Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Episcopii catolici din România în vizită la papa Francisc

Episcopii romano-catolici și greco-catolici din România vor efectua, în perioada 5-10 noiembrie 2018, vizita ad limina apostolorum, la Roma, în cadrul căreia se vor întâlni cu papa Francisc și cu reprezentanți ai diferitelor oficii din Curia Romană.

Vizita ad limina apostolorum (în traducere: la mormântul aApostolilor) este vizita periodică pe care episcopii unei Conferințe episcopale o fac împreună la mormintele sfinților apostoli Petru și Paul, "stâlpii" Bisericii, și la urmașul lui Petru, pentru a fi întăriți de el în credință și pentru a exprima comuniunea lor ierarhică cu suveranul pontif. Conferința Episcopilor din România îi reunește pe toți episcopii romano-catolici și greco-catolici din țara noastră și exprimă unitatea Bisericii locale și comuniunea cu urmașul lui Petru, Sfântul Părinte.

Aceasta este cea de a cincea vizită ad limina apostoloruma a Conferinței Episcopilor din ale Române după 1990, și prima la actualul suveran pontif, papa Francisc. Episcopilor din România li se va alătura, în această vizită, și PS Anton Coșa, episcop romano-catolic al Diecezei de Chișinău, în Republica Moldova.

Programul acestei vizite ad liminadebutează luni dimineață, 5 noiembrie a.c., cu celebrarea sfintei și dumnezeieștii Liturghii în bazilica "Sfântul Petru" din Vatican, la altarul mormântului sfântului apostolul Petru. În aceeași zi episcopii se vor întâlni cu reprezentanții Congregației pentru Cauzele Sfinților și cu cei ai Secretariatului de Stat, iar marți, 6 noiembrie, cu reprezentanții Congregației pentru Episcopi și cu cei ai Congregației pentru Doctrina Credinței.

Miercuri, 7 noiembrie, episcopii vor celebra dimineață sfânta Liturghie în bazilica "Sfântul Ioan din Lateran" din Roma, iar apoi vor avea întâlniri de lucru la Congregația pentru Educație Catolică, Congregația pentru Bisericile Orientale și Dicasterul pentru Comunicare. Joi, 8 noiembrie, episcopii români vor concelebra dimineață sfânta Liturghie cu papa Francisc, în capela "Sfânta Marta" din Vatican, și vor fi primiți în audiență de Sfântul Părinte, iar după-amiază se vor întâlni cu reprezentanții Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor.

Vineri, 9 noiembrie, după întâlnirile de lucru, din cursul dimineții, la Congregația pentru Cler și la Dicasterul pentru Familie, Viață și Laici, episcopii vor celebra sfânta Liturghie, după-amiază, în bazilica "San Paolo Fuori le Mura" ("Sfântul Paul în afara zidurilor"). În seara aceleiași zile vor participa la prezentarea emisiunii filatelice dedicată fericitului Vladimir Ghika, realizată de Romfilatelia, eveniment organizat de Ambasada României pe lângă Sfântul Scaun la Colegiul "Pio Romeno" din Roma.

Vizita se va încheia sâmbătă, 10 noiembrie, cu sfânta Liturghie celebrată dimineață în bazilica "Santa Maria Maggiore" din Roma, și cu un eveniment cultural organizat de Ambasada României pe lângă Sfântul Scaun, în colaborare cu Centrul Român Cultural și Spiritual Bizantin "Sfinții Trei Ierarhi: Vasile, Grigore și Ioan", la biserica "San Valentino al Villaggio Olimpico".

Cu ocazia prezenței lor în Cetatea Eternă, la inițiativa ambasadorului României pe lângă Sfântul Scaun, Excelența Sa Liviu-Petru Zăpîrțan, duminică, 11 noiembrie a.c., la ora 9.30, episcopii români vor celebra sfânta Liturghie cu "Te Deum" în bazilica "San Vitale", sediul misiunii române romano-catolice din Roma, condusă de pr. dr. Isidor Iacovici.

Ultima vizită ad limina apostoloruma episcopilor români la Sfântul Scaun, înainte de intrarea țării sub dominație comunistă, a avut loc în 1937. Vizitele au fost reluate după căderea regimului comunist: episcopii au fost de trei ori la sfântul papă Ioan Paul al II-lea - în 18-22 martie 1991, 2-8 decembrie 1996 și 24 februarie-1 martie 2003 -, și o dată la papa Benedict al XVI-lea, în 8-13 februarie 2010.

Pr. Francisc Ungureanu,
secretar general

* * *

Informațiile au fost preluate din comunicatul de presă nr. 205 din 4 noiembrie 2018, semnat de pr. Francisc Ungureanu, secretar general al Conferinței Episcopilor din România, instituție cu următoarele date de contact: Str. Diligenței, 24, sector 3, 031555-București; tel. / fax 031/4361250; e-mail: secretariat@episcopat.ro; www.bisericacatolica.ro.


 

lecturi: 25.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat