unui discernământ sinodal, în care toți membrii unei comunități pot valoriza simțul lor de credință, cere nu numai mult timp și răbdare pentru a învăța să ne înțelegem, ci poate încetini puternic procesele decizionale.

De exemplu, dacă o firmă trebuie să construiască sedii, dar continuă să se întrebe despre ce este un sediu în loc să se concentreze asupra procesului productiv, probabil că nu va realiza cine știe ce. Însă, comunitățile creștine nu sunt fabrici care trebuie să realizeze un produs deja prestabilit de proprietar, ci locuri în care unicul "titular", Duhul Domnului, revelează progresiv tuturor ce anume să creadă și să realizeze. Pentru aceasta, a trece peste sinodalitate în numele eficienței ar duce până la urmă cu siguranță în afara drumului.

(După http://www.settimananews.it, 14 noiembrie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat