Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Asia Bibi achitată. Paul Bhatti: "Speranță pentru Pakistan și mare mesaj pentru lume"

De Patrizia Caiffa

După 3.430 de zile de închisoare și o condamnare la pedeapsa cu moartea pentru Asia Bibi, creștină, mamă a cinci copii, a fost achitată de toate acuzele de Curtea Supremă din Pakistan. A fost condamnată în noiembrie 2010 ca urmare a acuzei aduse împotriva ei cu un an înainte de câteva muncitoare musulmane din sătucul Ittanwali, în statul Pujab: nu voiau să bea apă din același pahar pentru că, fiind creștină, era considerată "impură". S-a născut o ceartă care s-a transformat în denunțare la imamul local și apoi începutul coșmarului judiciar. La puține zile după condamnare, guvernatorul de atunci al statului Punjab, Salmaan Taseer, a mers s-o viziteze în închisoare sugerându-i să ceară grațierea de la președintele Pakistanului și demarând o companie pentru eliberarea ei. Taseer a fost asasinat în ianuarie 2011 de garda personală. După două luni a fost rândul ministrului pentru minorități religioase, Shahbaz Bhatti, în acea perioadă unic exponent creștin din guvern, în linia întâi în cererea de eliberare a lui Asia Bibi și de abrogare a legii anti-blasfemie, delict care pedepsește pe oricine îl ofensează pe profetul Mahomed. Actualmente în închisorile pakistaneze sunt deținute între 400 și 500 de persoane, inclusiv mulți musulmani sau apartenenți la alte minorități religioase, acuzate că au încălcat această lege. Conform avocatului lui Asia Bibi, verdictul, emis la Islamabad în urmă cu câteva săptămâni dar făcut public abia astăzi din motive de siguranță, trebuie să fie acum predat la Înalta Curte din Lahore și apoi la închisoarea din Multan, unde este deținută. "Mare speranță și satisfacție", dar mai ales "stimă și admirație pentru curajul judecătorilor" este exprimată astăzi la agenția SIR de Paul Bhatti, medic și frate al lui Shahbaz Bhatti. Din contactele sale pakistaneze rezultă că Asia Bibi ar putea să fie eliberată în orele următoare și transferată împreună cu familia într-un loc sigur în străinătate. Însă în Pakistan au început deja protestele fundamentaliștilor, cu ciocniri cu poliția și amenințări cu moartea făcute judecătorilor.

Cum ați aflat știrea și ce simțiți astăzi?

Am aflat știrea în această dimineață de la forțele de ordine pakistaneze. Eram foarte optimist cu privire la sentință, aveam încredere în judecători și în tot parcursul făcut până acum. Rezultatul obținut este pentru noi motiv de mare speranță și satisfacție. Stimez și admir curajul judecătorilor care vor fi cu siguranță amenințați și acuzați. În Pakistan au început deja manifestații care ar putea crea mari probleme, dar eu cred că vor reuși să le țină sub control. Decizia Curții Supreme care a susținut adevărul ne-a dat mare speranță că Pakistanul merge spre drumul corect. Actele de violență, discriminare și terorism în ultimele timpuri sunt în ușoară scădere. Judecătorul care împreună cu ceilalți a luat decizia a dat un verdict de 57 de pagini declarând că, fiind musulman credincios, a respectat mereu toate regulile. Crede că religia trebuie să susțină cu iubire persoanele, nu să le acuze în mod fals. A spus că există toate dovezile care demonstrează nevinovăția lui Asia Bibi.

Când va fi eliberată și unde va fi transferată?

Ar putea să fie eliberată în următoarele ore, acum trebuie văzut în ce modalitate, cu siguranță ducând-o într-un loc sigur. Cineva mi-a spus că familia probabil că a ieșit deja din Pakistan, dar nu sunt sigur. Am spus la nunțiatură că suntem disponibili s-o primim pe ea și familia sa în Canada, în Italia sau Anglia, dar n-am fost stabilit direct să-i urmăresc pentru că ne-au spus că s-ar putea crea mari probleme, din cauza legăturii cu fratele meu. Se pare că sunt mai înclinați să meargă într-o țară anglofonă pentru a face în așa fel încât copiii să aibă acces mai ușor la școli. Dacă este nevoie de ceva sunt la dispoziție dar nu va fi așa de ușor s-o mute. Îmi amintesc când am reușit să eliberăm în urmă cu mai mulți ani o fată neputincioasă acuzată de blasfemie. În afara închisorii s-au adunat imediat 10.000 de persoane. În acea perioadă am cerut un elicopter, a fost dusă la Islamabad și apoi transferată în casa mea și apoi într-un loc sigur cu mai multe dificultăți, apoi în Canada, unde trăiește acum senin cu familia.

Se știe care a fost prima sa reacție după ce a aflat despre achitare?

Cineva mi-a spus că ar fi spus "Mulțumesc, Isuse", dar nefiind martor personal este greu de știut dacă această frază este adevărată sau nu.

În aceste ore comunitățile creștine pakistaneze sunt preocupate pentru eventuale represalii?

Cu siguranță. Soția mea este în Pakistan și în această dimineață mergea în colegiul universitar unde predă: a trebuit să parcurgă pe jos o bucată de drum pentru că deja fuseseră violențe.

În afară de Asia Bibi sunt atâtea alte persoane mai puțin cunoscute în închisoare din cauza legii despre blasfemie...

Exact, sunt atâția necunoscuți care trebuie să fie amintiți. Nu există estimări clare, dar se vorbește despre 400/500 de persoane în închisoare din cauza legii despre blasfemie, inclusiv musulmani. Nu este numai vina legii, ci a unei ideologii de moarte care ar trebui să fie eliminată. Există școli unde copiii îndură spălarea creierului. Trebuie să blocăm aceste curriculum școlare care inspiră ura deja în copii. Pentru că dacă schimbăm legea și apoi societatea rămâne așa cum este acum nu se rezolvă problema.

Pe moment este greu ca legea să fie abrogată?

În acest moment nu cred că se va atinge imediat legea. Însă decizia de a o elibera pe Asia Bibi este un fapt important, va da un mare mesaj lumii. Săptămâna trecută, parlamentul canadian a amintit-o pe Asia Bibi spunând că acum revine Pakistanului să demonstreze dacă vor să fie cu extremiștii, dacă vor terorismul și să ucidă o femeie nevinovată. Probabil au influențat asupra acestor decizii și presiunile internaționale dar repet, eu admir curajul acestor judecători pentru că în trecut atâția au fost uciși prin decizii asemănătoare.

Abolirea pedepsei cu moartea în Pakistan ar fi un pas practicabil?

Pedeapsa cu moartea pentru blasfemie n-a fost aplicată niciodată până acum și acest lucru este pozitiv. Dar, e adevărat, ar fi de dorit abolirea pedepsei cu moartea și în Pakistan.

După această știre ipoteza unei vizite a papei Francisc ar putea fi mai probabilă?

Am vorbit în urmă cu o lună cu forțele de ordine pakistaneze cu privire la o posibilă vizită a papei Francisc în Pakistan. Ar fi foarte bucuroși, dar eu am spus că Pakistanul trebuie să demonstreze că vrea să susțină libertatea și că un gest important putea să fie eliberarea lui Asia Bibi. Îl voi întâlni pe papa la 30 noiembrie, vom fi primiți în audiență cu grupul meu, apoi vom vorbi cu secretarul de stat și cu diferiți cardinali. Voi reînnoi propunerea de a vizita Pakistanul, să vedem. N-aș vrea să se creadă că papa a făcut să fie eliberată pe Asia Bibi. Însă prezența sa ar putea să fie un mesaj foarte frumos și important pentru Pakistan și pentru lume. Ar putea contribui la stingerea extremismului și a urii. O perioadă bună ar putea să fie primăvara viitoare, dar va trebui să se vadă dacă și cum se va mișca guvernul.

Jertfa fratelui dumneavoastră Shahbaz n-a fost zadarnică?

Din păcate pentru a lupta împotriva nedreptăților uneori trebuie riscat, trebuie avut curaj și trebuie ridicat glasul. A sta în tăcere înseamnă a accepta nedreptățile.

(După agenția SIR, 31 octombrie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat