Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Pakistan, Asia Bibi a fost achitată

De Paolo Affatato

Asia Bibi a fost achitată. Astăzi, 31 octombrie 2018, la 9.20 (6.20 în România), Curtea Supremă din Pakistan a declarat-o nevinovată pe femeia creștină arestată în 2009 și condamnată la moarte în 2010 pentru presupusă blasfemie, ordonând eliberarea ei imediată. Calvarul tragic al lui Asia Bibi s-a terminat după peste 9 ani de închisoare, de izolare și de suferință.

Un freamăt de emoție străbate familia sa (soțul Ashiq și cinci copii) și întreaga comunitate creștină, care a așteptat cu neliniște sfârșitul suspinat al unui eveniment care a durat aproape un deceniu. "Suntem foarte fericiți. Domnul a ascultat rugăciunile lui Asia și ale tuturor celor care au fost aproape de ea. Astăzi este o zi foarte frumoasă, pe care o vom aminti toată viața. Dreptatea a triumfat și o nevinovată este în sfârșit liberă", comentează la cald la Vatican Insider Joseph Nadeem, omul care în toți acești ani a garantat, grație lui Renaissance Education Foundation pe care o conduce la Lahore, instruire și ospitalitate familiei lui Asia Bibi.

Verdictul a fost primit într-un Islamabad în stare de alertă maximă. Peste trei sute de polițiști păzesc palatul Curții Supreme din Islamabad și unități ale armatei sunt stabilite în apărarea celorlalte edificii instituționale, dar și a enclavei diplomatice, compound-ul care primește toate ambasadele, în capitala pakistaneză.

De fapt, în națiune se înregistrează un climat de "război civil" care pune la încercare ținuta democratică a țării. Măsuri impunătoare de securitate au fost adoptate la indicația ministerului de interne și în alte provincii și în principalele orașe ale țării precum Lahore, Karachi, Peshawar.

Forțele de ordine păzesc și cele mai importante locuri de cult creștine cum sunt catedralele. Pericolul unei reacții violente a grupurilor extremiste, care au anunțat marșuri în toată țara, este iminent și pentru a descuraja proteste de masă guvernul chiar a dispus blocarea națională a telefoanelor celulare de la 9 dimineața la 9 seara.

Aspra confruntare politică și culturală în desfășurare nu este între musulmani și creștini (o minoritate de 1,6% la o populație de peste 200 de milioane de locuitori, cu 90% musulmani). Este între cei care susțin statul de drept, legalitatea, constituția unei națiuni întemeiate în 1947 pe baze laice și democratice și cei care intenționează să impună extremismul religios, o interpretare radicală și violentă a islamului și sharia.

Printre campionii acestei abordări care a condiționat, în special în ultima sa fază, procesul împotriva lui Asia Bibi (condamnată la moarte în primul grad în 2010 pentru blasfemie împotriva profetului Mahomed, cu confirmarea verdictului în apel în 2014), este maulana Khadim Rizvi, cunoscut cu apelativul de "activist al blasfemiei", fondator și lider al mișcării radicale islamice "Tehreek-e-Labaik Pakistan" (TLP).

Rizvi, călugăr din școala de gândire islamică Barelvi, în ajunul pronunțării judecătorilor, cu intenția clară de a intimida magistratura și executivul, a difuzat o "fatwa" invitând să fie uciși magistrații "în caz de faliment al justiției" adică dacă vor achita femeia creștină. Înseși Curtea Supremă, în acel caz, conform mentalității fanaticilor, este pasibilă de "blasfemie" și devine prin urmare o țintă, configurând - în această situație - o tentativă de răsturnare a instituțiilor democratice ale statului și de instaurare a unei teocrații bazate pe legea islamică.

Liderul a promis și "represalii împotriva creștinilor pakistanezi", demarând acte violente și teroriste care ar putea lovi dintr-un moment în altul comunități de credincioși nevinovați, supuse deja la presiuni și discriminare socială. Un act de discriminare - faptul de a nu voi să atingă apă "contaminată" de Asia pentru că este creștină - este la originea calvarului țărăncii din Punjab care în iunie 2009 a avut acea dispută cu colegele sale de muncă, lucrătoare agricole musulmane, care apoi i-au imputat din răzbunare falsa blasfemie.

În această perioadă delicată a istoriei sale recente, Pakistanul de astăzi demonstrează, deci, că are curajul și îndrăzneala de a lua poziție împotriva fanatismului religios care timp de mulți ani a dăunat țesutului social și a anihilat minoritățile religioase cum sunt creștinii, hindușii, ahmadiyya.

Sentința de achitare a lui Asia Bibi devine deci bancul de probă, la nivel intern și internațional, pentru a spune că statul poate efectiv să aplice constituția care este în vigoare și că nu este ostatic al forțelor extremiste, care vor să dicteze agenda guvernului, să condiționeze magistratura, să orienteze politicile structurale și viața socială și civilă.

În fața unei atitudini de provocare deschisă, rămâne o problemă: să se înțeleagă cât de mult nou-născutul guvern al lui Imran Khan, care în campania electorală a făcut cu ochiul extremiștilor, este dispus să cedeze în termeni de toleranță față de grupuri precum "Tehreek-e-Labaik Pakistan". Și lansarea unei operațiuni militare împotriva unei mișcări populare în toată țara și susținute de milioane de pakistanezi, pare o cale dificilă de parcurs și destul de riscantă.

Minoritățile creștine și Asia Bibi în mod deosebit s-au aflat în mijlocul acestui conflict instituțional și religios și au devenit adesea victime în acest braț de fie început de lucrarea dictatorului Zia ul-haq, generalul care în 1986, pentru a menține puterea, a făcut pact cu grupurile radicale islamice și a promovat o lucrare de islamizare a societății, a Cartei Constituționale, a curriculum-urilor școlare. Liderul militar a aprobat și modificarea legii blasfemiei, făcând-l acea "lege draconică" de astăzi, un instrument ușor de folosit pentru răzbunări private, ca în cazul lui Asia Bibi.

În hățișul acestei ciocniri politico-religioase s-a încâlcit Asia Bibi care, atunci când cazul său a asumat caracterul simbolic, n-a mai avut scăpare: în acest cadru nevinovăția sa era complet irelevantă. Credința sa creștină, la rădăcina acelei discriminări ajunse în acuza de blasfemie, constituia un element agravant în această dispută.

Curtea Supremă din Pakistan în mod curajos n-a voit să jertfească o viață pentru a evita acest proces de piață. Și guvernul pakistanez, susținut de armată, vrea să arate că legile trebuie respectate, amânând reacția fanaticilor.

Desigur, Asia Bibi nu este în afara pericolului. E suficient de amintit cele peste 40 de execuții extrajudecătorești care au îndoliat națiunea în ultimele decenii, în dauna persoanelor doar acuzate de blasfemie. Și avocatul musulman care a apărat-o, Saiffol Malook, va trebui să trăiască sub escortă.

Înaintea lor guvernatorul musulman Salman Taseer și ministrul catolic Shahbaz Bhatti și-au vărsat sângele în 2011 pentru că au apărat-o pe femeia creștină, în închisoare nevinovată.

Pentru ea și cei din familia sa acum se prospectează o viață în străinătate, unde să-și poată reface o existență. Cancelariile din țările occidentale lucrează și o cerere de azil ar putea să fie acceptată în Europa sau în Statele Unite. Familia lui Asia Bibi, la rândul său, a exprimat preferința pentru o țară anglofonă pentru a putea da continuitate instruirii celor trei copii aflați la vârstă școlară.

(După Vatican Insider, 31 octombrie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

* * *

Mai multe detalii despre același subiect: www.hotnews.ro și www.bbc.com.


 

lecturi: 35.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat