Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Pomenirea tuturor credincioșilor răposați

Biserica Catolică celebrează anual la 2 noiembrie comemorarea tuturor credincioșilor răposați. Cu această ocazie credincioșii înalță rugăciuni și fac pomeni pentru toți cei care au trecut la Domnul, de asemenea sunt vizitate mormintele celor dragi care au murit.

Celebrările au început la Iași anul acesta joi, 1 noiembrie 2018, cu Liturghia prezidată de PS Aurel Percă, la ora 18.00, în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină". Episcopul a fost însoțit de mai mulți preoți printre care și părinți profesori de la Seminarul major. La sfârșit, s-a celebrat și un recviem solemn pentru sufletele episcopilor și a preoților decedați.

Ziua de vineri, 2 noiembrie 2017, a fost dedicată în întregime celebrărilor pentru credincioșii răposați. La Liturghia de la ora 10.00 din catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, la care au participat și seminariștii Institutului Teologic "Sfântul Iosif" din Iași, celebrantul principal a fost Mons. Benone Farcaș, rectorul institutului. Cuvântul de învățătură a fost ținut de părintele paroh, Paul Budău, care a scos în evidență realitatea morții și importanța de a fi pregătiți pentru a întâmpina cu seninătate acest moment de trecere la Domnul. De asemenea, Sfinția Sa a subliniat importanța acestui timp oportun prin care Biserica ne propune să ne reamintim de cei răposați, unindu-ne în rugăciune pentru odihna lor veșnică.

Rugăciunile au continuat la cimitirul "Eternitatea", începând cu ora 14.00, unde PS Aurel Percă, preoții de la parohiile din Iași și de la Seminar, numeroase persoane consacrate, seminariști și credincioși au înălțat împreună o rugăciune pentru episcopii, preoții, seminariștii, persoanele consacrate și toți credincioșii răposați.

În seara aceleiași zile, la ora 18.00, PS Aurel a celebrat o Liturghie cu requiem pentru toți credincioșii răposați. La predică, Preasfințitul a amintit de importanța pomenirii celor dragi prin rugăciuni, prin oferirea unor sfinte Liturghii, semne de recunoștință pentru ceea ce ei ne-au oferit prin exemplul lor de credință. Rugăciunea, sublinia PS Aurel, are un rol deosebit, întrucât poate scurta perioada de purificare a celor dragi.

Printre altele, Excelența Sa a ținut să amintească și de faptul că expresia "a trecut în neființă" este greșită, deoarece unul dintre adevărurile de credință constă tocmai în convingerea că sufletul omului este nemuritor.

În aceste zile de noiembrie, în toate cimitirele vor fi prezenți preoți pentru a binecuvânta și a sfinți mormintele celor răposați și pentru a se ruga împreună cu credincioșii pentru odihna sufletelor lor. Prin vizitarea cimitirului sau a bisericii parohiale și prin împlinirea condițiilor cerute, în primele opt zile ale acestei luni se poate obține indulgența plenară pentru cei răposați.

Fie ca Domnul să primească sufletele tuturor răposaților în odihna veșnică spre contemplarea feței sale! Requiem aeternam dona eis, Domine, et lux perpetua luceat eis!

Marian Păuleț

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 2 noiembrie: Iași: Pomenirea tuturor credincioșilor răposați


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat