Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Discurs adresat Asociației "Elevii cerului" (10 noiembrie 2018)

Dragi prieteni din comunitatea Elevii cerului! Cerea!

Sunt bucuros să vă primesc cu ocazia celei de-a 50-a aniversări a întemeierii asociației voastre și la a 10-a aniversare a morții fondatorului vostru, părintele iezuit Giuseppe Arione. Pentru voi toți afectuosul meu bun-venit! Realitatea voastră asociativă, împărțită în două grupuri Revival și Amen, este inserată în vechiul și prestigiosul "Institut Social" din Torino, al cărui scop educativ este îmbogățit de experiența spirituală a sfântului Ignațiu de Loyola. Cu ajutorul asistentului vostru, părintele Piero Granzino, voi vă angajați să mărturisiți Evanghelia cu muzica și cântarea pentru a ajunge la inima tuturor, și la cei care sunt departe de Biserică sau de credință.

Misiunea voastră se realizează pe urma carismei și mărturiei părintelui Arione care, realizând orientările Conciliului al II-lea din Vatican pentru o Biserică în dialog cu lumea contemporană, în 1968 s-a opus contestării atitudinii de primire. S-a dedicat unei forme de apostolat care folosea muzica și cântul ca limbaje capabile de a transmite în mod universal frumusețea și forța iubirii creștine. A mers "la răscrucile drumurilor", și în locuri până atunci neexplorate de Biserică, pentru a întâlni adolescenții și tinerii acolo unde se aflau și se organizau ei. Tuturor, fără deosebire, s-a adresat cu empatie și bunăvoință, propunând un drum de credință și de fraternitate. Finalitatea era să evanghelizeze cu cântarea, propunând o credință care vestește și cântă iubirea lui Dumnezeu, generând prietenie și împărtășire fraternă.

Vă încurajez să duceți înainte carisma acestui generos iezuit, reînnoind-o în forme dar păstrându-i inspirația profetică, încă valabilă și actuală. Pentru a face asta, este necesar să aveți grijă de propria viață interioară, fără a lăsa să fie "furată" de zgomotul lumesc, ci s-o cultivați prin rugăciunea personală și comunitară, ascultarea Cuvântului lui Dumnezeu, participarea asiduă la sacramente, în special la Spovadă și la Euharistie. Astfel, glasurile voastre și melodiile voastre vor reuși nu numai să fie plăcute bunului gust muzical, ci, îmbogățite de mărturia voastră de viață creștină, vor favoriza în cei care vă ascultă dorința după comuniunea cu Dumnezeu. În acest mod, veți deveni crainici tot mai entuziaști ai Evangheliei.

Misiunea voastră este înrădăcinată în tradiția Scripturilor, în special a Psalmilor, care invită să-l celebrăm pe Domnul cu harpa, să-i cântăm Lui și să-l lăudăm cu coarde și cu alăute (cf. Ps 33; 150). A cânta bine cere angajare și bunăvoință, însă este un efort care dă satisfacție, pentru că înalță sufletul făcându-l mai sensibil la glasul Duhului, în special atunci când voi cu cântările voastre însoțiți celebrările liturgice, permițând credincioșilor o apropiere mai mare și o intimitate mai profundă cu Dumnezeu. Astfel ajutați să se exprime bucuria, încrederea, căința, iubire... Cântul este un limbaj care duce la comuniunea inimilor; vă mulțumesc îndeosebi pentru că, depășind orice graniță, răspândiți un mesaj de pace și de fraternitate.

În cor se experimentează bucuria și fascinația polifoniei. Vă îndemn să fiți "polifonici" și în viața de fiecare zi, atât între voi cât și cu ceilalți. Înainte de toate țineți cont de faptul că, mai mult decât prin frumusețea cântărilor voastre, vă vor recunoaște ca discipoli și martori ai lui Cristos dacă vă iubiți unii pe alții așa cum ne-a iubit El. De aceea sunteți chemați să fiți o singură inimă și un singur suflet. Și față de ceilalți, amintind pastorația fondatorului vostru în favoarea săracilor și a lucrătorilor din circ, veți putea continua să primiți aceste persoane în comunitățile și familiile voastre, ascultându-i, cântând împreună cu ei "Evanghelia celor mici". Acesta este modul vostru de a fi Biserică misionară, capabilă să contagieze și să atragă pe cei care așteaptă, eventual fără să știe asta, întâlnirea cu Isus.

Știu că meditați adesea cuvintele părintelui Arione: "Mergi pentru a-i căuta pe ceilalți, oprește-te pentru a te găsi pe tine însuți". Zâmbetul de pe fețele voastre, prospețimea glasurilor voastre, armonia cântecelor voastre să vă dispună pe voi înșivă la rugăciune și să trezească în cei care vă ascultă bucuria adevărată a vieții și speranța în viitor. Cu aceste auspicii, vreau să reînnoiesc aprecierea pe care Biserica o are față de apostolatul vostru și, în timp ce vă încredințez mijlocirii Fecioarei Maria și a sfintei Cecilia, vă binecuvântez din inimă pe voi toți și pe cei dragi ai voștri. Și vă rog, amintiți-vă să vă rugați pentru mine.

Mulțumesc!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat