Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Pakistan, cursă împotriva timpului pentru a o salva pe Asia Bibi

De Paolo Affatato

Timpul presează pentru a o salva pe Asia Bibi. În Pakistan s-a terminat protestul grupurilor islamice radicale conduse de mișcarea Tehreek-Labbaik Pakistan (TLP), organizație care a avut succesul său politic tocmai punctând pe cazul femeii creștine condamnate la moarte pentru blasfemie și achitată la 31 octombrie de Curtea Supremă. Viața socială și economică s-a întors la normalitate, dar situația rămâne fluidă.

Acuza, reprezentată de imamul Qari Salim, omul care, deși nu era prezent în momentul presupusului delict, a semnat în 2009 denunțul pentru blasfemie împotriva lui Asia Bibi, a prezentat deja o instanță pentru "revizuirea sentinței", posibilitate prevăzută de procedura penală. În această dimineață a fost prezentată înalților magistrați din Islamabad o a doua petiție care cere confiscarea pașaportului și inserarea numelui lui Asia Bibi în "lista de ieșire controlată", lista care îi include pe toți cetățenii pakistanezi cărora le este interzisă expatrierea.

"Situația din Pakistan rămâne tensionată. Circulă în societatea civilă, între creștini și musulmani, un sentiment de incredulitate și de nedreptate. Radicalii au manifestat în dispreț față de instituțiile democratice, față de magistratură și față de guvern, în dispreț față de drept. Acest lucru pare foarte grav", afirmă la Vatican Insider dominicanul James Channan care conduce "Peace Center" la Lahore, angajat pentru dialogul interreligios și pentru drepturile minorităților religioase. "Liderii de la TLP au chemat oamenii în stradă jucându-se cu emoțiile poporului și folosind religia islamică pentru propriile scopuri politice, făcând abstracție de adevărul faptelor, adică de nevinovăția lui Asia Bibi", afirmă el.

Totuși încep să se audă în Pakistan glasurile liderilor religioși islamici care iau poziții diferite: este cazul lui maulana Tariq Jameel, cunoscut studios și predicator la televiziune. "Am citit sentința și cred că Asia Bibi este nevinovată", a spus Jameel, anunțând că "nu există niciun motiv serios pentru a coborî în stradă și a protesta". Alături de el alți ulema au difuzat pronunțări asemănătoare, în timp ce grupul "Tanzeem Ittehad-i-Ummat" a amintit că "prin acte de violență spunem lumii că noi suntem extremiști", condamnând actele de vandalism făcute de manifestanți.

Și executivul a luat contramăsuri: poliția din Punjab a arestat circa 1.100 de persoane suspectate că au rănit agenți și au dăunat proprietăților private și publice în cele trei zile de protest după verdict. Ministrul federal al informației Fawad Chaudhary a declarat că "nici observațiile împotriva judecătorilor, guvernului și militarilor, nici daunele aduse proprietății nu vor rămâne fără răspuns". Un prim pas a fost suspendarea account-ului de la social network Twitter al lui Khadim Hussain Rizvi, liderul lui TLP și principal promotor al protestelor de masă. Între timp Curtea Supremă va trebui să se pronunțe cu privire la ambele instanțe legale prezentate, dar este probabil că, în pofida presiunilor, va avea nevoie de zile sau săptămâni înainte de a delibera.

În acest timp rămâne deschisă ușa pentru a o salva pe Asia Bibi: au înțeles asta guvernul pakistanez și activiștii din societatea civilă europeană și din lume. În Italia o petiție trimisă guvernului cere să se dea azil politic femeii și familiei sale. Și lumea politică se mișcă: Giorgia Meloni, lider al partidului "Fratelli d'Italia", invită guvernul italian să "ofere un loc sigur unde să trăiască Asia și familia sa: Italia nu poate să fie indiferentă". În această dimineață Silvia Costa, europarlamentar al Partidului Democrat, în timpul celebrărilor interculturale pentru sărbătoarea "Dipavali", organizate de Uniunea Hinduistă Italiană, a reînnoit "dorința ca Italia să se facă garantă pentru a obține azilul politic pentru Asia și a o găzdui în frumoasa țară". În Spania, Franța și Marea Britanie există campanii asemănătoare. Și în Statele Unite a devenit viral apelul soțului lui Asia Bibi, Ashiq Masih, care din Pakistan se adresează președintelui Donald Trump cerând primire.

Rămâne esențial sprijinul lumii islamice. Organizația multireligioasă "Religions for Peace" a difuzat o "scrisoare către prietenii musulmani", observând cu favoare că "avocați musulmani au apărat-o pe femeia creștină, deși știau că pot să îndure repercusiuni". "Vă cer - scrie președintele Luigi De Salvia - tocmai în virtutea angajării noastre comune să construiți raporturi bune între religii, să faceți posibilul pentru ca Asia Bibi să se poată întoarce în libertate și să îmbrățișeze din nou pe cei din familia sa". O angajare comună, conclude el, bazată pe tutelarea libertății religioase și a demnității umane, așa cum "învață și Cartea voastră sacră".

(După Vatican Insider, 5 noiembrie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat