Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Asia Bibi disputată în Occident în timp ce se așteaptă expatrierea

De Paolo Affatato

Olanda, unde se află avocatul său Saiful Malook, s-a oferit în primele ore pentru a o găzdui pe Asia Bibi, creștina pakistaneză condamnată la moarte și achitată de delictul de blasfemie în urmă cu două săptămâni. Apoi a reieșit interesul guvernului francez al lui Macron. Și, solicitat de o petiție care a primit 65.000 de semnături, în executivul italian vicepremierul Matteo Salvini a vorbit despre o intervenție "făcută cu discreție" pentru a o aduce în Italia. Nu putea lipsi știrea despre posibila venire în Germania. Și în ultimele zile premierul canadian Justin Trudeau a confirmat că Asia Bibi ar putea să fie primită în Canada, împreună cu familia sa.

În timp ce atâtea națiuni se interesează și aproape și-o "dispută" pe Asia Bibi, Regatul Unit a refuzat în schimb să-i ofere azil de teama răzvrătirilor violente ale grupurilor extremiste musulmane, dar temându-se și de repercusiuni împotriva ambasadelor și cetățenilor britanici din țările islamice.

Este cunoscut că familia lui Asia Bibi - rămânând neatinsă necesitatea de a se gândi la o viață în afara Pakistanului din motive de siguranță - așa cum a afirmat soțul Ashiq Masih în ultimul apel difuzat în mass-media, are o preferință pentru o țară anglofonă. Ashiq a citat SUA, Canada și Marea Britanie cu ideea de a da continuitate și de a facilita inserarea școlară a două fete, fiice ale lui Asia și Ashiq, care frecventează institute de instruire în limba engleză. Așadar, conform observatorilor, dacă se exclude Regatul Unit, este ridicată probabilitatea ca ținta finală să fie dincolo de ocean.

Însă înainte de toate trebuie garantată salvarea femeii. Președintele Parlamentului European Antonio Tajani, după ce a vorbit cu premierul pakistanez, a afirmat: "Mi-a garantat că Asia Bibi este liberă și este protejată ea precum și familia sa, așadar mă pronunț optimist cu privire la viitorul său. Se lucrează la toate nivelurile diplomatice pentru a o aduce în Europa, imediat ce se va încheia itinerarul judiciar".

Aici este punctul: guvernul pakistanez, confruntat cu grupurile extremiste islamice care, după verdictul de achitare, au paralizat națiunea timp de trei zile, încearcă să gestioneze în cel mai bun mod posibil stimulentele destabilizatoare care se dezlănțuie în jurul cazului. Partidul islamic radical Tehreek-e-Labbaik Pakistant a amenințat de mai multe ori că va coborî din nou în piață și guvernul este foarte atent să înainteze cu pași de plumb în delicatul affaire Asia Bibi.

O posibilă soluție, care circulă în medii politice pakistaneze, prevede o atitudine de așteptare timp de câteva zile, în vederea răspunsului oficial al Curții Supreme la cele două instanțe prezentate de acuzare, după eliberarea lui Asia Bibi. Prima este o "instanță de revizuire a verdictului", prevăzută de procedura penală, în care acuzarea poate invoca lipsuri sau defecte de constituționalitate într-o sentință dată. A doua cere să fie inserată Asia Bibi pe "lista de ieșire controlată" care îi include pe pakistanezii care nu pot să părăsească țara.

Ambele instanțe este foarte probabil că vor fi respinse de tribunal: prima pentru că sentința răspunde pe deplin Constituției; a doua pentru că includerea în acea listă poate avea loc numai pentru cel care este vinovat de un delict. După această pronunțare a Curții, guvernul pakistanez ar avea toate documentele în regulă, respectând pe deplin statul de drept, pentru a o tutela pe Asia și a-i favoriza expatrierea, cu o operațiune concordată în secret, în așa fel încât să se evite riscuri neplăcute pentru siguranță.

Executivul lui Imran Khan - personaj care nu are un background islamist - astăzi guvernează o societate marcată de ceea ce sociologii au definit "generația Zia", adică acea generație născută și crescută cu dictatorul Zia ul-Haq care - din pură tacticitate politică - în anii '80 a promovat islamizarea societății și a Cartei Constituționale. Zia a fost cel care a extins foarte cunoscuta lege a blasfemiei (trei articole din Codul Penal), cea care a incriminat-o pe Asia Bibi și încă lovește mii de nevinovați.

Pe de altă parte cazul lui Asia Bibi continuă să fie în centrul conflictului dintre grupuri și să îndure instrumentalizări în sens opus: dacă în Occident lobby-uri culturale și mediatice ostile papei Francisc îl folosesc pentru a-l deligitima pe pontif - considerând prudența Sfântului Scaun ca lașitate - în Pakistan se încearcă să fie implicat papa pentru a alimenta ura dintre creștini și musulmani. O postare publicată pe Facebook prezintă o fotografie a lui Francisc și a altor preoți, modificată suprapunând peste ei fața primului ministru și a altor miniștri pakistanezi, făcând aluzie la presupusa conducere a Vaticanului în achitarea femeii. Asia este victimă și la toate acestea.

(După Vatican Insider, 14 noiembrie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat