Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău: Tinerii elevi "urlă" după modele

Joi, 1 noiembrie 2018, la Colegiul Economic "Ion Ghica" din Bacău, în cadrul săptămânii "Școala altfel", a avut loc o întâlnire a elevilor de clasa a XII-a cu pr. Felician Tiba, coordonator al pastorației familiei în Dieceza de Iași, alături de care s-a aflat și doamna Eugenia Dămătăr, colaboratoare la același oficiu. Au fost prezenți circa treizeci de elevi.

Întâlnirea a debutat cu prezentarea grupului de elevi, a părintelui Felician și a doamnei Eugenia.

Părintele a venit pregătit cu o temă care viza "Familia ca resursă", dar imediat după întâmpinarea făcută de către elevi și-a schimbat tema, axându-se în mod special pe relația copii-părinți și pe necesitatea de a depăși stereotipuri, rețete, ca și anumite prejudecăți specifice elevilor zilelor noastre.

"Bucuria trebuie să vă caracterizeze - spunea părintele Felician - entuziasmul chiar dacă uneori imatur, copilăresc, e important să fie sincer. Și avem atâtea motive pentru care să ne entuziasmăm... E suficient să lăsăm la o parte ecranul limitat al telefonului, să scoatem căștile din urechi și să citim în frumoasa și marea carte a naturii, să ascultăm cântecul ei și să ne minunăm de frumusețea ei.

Lăsați la o parte «cartelele preplătite» ale abonamentelor voastre de pe telefon și munciți să-l descoperiți pe aproapele vostru cel din realitate, nu de pe anumite site-uri de socializare. Este vârsta admirației, a entuziasmului și a bucuriei, de aceea nu vă închideți în stereotipuri livrate gratis, dar distructiv pe internet. Admirați-vă unii pe alții, minunați-vă, dialogați, glumiți, mâncați bine dimineața, ascultați-vă părinții, întrebații unde lucrează și dacă mai pot. Spuneți colegelor voastre că sunt frumoase și colegilor voștri că sunt simpatici. Citiți, fiți curioși, puneți multe întrebări atât părinților, cât și profesorilor, mergeți și îngenunchiați în biserică și mulțumiți lui Dumnezeu pentru ceea ce sunteți și aveți".

La rândul ei, pornind de la o scrisoare a unei adolescente adresată părinților, doamna Eugenia ne-a făcut să înțelegem cât de importantă este relația copil-părinte. Cât de important este dialogul într-o astfel de relație și cât de mult ne maturizează "școala" lor, a părinților, prima și cea mai importantă școală.

"Nu vă lăsați cumpărați pe nimic - mai spunea doamna. Ca un băiat să merite prietenia unei fete, trebuie să muncească din greu, să o prețuiască, iar fata să nu se lase lipsită de demnitatea pe care i-a dat-o Creatorul. Doar în curăția trupului și a sufletului se poate realiza o educație profundă și autentică. Nu vă temeți, fetelor și băieților, să fiți autentici, să fiți copii demni ai părinților voștri și elevi model pentru profesorii și școala voastră!"

La final, în urma celor două ore de dezbatere, analizând bine cele spuse și impactul lor asupra elevilor, ca profesor de religie pot să trag următoarele concluzii.

Am simțit în elevii prezenți dorința de a avea modele, chiar "urletul" lor după modele, începând cu părinții, cu noi, profesorii, cu oamenii pe care ei îi întâlnesc pe stradă, cu oamenii bisericii, cu oamenii politici, modele de care să nu le fie frică că îi vor judeca, modele sincere, cu propuneri accesibile vârstei și idealurilor lor, cu aspirații înalte, modele care să le arate prin viața proprie frumusețea credinței, a iubirii și a speranței, dar și frumusețea naturii înconjurătoare. I-am simțit că nu mai sunt dispuși să tolereze momentele de imaturitate ale părinților, precum violența fizică și psihică, fuga reciprocă de dialog, vina aruncată mereu pe celălalt; că nu mai vor să creadă în promisiunile oamenilor politici, ci așteaptă fapte concrete; că îi vor pe preoți mai aproape de ei și de sufletul lor, fără a le sublinia doar ceea ce nu funcționează. Am simțit în ei un gol care se vrea umplut, o privire în gol care se vrea motivată, o fugă de sine care se vrea conștientizată și maturizată, am simțit în ei că vor să fie iubiți și să iubească...

Prof. Teodora Cojan

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 1 noiembrie: Bacău: Tinerii elevi "urlă" după modele


 

lecturi: 26.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat