Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Asia Bibi, apelul soțului adresat Italiei: "Ajutați-ne să ieșim din Pakistan"

"Guvernul italian să ajute familia mea să ieșim din Pakistan". Este un apel dramatic acela pe care îl adresează Italiei Ashiq Masih, soțul lui Asia Bibi, femeia creștină achitată recent de condamnarea la moarte pentru blasfemie în Pakistan. Tocmai această achitare, după aproape un deceniu de detenție, a dezlănțuit furia radicalilor islamiști locali, generând proteste care au paralizat principalele orașe din țară și care de fapt au blocat eliberarea creștinei. Avocatul său, musulman, a fost constrâns să fugă în străinătate ca urmare a amenințărilor cu moartea și acum se află în Olanda.

"Eu și familia mea din Pakistan suntem în pericol", a spus soțul lui Asia la telefon cu fundația pontificală Kirche in Not, adăugând că îi este greu, lui și celor cinci copii ai săi, chiar și să mănânce. Masih și fiica mai mare Esham veniseră deja în Italia în februarie pentru un eveniment la Colosseum dedicat creștinilor persecutați, cu ocazia vizitei au fost primiți și de papa Francisc în Vatican.

La apelul bărbatului au răspuns diferiți politicieni din țara noastră atât de dreapta cât și de stânga. În frunte ministrul de interne Matteo Salvini care a asigurat: cu privire la cazul Asia Bibi "lucrăm cu alte țări occidentale, cu discreție pentru a evita probleme in loco pentru familia care vrea să aibă un viitor". Și fostul premier Matteo Renzi, în timpul unei transmisiuni directe pe Facebook, a spus: "Aș vrea ca guvernul italian să simtă tot sprijinul nostru" și "să aibă tot sprijinul, și al opoziției, pentru a o elibera pe Asia Bibi. Tot ceea ce se poate face pentru a o elibera este fundamental".

De la Bruxelles vine astăzi glasul lui Antonio Tajani care, printr-un tweet, afirmă: "Am invitat soțul și familia lui Asia Bibi la o întâlnire în Parlamentul European. Cer autorităților din Pakistan să elibereze documentele de călătorie necesare. Regulile europene prevăd protecție pentru cel care este amenințat din cauza propriei credințe". Scrisoarea lui Tajani se deschide cu invitația de a veni la Eurocameră la "Bruxelles sau la Strasbourg pentru a discuta despre cum putem susține concret eliberarea lui Asia Bibi" și se încheie cu cererea "către autoritățile din Pakistan de a elibera documentele de călătorie necesare".

"Parlamentul european este extrem de preocupat pentru siguranța sa și pentru cea a familiei sale ca urmare a violențelor extremiștilor din Pakistan", se citește într-o notă oficială a Parlamentului European. "Am cerut autorităților pakistaneze să facă în așa fel încât să fie garantată fie siguranța voastră fie cea a persoanelor care vă apără. PE a cerut deja autorităților din Pakistan respectarea statului de drept și a angajamentelor internaționale în materie de drepturi umane".

În zilele trecute, cu un material video publicat pe social network și preluat de diferite agenții locale și internaționale, Ashiq Masih a invocat ajutorul liderilor internaționali ca Donald Trump, Theresa May sau Justin Trudeau pentru ca s-o primească pe femeie și familia sa în țările lor. "Suntem în pericol în Pakistan, vă rog ajutați-ne", spunea el.

"A o achita pe Asia Bibi este un semnal dar trebuie să fim atenți, să stingem mai întâi focul și apoi să spunem că este liberă", afirmă la agenția SIR jurnalistul pakistanez Ejaz Ahmad. "Cred că eliberarea sa ar putea ajuta și alte mii de persoane nevinovate în închisoare pentru motive asemănătoare". Pentru Ahmad, "fie armata, fie guvernul actual, nu pot aboli legea despre blasfemie, însă pot s-o slăbească. Mai bine a spune că stă în închisoare și a o elibera eventual într-o lună, când tensiunea va mai scădea. O strategie pakistaneză", spune el amintind de caricaturile publicate în urmă cu ani de un ziar danez care au dezlănțuit proteste puternice în lumea musulmană. "Când se atinge tema abolirii legii despre blasfemie jocul devine periculos", adaugă jurnalistul. "Mai bine să se meargă cu pași mici, altminteri se riscă viața".

(După Vatican Insider, 6 noiembrie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat