Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Halloween este o sărbătoare periculoasă? Vorbesc exorciștii: "Nu este un joc nevinovat, ci un proiect împotriva creștinismului"

De Ricardo Benotti

O cifră de afaceri care, în timpuri de criză economică, depășește 250 de milioane de euro și implică până la 17 milioane de italieni. Este sărbătoarea de Halloween în cifrele furnizate de Confersercenti pentru 2017. Și trendul nu pare însă să aibă inversări. Dar este numai un fenomen comercial sau, în spatele nopții vrăjitoarelor, se ascunde ceva mai mult? "Halloween face parte dintr-un proiect mai vast, susținut puternic de mass-media care nu este atât comercial, cât cel de a induce opinia publică, îndeosebi pe copii, pe adolescenți și pe tineri, să familiarizeze cu mentalități oculte și magice, străine și ostile credinței și culturii creștine. Vor ca să dispară viziunea creștină despre viață și să ne întoarcem la cea păgână". Cel care dă alarma este părintele Francesco Bamonte, președinte al Asociației Internaționale a Exorciștilor (AIE): "Experiența mea ca aceea a altor exorciști arată că sărbătoarea Halloween inclusiv timpul care o pregătește, este de fapt pentru unii tineri un moment privilegiat de contact cu realități sectare sau legate oricum de lumea ocultismului, cu consecințe chiar grave nu numai pe planul spiritual, dar și planul integrității psiho-fizice".

În mintea celor mai tineri, explică părintele Bamonte, Halloween "imprimă cel puțin urâțenia. Și imprimând în copii urâțenia, gustul oribilului, al deformării, al monstruosului pus la același nivel cu frumosul, îi orientează într-un fel spre rău. În cer, unde domnește numai bunătatea, totul este frumos. În iad, unde se respiră numai ură, totul este urât". Conform exorcistului, "copiii au nevoie de frumusețe, nu de urâțenie, pentru că au nevoie de bunătate, nu de răutate. Și frumusețea îi ajută să discearnă între ceea ce este bun și ceea ce este rău". Cu privire la asta, continuă el, reflectează "mamele, tații, educatorii și mai ales cei care continuă nu numai să susțină că Halloween este un joc nevinovat, ci chiar acuză de obscurantism pe cei care îi scot în evidență puternica valență negativă. Sunt obscurantiști cei care aduc la cunoștința noilor generații pe marii binefăcători ai omenirii, care sunt sfinții în a căror privire se reflectă frumusețea cerului, sau cei care antrenează noile generații la cultura morții, desacralizează simbolurile credinței creștine și exaltă macabrul și demoniacul?".

Este bine cunoscut de acum, susține președintele exorciștilor conform experienței sale de slujire, că "sărbătoarea Halloween este în calendarul ocultiștilor, al vrăjitorilor, al lucrătorilor ocultului și al adepților satanei, una dintre «festivitățile» cele mai importante motiv pentru care este pentru ei motiv de foarte mare complăcere ca mintea și inimile atâtor copii, adolescenți, tineri și nu puțini adulți, chiar dacă din joacă și distracție, să fie îndreptate spre macabru, spre demoniac, spre vampiri, spre fantome, spre vrăjitorie, spre sicrie, spre cranii, spre schelete și spre derâderea zeflemitoare și sinistră a momentului cel mai important și decisiv al existenței unei ființe umane care este cel al decesului său. În afară de asta, puțin știu că adepții satanei, în noaptea aceea, în rituri perverse realizate de ei în cinstea sa, îi oferă jocurile și «energiile» tuturor celor care, chiar și din distracție, tot după înțelegerea sataniștilor, evocă implicit cu acea sărbătoare lumea întunericului".

Toate acestea nu înseamnă că aceia care sărbătoresc Halloween vor avea experiențe negative, însă "pentru adepții celui rău cu siguranță este motiv de mare satisfacție că atâția copii, adolescenți, tineri și adulți, în noaptea aceea sunt orientați nu spre minunata lumină și frumusețe a lui Dumnezeu, ci într-un anumit fel spre lumea răului. Ei sunt convinși că în acest mod se întărește puterea celui rău în societate și în ei înșiși".

Și părintele Aldo Buonaiuto, animator al Serviciului Antisecte din Comunitatea "Ioan al XXIII-lea", avertizează cu privire la seducția lui Halloween: "Matricea ezoterică o face periculoasă. Nu este vorba despre o sărbătoare laică, așa cum este adesea prezentată, ci mai degrabă despre un eveniment religios în sens negativ, o operațiune păgânizatoare care reușește să se camufleze în spatele aparentului caracter inofensiv al lui «dulcegărie și glumiță». Părintele Buonaiuto amintește că "rădăcinile Halloween-ului se află în festivitatea celtică Samhain în timpul căreia erau făcute adevărate rituri care aveau și jertfiri umane și care trebuiau să folosească pentru a atrage bunătatea duhurilor rele. Pentru executarea acestor ritualuri macabre, erau purtate păști și erau făcute invocații. Elemente care se repropun și astăzi având convingerea că este vorba numai despre un joc nevinovat. Din păcate nu este deloc așa".

Astăzi "partea obscură" a Halloween-ului este ținută ascunsă pentru a nu strica "jucăria" comercială care s-a creat: "Datoria părinților, educatorilor, a mass-media și a noastră a preoților este aceea de a ne angaja intens în parohii și în școli pentru ca să iasă la iveală componenta anticreștină a acestui fenomen, fără teama de a fi etichetați ca bigoți ci având mereu ca busolă a propriei acțiuni zilnice înrădăcinarea în Adevăr". Copiilor, conclude părintele Buonaiuto, "în contrapoziție cu distracția periculoasă și fără conținut prospectată cu Halloween, trebuie prezentată cu convingere și credibilitate frumusețea mesajului creștin, deci valorile carității, solidarității și sfințeniei".

(După agenția SIR, 31 octombrie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

* * *

Pe aceeași temă: Bostanii goi de halloween


 

lecturi: 19.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat