Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roma: Ad limina. Te Deum cu ocazia Centenarului

La începutul lunii noiembrie, la Roma au avut loc mai multe evenimente cu caracter religios, artistic și cultural, prilejuite de vizita ad limina a episcopilor catolici din România, dar și de Centenarul Marii Uniri.

Un prim eveniment ocazionat de anul centenar a avut loc sâmbătă, 3 noiembrie 2018, la ora 19.30, la biserica "San Vitale". În cadrul festivalului Roots Fest, la care au fost invitate șase coruri de diferite confesiuni creștine, corul "Catolica" format din credincioși de la cele două comunități romano-catolice ale românilor de la Roma, de la San Vitale și Grotte Celoni, a prezentat un repertoriu de șase cântece religioase: "Cum să-ți mulțumesc", "Tu peste cer regină ești", "Doamne Isuse, ești viața mea", "Laudate Dominum", "Maria din Nazaret", "O, Marie, o, preadulce Mamă". Auditoriul a rămas vizibil marcat de execuția cântecelor, care au fost pregătite sub bagheta dirijorului pr. Cristian Bîrnat, care din acest an a preluat pregătirea corului "Catolica".

Duminică, 4 noiembrie, episcopul nostru Petru Gherghel a vizitat comunitatea din Grotte Celoni. Înainte de sfânta Liturghie de la ora 12.30, episcopul s-a întâlnit cu copiii care se pregătesc în vederea sfântului Mir și cu părinții lor. Episcopul i-a încurajat pe credincioși să păstreze legătura cu Dumnezeu și cu Biserica lui și să pună în practică porunca iubirii pe care ne-a lăsat-o Isus.

Luni, 5 noiembrie 2018, în prima zi a vizitei ad limina, episcopii din România au celebrat sfânta Liturghie în Vatican, la mormântul sfântului Petru. În felul acesta, ei și-au reafirmat comuniunea cu sfântul Petru și cu urmașul lui de astăzi. Au concelebrat la această sfântă Liturghie și preoții studenți la Roma și cei care au diferite misiuni aici.

Un eveniment istoric a avut loc duminică, 11 noiembrie 2018, la biserica "San Vitale". La sfârșitul vizitei ad limina a Conferinței Episcopilor din Romania, ierarhii noștri au celebrat o sfântă Liturghie solemnă la sfârșitul căreia s-au cântat Te Deum-ul cu ocazia centenarului și prohodul pentru eroii neamului. Sfânta Liturghie a fost prezidată de ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop de București, iar predica a fost ținută de episcopul greco-catolic Claudiu-Lucian Pop. Au concelebrat la această sfântă Liturghie și preoți oaspeți, preoții studenți la Roma și cei care au diferite misiuni. La această sfântă Liturghie solemnă au fost prezente mai multe autorități civile, reprezentanții României pe lângă Sfântul Scaun și statul italian. Biserica a fost plină de credincioși, care au înălțat mulțumirea lor pentru cei 100 de ani de la Marea Unire, dar și pentru păstorii care îi călăuzesc pe drumul credinței.

Evenimentul a fost organizat de domnul Liviu Zăpârțan, ambasadorul României pe lângă Sfântul Scaun. Participanții au primit mesaje din partea cardinalului Lucian Mureșan, întâistătătorul Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, și de la președintele României, Klaus Werner Iohannis.

La sfârșitul Liturghiei părintele paroh Isidor Iacovici le-a mulțumit tuturor celor prezenți și celor implicați în organizare și i-a invitat pe toți în curtea interior pentru a continua sărbătoarea.

În aceeași zi (duminică, 11 noiembrie 2018), PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, a vizitat comunitatea românilor de la Grotte Celoni. La sfânta Liturghie de la ora 12.30, episcopul le-a vorbit credincioșilor despre generozitatea văduvei din evanghelie și despre importanța acestei virtuți în viața creștinească. După sfânta Liturghie, PS Aurel Percă a vizitat și comunitatea din Cesano.

Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru vizita episcopilor noștri aflați la vizita ad limina. Totodată îi mulțumim pentru patria noastră, pentru cei 100 de ani de la Marea Unire și nu ne rămâne decât să ne urăm "La mulți ani, România!"

Eduard Pal

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:

- 3 noiembrie: Roma: Corul "Catolica" la festivalul "Roots Fest" în biserica "San Vitale"

- 11 noiembrie: Roma: Sfânta Liturghie solemnă cu Te Deum-ul cu ocazia centenarului și prohodul pentru eroii neamului

- 11 noiembrie: Vizita PS Aurel Percă la comunitatea românilor catolici din Grotte Celoni


 

lecturi: 40.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat