Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Pakistan, preotul: suferința lui Asia Bibi va aduce rod pentru creștini

De Paolo Affatato

"Suntem cu inima alături de Asia Bibi și de familia sa. Nu încetăm să ne rugăm pentru ea, pentru salvarea și eliberarea sa și pentru toate celelalte victime nevinovate ale legii blasfemiei. Trăim un timp delicat și mulți dintre credincioșii noștri se tem pentru posibile răzbunări împotriva creștinilor. Dar trebuie să mulțumim guvernului că în aceste zile a postat poliția pentru a proteja biserici și instituții creștine. Ne-am simțit tutelați de instituții, într-un moment de pericol": cu aceste cuvinte, Mario Rodrigues, preot catolic din Karachi și director al pastorației tineretului din dieceză, relatează la Vatican Insider cum trăiește acest timp comunitatea creștină din Pakistan, în timp ce națiunea așteaptă soluția definitivă a cazului Asia Bibi.

Femeia creștină condamnată la moarte pentru blasfemie în 2010 a fost achitată de Curtea Supremă, al treilea grad de judecată, la 31 octombrie. Împotriva verdictului au coborât în stradă militanții grupului radical islamic Tehreek-e-Labaik Pakistan (TLP) care au indus guvernul să semneze un acord pentru a potoli tensiunile, luând act de instanța de revizuire a sentinței, prezentate la Curtea Supremă.

Acordul, a argumentat avocatul lui Asia Bibi, fugit în străinătate pentru motive de siguranță, poate folosi pentru a lua timp și a face în așa fel încât instituțiile să organizeze expatrierea lui Asia, dat fiind că diferite state europene se declară pregătite să ofere azil politic.

O clarificare a apărut utilă: "Shehryar Afriar, vice-ministru de interne, a specificat că guvernul pakistanez nu va putea pune numele Asia Bibi în speciala "Listă de ieșire controlată" (lista persoanelor care nu pot să părăsească țara), dacă nu va fi declarată "vinovată" de un tribunal.

Asta dă valoare tezei unei ieșiri din țară în scurt timp.

"Cazul său dureros - amintește Rodrigues - ne-a lovit încă de la început și a devenit simbol al modului în care poate fi abuzată, în dauna unor nevinovați, legea blasfemiei, care a ruinat viața la peste 1.500 de cetățeni, victime ale unor acuze false, între musulmani, creștini și hinduși. Pe de altă parte trebuie admirat curajul magistraților musulmani și al avocatului lui Asia Bibi, și el musulman, care au apărat-o pe ea și statul de drept din Pakistan".

"Astăzi le revine cetățenilor de bunăvoință să dea o contribuție și să apere legalitatea, justiția, libertatea. Noi, creștinii, credem și iubim țara noastră", adaugă el, amintind eroii care și-au jertfit viața pentru națiune. Între ei, "persoane precum Shahabaz Bhatti și Salman Taseer, oameni din instituții care n-au avut reținere să se expună pentru Asia Bibi, punând în pericol existența lor și ajungând să fie uciși de teroriști".

În acest sens, afirmă Rodrigues, "perspectiva care se deschide astăzi pentru comunitatea creștină din Pakistan, în pofida temerilor din prezent, este încurajatoare". De fapt, "dacă statul oprește grupurile extremiste, dacă se respectă statul de drept și egalitatea tuturor în fața legii, dacă se administrează justiția fără discriminări, creștinii, 1,6% în Pakistan, au totul de câștigat", afirmă el.

În sfârșit, preotul oferă o perspectivă de credință cu privire la caz și spune: "Asia Bibi, în experiența sa tragică, ne-a dăruit nouă tuturor o luminoasă mărturie de credință în Cristos. Nevinovată fiind, ca Mielul, n-a blestemat pe nimeni, i-a iertat pe persecutorii săi, s-a încrezut total în Dumnezeu. A trăit calvarul său și izolarea sa în rugăciune constantă. Toate acestea sunt un dar pentru creștinii din Pakistan. Suferința sa, în înțelepciunea lui Dumnezeu, va aduce rod pentru noi".

În Pakistan continuă dezbaterea: comentatorii din mass-media reafirmă urgența de a elibera statul de șantajul grupurilor radicale, care se joacă cu emoțiile oamenilor, folosesc islamul și încearcă să câștige consens pentru scopuri politice.

Între timp în Europa se înmulțesc, în lumea catolică și în societatea civilă, apelurile în favoarea lui Asia Bibi și cresc campaniile pentru a induce guvernele să-i dea azil politic. Episcopii din Franța reuniți în adunare plenară, declarându-se "preocupați pentru Asia Bibi încă în închisoare", în numele drepturilor fundamentale ale persoanei, "cer protecție pentru viața sa și asigură rugăciunea lor ferventă".

Și Operele Misionare Pontificale (OMP), organisme prezente în o sută cincizeci de state, sunt angajate în rugăciune și în sensibilizarea conștiințelor cu privire la cazul lui Asia Bibi. În Germania, OMP au promovat inițiativa unei "perne solidare": în timpul celebrărilor și întâlnirilor, este lăsat un scaun gol, cu o pernă care prezintă un slogan pro-Asia Bibi, pentru a simboliza prezența sa și pentru a exprima dorința de apropiere a credincioșilor germani. În Italia lumea politică din tot arcul parlamentar s-a mobilizat și guvernul, prin vice-premierul Matteo Salvini a confirmat că "lucrează cu discreție" pentru a încerca s-o primească pe Asia Bibi în Italia.

(După Vatican Insider, 7 noiembrie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat