Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Oituz: Funeraliile pr. Victor Osoloș

Pr. Victor Osoloș a fost condus pe ultimul drum sâmbătă, 3 noiembrie 2018. Liturghia înmormântării a fost prezidată de PS Aurel Percă, alături de care au concelebrat aproximativ 50 de preoți. La acest moment a participat mama părintelui Victor, frații și rudele. Au fost prezenți credincioșii din Parohia Oituz, precum și din locurile unde pr. Victor a slujit.

Privirile celor prezenți în biserică au fost ațintite spre sicriul în care era trupul neînsuflețit al preotului răposat, pentru care toată slujirea preoțească și grija pentru propria mântuire s-au încheiat prematur și definitiv la 24 octombrie. Pentru tot ceea ce realizase în cei 20 de ani de slujire preoțească, Dumnezeu îl găsise vrednic pentru a întra în bucuria împărăției sale.

În cuvântul de învățătură rostit de pr. Eugen Blaj a fost evidențiată în primul rând identitatea misionară și viața de misiune pe care a trăit-o cu responsabilitate timp de aproape nouă ani pr. Victor: "A făcut mult bine în calitate de misionar și a oferit mult ajutor. A știut să transmită credință, fiind înzestrat cu o capacitate de discernământ foarte mare". Moartea, a mai spus părintele predicator, are mai multe fațete. Cei care simt frica de moarte sunt cei care n-au înțeles viața. Despărțirea cea mai grea este cea de propriul egoism. Prin viața lui misionară, pr. Victor a demonstrat că viața se trăiește în dăruire. A fost un om de cultură: a iubit cărțile, fiind în timpul seminarului bibliotecar. A reușit să transmită evanghelia în limba proprie, în limba engleză, în swahili, precum și în germană, în ultimii ani de preoție.

La finalul sfintei Liturghii a luat cuvântul mai întâi pr. Ieronim Ambăruș, preot care slujește în Viena. Evocând viața și activitatea părintelui răposat, a ținut să sublinieze mărturisirea pe care acesta i-a făcut-o cândva că nu-și închipuia să fi exercitat o altă meserie decât vocația la preoție. A amintit de pelerinajul pe care l-au făcut împreună în Polonia, la Czêstochowa: "Victor, tu te-ai rugat acolo la Madona Neagră pentru intențiile tale, pentru familia ta. Acum ești lângă Maica Domnului și mijlocești pentru noi".

Pr. Claudiu Iștoc a dat citire unui mesaj de condoleanțe adresat familiei pr. Victor din partea PS Peter Kihara, episcop de Marsabit. În cadrul acesteia, episcopul african mulțumește Domnului pentru tot devotamentul pe care pr. Victor l-a arătat în slujirea sa preoțească din Maikona. "Deoarece nu pot lua parte la celebrarea euharistică a înmormântării lui, din cauza distanței, prin acest mesaj transmit sincere condoleanțe din partea clerului, a persoanelor consacrate și a laicilor din Dieceza de Marsabit. Suntem uniți cu voi toți și cu familia pr. Victor și celebrăm aici sfânta Liturghie în amintirea lui". Credincioșii din Parohia Maikona vor ridica o cruce lângă biserică în memoria lui.

Mulțumire și recunoștință a exprima o doamnă în numele comunității parohiale din Tețcani, unde părintele Victor a slujit în calitate de paroh (2003-2004). În ciuda scurtimii timpului petrecut în această parohie, urmele prezenței sale sunt încă vii și întipărite în inimile credincioșilor: "Ați avut multe calități. Însă ceea ce ne va rămâne în inimă e faptul că ați avut o inimă bună și ați iubit comunitatea noastră. Suntem profund îndurerați că ați plecat prea devreme. Comunitatea din Tețcani vă rămâne recunoscătoare pentru tot ce ați făcut".

În cuvântul său de mângâiere și speranță, PS Aurel Percă a ținut să transmită condoleanțele și salutul PS Petru Gherghel, familiei și tuturor celor care l-au cunoscut. El a adresat o mulțumire specială mamei care l-a dăruit Bisericii pe Victor, un apostol și un misionar: "Vă mulțumim că l-ați crescut în acest spirit, că să iubească Biserica și pe oameni". Și întrucât pr. Victor îi plăceau cărțile, PS Aurel Percă a citat dintr-o carte un gând potrivit pentru un asemenea moment de despărțire și de continuă rămânere în comuniune totodată: "Frate, dacă vii să vizitezi mormântul meu, nu uita nici sicriul tău. După moartea mea, nu căuta mormântul meu pe pământ. Mormântul meu este în inima celor care mă iubesc".

A urmat procesiunea finală spre cimitir, unde trupul neînsuflețit al pr. Victor a fost așezat alături de mormântul tatălui său.

Dumnezeu să primească ofranda vieții sale și să-l așeze alături de cei care cu sârguință s-au dedicat răspândirii Evangheliei și se bucură în casa veșnică a Tatălui ceresc!

Requiescat in pace!

Pr. Cristian Diac

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 3 noiembrie: Oituz: Funeraliile pr. Victor Osoloș


 

lecturi: 35.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat