Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc o amintește pe Chiara Corbella: "Un copil nu este niciodată un blestem"

De Salvatore Cernuzio

"Un copil nu ester niciodată un blestem", ci "întotdeauna o binecuvântare". Întotdeauna. Și în cazul în care pentru a păzi viața sa mama și-o sacrifică pe a sa, așa cum s-a întâmplat pentru tânăra romană Chiara Corbella Petrillo, moartă după ce a amânat îngrijirile unei tumori la limbă numai să nu pună în pericol viața copilului, Francesco, pe care-l purta în sân.

O istorie - care a provocat mare emoție în Italia și în lume, atrăgând totuși și unele critici pentru această alegere considerată "inconștientă" - pe care papa Francisc a voit s-o amintească și s-o laude în al patrulea episod al programului "Ave Maria", transmis marți 6 noiembrie, la ora 21.05 (22.05, ora României), pe Tv2000. "Un copil nu este niciodată un blestem. Poate să fie o cruce, pentru mama", spune papa răspunzând la o întrebare a preotului Marco Pozza. "O femeie romană tânără", continuă el cu referință clară la Chiara Corbella, "a murit la 23 de ani pentru că a refuzat o îngrijire pentru sănătatea sa. Era însărcinată și nu voia să piardă copilul și pentru a-l păzi pe copil până la naștere a murit ea. Dar un copil este întotdeauna o binecuvântare".

Chiara Corbella era sigură de asta, de aceea a decis mereu să ducă la capăt primele două sarcini ale sale, deși au fost dificile, deși s-au încheiat ambele cu un epilog dramatic: prima, Maria Grazia Letizia, s-a născut cu o anencefalie și n-a trăit nici jumătate de oră, și apoi Davide, căruia deja în primele luni de sarcină i-a fost diagnosticată lipsa membrelor inferioare, a supraviețuit și el puține minute. Exact timpul, ambii, de a da părinților, Chiara și soțul Enrico, posibilitatea de a-i boteza și de a-i însoți cu rugăciunea "spre cer".

În schimb a fost o sarcină senină cea cu Francesco, al treilea copil, cel puțin până la acea sentință oribilă a medicilor că leziunea găsită pe limba tinerei era un cancer epitelial. Primele intervenții au fost imediate, apoi a devenit urgent să se înceapă o terapie. De aici alegerea care a făcut-o pe Chiara o martoră curajoasă de iubire față de celălalt, amintită acum și de papa Francisc: să amâne îngrijirile pentru a nu pune în pericol viața copilului.

Moartea pentru tânără a venit după circa un an de la nașterea copilului, la 13 iunie 2012. Ea între timp a trăit durerile bolii și consumarea trupului său cu o forță și o seninătate ieșite din comun, care derivau din credința sa profund înrădăcinată încă de când era mică, așa cum relatează toți cei care, din familie și prieteni, i-au fost alături în acea perioadă. O mărturie care, prin social, mass-media și prin viu grai, s-a răspândit repede în tot orașul Roma, așa încât la înmormântare în parohia "Santa Francesca Romana", în zona Ardeatina, era greu de găsit un loc și în picioare.

Faima de sfințenie a determinat ca, la șase ani după moarte, dieceza de Roma să demareze la 17 iulie cauza de beatificare și canonizare a lui Chiara, după "nihil obstat"-ul Congregației Cauzelor Sfinților. Procesul s-a deschis oficial la 21 septembrie 2018 - ziua în care Chiara și Enrico ar fi împlinit zece ani de căsătorie - cu un rit prezidat de cardinalul vicar Angelo De Donatis care a definit-o pe femeie o "sfânta de la ușa vecină", în prezența a sute de persoane.

În această primă fază a cauzei, tribunalul diecezan adună scrisori, jurnale, mărturii scrise și orale despre tânără. Tot materialul va fi apoi supus studiului Dicasterului Sfinților care va evalua eroismul vieții și virtuților tinerei pentru a stabili dacă gestul său de a amâna îngrijirile pentru a salva viața copilului a fost dictată de "instinct matern" sau "iubire creștină eroică". Dacă va fi declarată "venerabilă", se va trece la faza beatificării cu analizarea unei eventuale minuni. Drumul este lung, dar deja astăzi se vorbește despre numeroase haruri primite prin mijlocirea acestei tinere mame.

(După Vatican Insider, 5 noiembrie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat