Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iugani: Cerc pedagogic pentru profesorii de religie din zona Iași

Sâmbătă, 10 noiembrie 2018, s-a desfășurat cercul pedagogic pentru profesorii de religie din zona Iași, întâlnire găzduită de Parohia "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iugani, în parteneriat cu Școala Gimnazială Iugani. Tema întâlnirii a fost "Provocările noii programe școlare la disciplina religie cult romano-catolic pentru clasa a VI-a".

Echipa de organizare a activităților a fost formată din prof. Tereza Dîm (propunător), prof. Gabriela Ghercă, director Școala Gimnazială Iugani, pr. Petru Blaj, paroh și pr. Mihail-Andrei Iacob, vicar.

Programul propus de organizatori a constat în prima parte, în prezentarea power point a temei "Sfinții sunt prietenii lui Dumnezeu și ai copiilor" și a unui moment artistic de dans popular și citirea a două lucrări care aparțin elevei Antonia Goagă din clasa a VIII-a:

"Isuse, gândindu-mă la ceea ce am făcut în această zi, nu pot să spun decât că ești așa de minunat și iertător. Ispite au fost la tot pasul, însă eu nu mi-am dat silința să mă opun lor. Niciun moment nu m-am gândit la tine și la cât te rănesc acțiunile mele. Tu ai suportat chinul și umilirea crucii pentru mine, în timp ce eu nu am fost în stare să renunț nici măcar la una din micile mele plăceri vinovate. Isuse, tu ești atât de mare și de bun, iar eu, mică și păcătoasă! Tot ce pot să fac e să-ți cer, cu umilință, să mă întărești pentru ca mâine să fiu mai bună decât astăzi și astfel, cu pași mici, să trec cu 10 acest test numit viață. Amin!"

"Isuse, tu știi că mă rog în fiecare seară. Însă dimineața nu. De ce? Pentru că frica de întuneric și ce ascunde el mă împinge să îmi caut un refugiu și acela ești tu. Lumina zilei însă alungă frica mea și promisiunile pe care le-am făcut acum câteva ore, de asemenea. Dar vreau ca în această dimineață lucrurile să se schimbe. Doamne, atât îți cer: tărie! Tărie ca să te pot urma cu adevărat, tărie ca să fac față ispitelor, tărie ca să-mi pot aminti de tine! Și, dacă nu e prea mult, aș vrea și niște note mari".

La sfârșitul activităților prezentate de elevi, prof. pr. Petru Sebastian Tamaș, inspector diecezan pentru disciplina religie, a subliniat importanța muncii, a inocenței și a sacrificiului atât de necesare pentru transmiterea valorilor pentru o formare completă din punct de vedere religios și cultural.

În partea a doua a programului doamna profesoară Tereza Dîm a scos în evidență rolul educației religioase care are menirea de a crea în "comunitatea școlară o atmosferă însuflețită de spiritul evanghelic al libertății și iubirii și de a orienta întreaga cultură umană spre vestea mântuirii astfel încât cunoașterea pe care elevii o dobândesc treptat despre lume, viață și om să fie luminată de credință" (Conciliul al II-lea din Vatican, Gravissimum educationes, nr. 8).

Iar pentru motivarea și implicarea activă a elevilor, profesorilor li se recomandă metode și strategii de predare-învățare (inductive, interactive, de învățare problematică, bazate pe lecturarea de texte variate, proiecte etc.)

Activitatea s-a încheiat cu vizitarea bisericii din localitate și a cimitirului din Gherăești unde profesorii s-au rugat pentru sufletele preoților înmormântați în criptă.

Felicitări și mulțumiri cordiale pentru preoții, elevii și profesorii din Iugani care s-au remarcat prin ospitalitate, bucurie și credință!

Impresii:

  • "O întâlnire pe care o aștept cu drag de fiecare dată. Cercul metodic de la Iugani m-a înălțat cu gândul la cer, la sfinții cărora le cerem mijlocire. O temă bine aleasă ținând cont de faptul că suntem în luna noiembrie. Inocența și glasurile copiilor mi-au amintit de cuvintele Mântuitorului: căci unora ca aceștia este împărăția cerului. Felicitări organizatorilor!" (Camelia Bejan)

  • "Școala Gimnazială Iugani - un loc de ... poveste, înfrumusețat de copii cu propriile mâini. Valoare, implicare, echipă, bine comun - cuvinte cheie care reflectă cheia succesului acestui loc de formare original. Vizitați-l!" (Celina Romila)

  • "Activitatea a fost educativă și antrenantă. S-au intercalat cântări religioase cu informații despre sfinți! Plus programul de dansuri populare care au întregit activitatea și au înviorat atmosfera. Felicitări colegei noastre!" (Lidia Petrescu)

  • "Din sita minții și a sufletului au rămas: mesajele pozitive care întâmpină și îndeamnă pe cel ce trece prin poarta școlii, copiii frumoși și motivați. Costumele populare admirabile, buchetele de flori vesele, profesori implicați, o școală lucrată în echipă - de la mic la mare, un repertoriu bogat și multe altele. Atmosfera a fost deosebit de plăcută prin aspectul interior și exterior al școlii, pe care amprenta tuturor participanților la educație s-a lăsat vizibilă, prin primirea tradițională cu sare și pâine și prin activitățile didactice derulate. A fost un adevărat schimb de experiență și de bune practici a unor maniere de abordare a predării-învățării-evaluării și mai ales de implementare a noii programe de religie pentru clasa a VI-a. Toate aceste minunății au fost degustate într-o zi de sâmbătă însorită de noiembrie. Felicitări pentru frumosul pregătit și prezentat!" (Fulvina Blânda)

Prof. Lăcrămioara Boroș

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 10 noiembrie: Iugani: Cerc pedagogic pentru profesorii de religie din zona Iași


 

lecturi: 32.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat