Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Scrisoare către marele cancelar al Universității Pontificale Laterane cu ocazia inaugurării anului academic și a instituirii noului curs de studii în "științe ale păcii"

Veneratului frate

domnul cardinal Angelo De Donatis

mare cancelar al Universității Pontificale Laterane

1. Dorința de pace care se înalță de la familia umană a văzut întotdeauna Biserica străduindu-se în împlinirea oricărui efort pentru a colabora la eliberarea bărbaților și femeilor de tragediile războiului și pentru a alina consecințele sale periculoase. Și în timpul prezent, în care crește necesitatea de a preveni și a rezolva conflicte, Biserica, în lumina Evangheliei, se simte interpelată să inspire și să susțină orice inițiativă care să asigure diferitelor popoare și țări un drum de pace, rod al acelui dialog autentic capabil să stingă ura, să abandoneze egoisme și autoreferențialități, să depășească dorințe de putere și de samavolnicie asupra celor mai slabi și a celor din urmă.

Această intenție presupune înainte de toate un efort educativ la ascultare și la înțelegere, dar și la cunoașterea și la studierea patrimoniului de valori, a noțiunilor și a instrumentelor capabile să elimine tendințele la izolare, la închidere și la logici de putere care sunt aducătoare de violență și distrugeri. Mijloace de conciliere, forme de dreptate de tranziție, garanții de dezvoltare sustenabilă, protecție și păzire a creației sun astăzi câteva din instrumentele în măsură să deschidă drumul spre formele de soluționare pașnică a conflictelor, să elimine carierismele și pozițiile dominante și să formeze astfel persoane dedicate fără rezervă slujirii cauzei omului.

Pentru a fi mediatoare credibilă în fața opiniei publice mondiale Biserica este chemată să favorizeze "soluționarea problemelor referitoare la pace, înțelegere, mediu, apărare a vieții, drepturi umane și civile" (Exortația apostolică Evangelii gaudium, 65). O misiune desfășurată și prin acțiunea pe care Sfântul Scaun o întreprinde în comunitatea internațională și în instituțiile sale lucrând cu instrumentele diplomației pentru a depăși conflictele cu mijloacele pașnice și medierea, promovarea și respectarea drepturilor umane fundamentale, dezvoltarea integrală a popoarelor și țărilor.

2. În urmărirea acestui obiectiv are un rol central lumea universitară, loc simbol al acelui umanism integral care are nevoie încontinuu să fie reînnoit și îmbogățit, pentru ca să știe să producă o curajoasă reînnoire culturală pe care o cere momentul actual. Această provocare interpelează și Biserica, ea care, cu rețeaua sa mondială de universități ecleziastice, poate "aduce contribuția decisivă a drojdiei, a sării și a luminii Evangheliei lui Isus Cristos și a tradiției vii a Bisericii mereu deschise la noi scenarii și la noi propuneri", așa cum am amintit recent în reformarea orânduirii studiilor academice în instituțiile ecleziastice (cf. Constituția apostolică Veritatis gaudium, 2). Asta nu înseamnă desigur a altera sensul instituțional și tradițiile consolidate în realitățile noastre academice, ci mai degrabă a-i orienta funcția în perspectiva unei Biserici mai marcat "în ieșire" și misionare. De fapt, este posibil de înfruntat provocările lumii contemporane cu o capacitate de răspuns adecvat în conținuturi și compatibil în limbaj, înainte de toate adresându-se noilor generații. Așadar, aceasta este misiunea care ne este încredințată: să întrupăm Cuvântul lui Dumnezeu pentru Biserica și pentru omenirea din al treilea mileniu. Și, făcând asta, este important ca studenții și profesorii să se simtă pelerini chemați să anunțe Vestea Bună tuturor neamurilor, nefiindu-le frică să riște și să viseze pacea pentru toate persoanele și toate națiunile.

3. De aceea, animat de dorința de a transpune în cadrul academic și a înzestra cu metodă științifică acest patrimoniu de valori și de acțiuni, institui pe lângă această Universitate Pontificală, care în mod specific participă la misiunea episcopului de Roma, un ciclu de studii în Științe ale Păcii, ca parcurs academic la care colaborează domeniile teologic, filozofic, juridic, economic și social după criteriul inter- și transdisciplinarității (cf. ibid., 4, c). De aceea, structura curiculară se va folosi de concursul învățăturilor dat de facultățile și de institutele din Universitatea Laterană pentru a conferi gradele academice de bacalaureat și de licență la încheierea primului ciclu trienal și, respectiv a doi ani de specializare.

4. Prin intermediul dumneavoastră, domnule cardinal, încredințez noul parcurs de studii Universității, încredințând direcțiunea lui rectorului Universității, pentru ca să fie garantată o formare științifică specifică a preoților, consacraților și laicilor. La Științele Păcii vor putea privi cu încredere episcopii diecezani, Ordinariii militari, Conferințele Episcopale, superiorii și superioarele diferitelor forme de viață consacrată, responsabilii de asociații și mișcări ale laicatului, și toți cei care doresc, pentru a promova o pregătire adecvată de actuali și viitori făcători de pace.

În fața acestei misiuni doresc ca, în slujirea zilnică adusă Scaunului lui Petru, întreaga comunitate universitară de la Lateran - profesori, studenți și tot personalul - să se simtă implicată în a arunca semințele culturii păcii. O lucrare c are începe cu ascultarea, profesionalitatea și dedicarea, mereu însoțite de umilință, blândețe și voință de a se face totul pentru toți.

Pun sub ocrotirea celor doi sfinți predecesori ai mei, Ioan al XXIII-lea și Paul al VI-lea, adevărați crainici ai păcii în lume și care au contribuit mult la dezvoltarea magisteriului în acest domeniu, acest nou rod al grijii Bisericii, încredințându-l Mariei Regina Păcii, pentru ca să ne ajute să înțelegem și să trăim acea fraternitate pe care inima Fiului său o cere și din care derivă pacea adevărată.

Din Vatican, 12 noiembrie 2018

Comemorarea fericitului Ioan al Păcii

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat