Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Ruffini: de la Sinod mesajul unei Biserici unite în vestirea evangheliei

De Antonella Palermo - Sergio Centofanti

Un eveniment de credință și de comuniune pentru a înțelege ce ne spune astăzi Duhul Sfânt pentru a duce Evanghelia în toată lumea: acesta a fost Sinodul despre tineri, care s-a încheiat duminica aceasta, conform lui Paolo Ruffini, prefect al Dicasterului pentru Comunicare. Ca președinte al Comisiei pentru Informație a Sinodului, a condus briefing-urile zilnice pentru jurnaliștii acreditați.

Paolo Ruffini, ce credeți că a comunicat acest Sinod tinerilor din Biserică și din toată lumea?

Cred că a comunicat mai ales frumusețea de a merge împreună și posibilitatea unei Biserici tinere, fără frică, plină de entuziasm, unită.

Dumneavoastră ați început funcția de prefect al Dicasterului pentru Comunicare cu o angajare foarte puternică. Care a fost experiența dumneavoastră personală?

Au fost zile foarte pline, foarte obositoare, dar foarte frumoase. Am văzut atâta credință, atât spirit de comuniune. Atâta rugăciune, atâta răbdare în a se asculta. Am văzut posibilitatea unui viitor mai bun. Am văzut cum papa conduce Biserica însoțindu-i pe păstori, asigurându-i, rugându-se cu ei și cum păstorii sunt susținuți de poporul lui Dumnezeu.

Cum a mers comunicarea lucrărilor sinodale?

Cred că a mers bine. În sensul că am construit un dialog constant cu mass-media din toată lumea. Zi după zi. Nu există comunicare dacă nu există dialog. Și briefing-urile zilnice au fost asta: un dialog pe mai multe voci. Format din întrebări și din răspunsuri. Într-o lume obișnuită cu alte mecanisme, unde dezbaterea nu este un moment de confruntare, de ascultare, de discernământ, și unde ceea ce se caută nu este comuniunea ci ciocnirea, nu era ușor pentru noi să explicăm unicitatea acestui eveniment în care rugăciunea se împletea cu intervențiile și adunarea treptat ce treceau zilele devenea tot mai mult una și sub stimulentul tinerilor auditori, tot mai tânără. Însă la sfârșit cred că mesajul a trecut. În textul documentului final, dar nu numai în acela. A trecut în experiența trăită și relatată de toți părinții sinodali. De toți tinerii. Timp de o lună aula Sinodului a fost - așa cum a spus papa - un spațiu ocrotit unde protagonistul n-a fost niciodată opinia fiecărui părinte sau a fiecărui auditor, ci discernământul unei adunări în comuniune, care cu tinerii a încercat să înțeleagă ce ne spune astăzi Duhul, pentru a întrupa mesajul lui Isus și al Evangheliei în timpul nostru. Asta este ceea ce am încercat să comunicăm. Sper că am reușit suficient, dar știu și că nu trebuie să credem niciodată că am făcut suficient.

Există un punct din documentul final care se referă la provocarea digitală, unde se citește despre o invitație a Sinodului de a locui în lumea digitală, promovându-i potențialitățile comunicative și de a impregna cu Evanghelia culturile sale dinamice. Și apoi se dorește crearea de oficii și organisme pentru cultura și evanghelizarea digitală, tocmai pentru a favoriza schimbul, practicile bune și pentru a contrasta răspândirea de "fake news" referitoare la Biserică...

Aș spune că acesta este un punct fundamental. Ba chiar, aproape că n-aș spune nici că este vorba despre o temă printre altele, ci despre un lucru care a animat toate celelalte teme de discuție. Digitalul nu este un instrument, este un ambient. Este ambientul din timpul nostru. Nu este o lume aparte, nu este un continent nou. Este un pic locul locurilor. Este ambientul unde toate limbajele și toate continentele se unesc, anulând timp și spațiu. Este locul unde se formează identitățile, cunoștințele, prieteniile, iubirile, supărările. Toate acestea ne provoacă. Și trebuie să ne lăsăm ajutați de tineri să locuim în această lume. Mai mulți părinți sinodali l-au citat pe sfântul paroh de Ars pentru a spune împreună cu el: "Ajută-mă să găsesc drumul și eu îți voi spune după aceea drumul cel mai mare, care este cel al sfințeniei, al iubirii, al Adevărului, al paradisului, al urmării lui Isus". Același lucru noi va trebui să-l spunem tinerilor de astăzi: ei știu să ne conducă în această lume, dar noi trebuie să schimbăm perspectiva la această lume. Într-o societate digitală așa de des construită pe negarea celuilalt, pe supărare, pe falsitate, noi putem restitui adevăr și posibilitate de întâlnire, putem face ambientul digital - lumea digitală, locul digital - un loc frumos pentru a fi trăit.

(După Vatican News, 29 octombrie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat