Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Universitatea: ispite și virtuți în viața unui student. Vorbește tutorele

De Giovanna Pasqualin Traversa

Activitatea studentului este profund locuită de toate dinamicile proprii ale spiritualității și experiența studiului se poate configura ca un adevărat exercițiu spiritual caracterizat de o contrapoziție dinamică de ispite și virtuți. Este convins de asta Angelo Tumminelli, tânăr profesor de filozofie într-un liceu din Roma, care tocmai a dat la tipar volumul mic "Studiul. Un exercițiu spiritual" (EDB) în care se folosește de propria experiență de tutore al studenților găzduiți la Villa Nazareth - reședință universitară romană unde Tumminelli însuși s-a format - cărora le oferă slujire de însoțire și ajutor în formarea academică. Întâlnindu-l, ne explică faptul că el concepe studiul ca "spațiu de tensiune între o profundă aspirație spre Dumnezeu, deci spre frumusețe și spre viața deplină, și ispite puternice, între care cea a idolatriei, sau a irosirii timpului sau a abandonului care riscă să-l scoată pe student de pa calea sa". De aici ideea acestui mic volum - un soi de vademecum - construit după o arhitectură care pune în paralel în oglindă ispite și virtuți așa încât fiecărei ispite să-i corespundă o virtute care s-o contrasteze și să-l orienteze pe tânăr spre realizarea sa deplină.

Care este ispita cea mai gravă în viața unui student?

Idolatria: absolutizarea studiului ca unic scop al existenței și scop ultim al persoanei. Din instrument pentru realizarea de sine și întâlnirea cu Cristos în adevărat idol care inversează ordinea lucrurilor și ia locul lui Dumnezeu. Idolatria este o bestie urâtă pe care mulți universitari o întâlnesc pe drumul lor.

Cum poate fi contrastată?

Cu macrotimía, adică deschiderea inimii, disponibilitatea de a primi lumea în frumusețea sa. Studiul nu este o lucrare de înțelegere a realității, ci mai degrabă a ne lăsa înțeleși de ea. Adevăratul student, studiosul, nu este cel care adună informații cu privire la realitate, ci care se lasă locuit de frumusețea sa, disponibil la ascultarea a ceea ce vrea să-i sugereze realitatea. A primi în mod inteligent argumentele de studiu duce atunci la scoaterea din ele a orientărilor pentru existență în sens mai amplu. Realitatea care ne înconjoară nu este un obiect de cucerit, ci un "tu" care mă interpelează, care mă vizitează.

Care sunt celelalte ispite?

Perfecționismul; specialismul sau dimpotrivă superficialitatea; abandonarea; distragerile. Însă cea mai rea, după idolatrie, este confruntarea cu ceilalți.

De ce? Confruntarea ajută la creștere și competiția sănătoasă poate să fie un stimulent pozitiv...

Însă cu condiția ca să fie văzut celălalt ca frate cu care să se împărtășească un drum de căutare și nu, dezlănțuind dinamici agresive, drept competitor, dușman de eliminat pentru a-l împiedica să cucerească primul loc pe care l-am vrea noi. Dimpotrivă, se poate întâmpla ca această confruntare cu colegii să provoace în schimb o senzație obsedantă de nepotrivire, descurajare, dispreț de sine.

Deci?

Trebuie ajutat studentul să ajungă la acel echilibru care permite să accepte proprii timpi, conștient de propriile potențialități și limite, de posibilele succesuri și eșecuri. Asta cere un discernământ obositor dar necesar al inimii, în afară de virtuți cum ar fi răbdarea și perseverența. Numai așa, dincolo de rezultatele academice, va putea trăi senin relațiile interpersonale cu colegii de studiu.

Însă nu ajută climatul general de frică și de închidere. Sperietoarea dușmanului este agitată cam peste tot și zidurile par să prevaleze asupra punților.

În domeniu universitar, și mai în general în toată societatea, pot să ne vină în întâmpinare două cuvinte de ordine: gratuitate și împărtășire. Categorie creștină, primul ne face să-l trăim pe celălalt ca pe un dar, însă cere să trăim înainte de toate noi înșine, modul nostru de a fi în lume, ca rod al unui act de gratuitate și de iubire. În acest mod putem să-l primim pe celălalt în diversitatea sa, înțeleasă ca bogăție, într-un context plural în care suntem chemați să împărtășim cu persoane diferite de noi prin cultură, religie, identitate politică un parcurs comun, un drum împreună. Fără a omologa diferențele ci respectându-le și valorizându-le. În acest orizont "știința" dobândită nu rămâne un depozit personal de păstrat cu gelozie, ci un bun, ca altele, de împărtășit.

Studiul este profesie sau vocație?

Germana indică profesia și vocația cu un termen unic, "beruf", care își are rădăcina în verbul "rufen", a chema. De altfel, profesia este tot o chemare, o misiune dată de Dumnezeu pentru a pune propria viață în slujba altora. Însă ea este precedată și pregătită de acel prim discernământ vocațional constituit de parcursul universitar. Dacă este trăit cu seriozitate prezentând lui Dumnezeu îndoieli, dorințe și posibile căi de întreprins, permite studentului să înțeleagă care este domeniul realului care-l interpelează mai mult și îl cheamă să-și dedice existența, în definitiv care este vocația sa umană cea mai intimă. Acesta este sensul profund al discernământului personal, în sintonie cu reflecția reieșită la Sinodul tinerilor care tocmai s-a încheiat.

Rugăciunea studentului a sfântului Toma de Aquino care încheie volumul. De ce?

Dacă este locuită de rugăciune, viața studentului poate să devină un sacrament viu, un mod în care Dumnezeu devine prezent prin truda studiului pentru a chema pe fiecare la propria slujire în lume. A intra la școala lui Toma înseamnă a cere Domnului o privire inteligentă și umilă asupra realității în comuniune cu El.

(După agenția SIR, 2 noiembrie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 33.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat