Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Videomesaj adresat participanților la sinodul Bisericii din Buenos Aires (sâmbătă, 27 octombrie 2018)

Iubiți frați și surori,

Cardinalul Poli mi-a cerut dacă puteam să înregistrez un mesaj pentru această Zi Sinodală și eu fac asta cu plăcere. Urmăresc Sinodul de aici, prin buletinul diecezan care, dat fiind că acum apare cu imagini, cu fotografii, înțeleg mai bine și da, lucrați mult. În afară de asta știu că Eminența Sa a vizitat deja aproape toate parohiile în timpul acestui timp sinodal; deja le vizitase înainte, dar pentru a vorbi cu comunitățile parohiale. Adică, se vede că există mișcare. Și Sinodul asta este: a ne mișca, a merge, a merge împreună, a ne pune de acord. Și, când mergi, se presupune că întâlnești pe cineva și că vorbești și că asculți și că reflectezi. Adică, a merge pentru ca să fie întâlnire, ascultare și reflecție. Cel mai dificil lucru știți care este? Al doilea: ascultarea. Pentru că în timp ce altul îmi vorbește, eu deja mă gândesc la ceea ce trebuie să-i spun. Nu, ascultare liniștită. Și după aceea, ceea ce simți, spune-i, dar mai întâi ascultă: "apostolatul urechii". Vă rog, nu uitați de asta, este foarte important.

Biserica, în timpul acestui drum, trebuie să fie binecuvântată, pentru că a merge împreună pentru a crește împreună, în Biserica particulară, atrage binecuvântarea lui Dumnezeu. Și pe acest drum veți întâlni lucruri foarte bune și lucruri nu atât de bune. Pentru a nu fi negativ, încep de la cele care nu sunt bune, astfel le las pe cele bune pentru sfârșit, ca desertul. Aș vrea să indic trei dificultăți, trei lucruri de care trebuie să vă feriți pe acest drum.

Primul, clericalismul. A merge în sinodalitate înseamnă că toată comunitatea diecezană, parohială și colegială, de exemplu, un colegiu, merge împreună. Toți sunt popor al lui Dumnezeu. Uneori nu ne place atunci când într-o parohie singurul lucru pe care-l fac credincioșii este să vadă ceea ce spune parohul, iar parohul încetează să fie păstor pentru a fi șef. Nu, toți. Vă pun o întrebare. De exemplu, în parohia ta, există un consiliu pentru probleme economice? În parohia ta, există un consiliu pastoral? "Nu, face parohul totul". Ei bine, acolo sunteți în clericalism pur. Așadar, păziți-vă de clericalism care este o pervertire în trupul Bisericii. Este întregul popor al lui Dumnezeu, acesta este Biserica, și toți merg împreună. A merge pentru a găsi ceea ce vrea Dumnezeu, pentru a manifesta credința, pentru a ne bucura cu credința. Așadar, mai întâi, pericolul care există mereu în Biserică este clericalismul. Apărați-vă!

Al doilea, mondenitatea spirituală. A trăi Evanghelia dar cu criterii lumești. Nu, Evanghelia se trăiește cu criterii evanghelice. A trăi lumește... Nu știu, spun lucruri un pic pour la gallerie, dar nu din inimă, cu valorile umane pe care Domnul ni le-a dat și cu valorile creștine pe care ni le-a revelat. Așadar, păziți-vă de mondenitate. Vedeți că aceasta nu este o exprimare a mea; este ceea ce Isus a cerut Tatălui pentru discipoli: "Nu îți cer să-i scoți din lume, ci să-i ferești, să-i păzești pentru ca să nu cadă în spiritul lumii". Și spiritul lumii pătrunde în noi din toate părțile, din toate părțile! "Acum este la modă asta - și toți acolo, în spatele acelei mode -, acum este la modă astalaltă, acum este la modă să se gândească așa...". Și, în spatele acestei mondenități, țineți ochii deschiși, nu "beți" orice lucru.

Există un cuvânt care mie îmi spune mult. Păziți-vă de "colonizările ideologice". "A coloniza": noi am fost colonie, toată America Latină a fost colonie, Africa a fost colonie, Asia a fost colonie... Așadar să ne gândim că a coloniza înseamnă că vin cuceritorii, iau teritoriul și comandă, pentru că așa am văzut în istorie. Dar există și colonizarea minții, "colonizarea ideologică", atunci când din alte părți îți impun criterii care nu sunt nici umane nici din patria ta, și cu atât mai puțin creștine: aceasta este mondenitate. A trăi naiv. Așadar, al doilea pericol: mondenitatea.

Al treilea pericol, care pentru mine este cel care slăbește mai mult comunitățile ecleziale, este bârfa. Bârfa este ca pojarul, care se răspândește tot mai mult, și nu se mai poate trăi fără a-l critica pe celălalt. Păziți-vă de bârfe! Citiți ceea ce spune apostolul Iacob despre bârfitori. De câte ori auzim spunându-se: "Oh, doamna aceea este foarte bună, merge în fiecare duminică la liturghie, merge în fiecare zi la liturghie, dar este o bârfitoare". Frumoasă slujire face Bisericii o astfel de persoană! Există un remediul pentru a nu fi bârfitori: mușcați-vă limba. Vi se umfla, dar astfel vă veți vindeca. Și când vrei să faci un comentariu, să critici pe cineva, chiar și numai să faci o insinuare, mușcă-ți limba și cere-i lui Isus să-ți ia acest viciu. Noi cei din Buenos Aires suntem bârfitori, dar nu numai noi, peste tot. Dar noi suntem bârfitori cu o anumită strălucire.

Fie ca pe acest drum sinodal fiecare să facă efortul de a nu spune niciodată un cuvânt, un comentariu care să-l diminueze pe celălalt.

Cele trei pericole pe care le veți întâlni pe drum - pe acest drum care este de întâlnire, de ascultare și de reflecție -, sunt: clericalismul, mondenitatea și bârfa. Apărați-vă de ele. "Bine, părinte. Și acum, care sunt certitudinile?". Certitudinile nu le poți avea înainte de drum; nu există asigurare asupra vieții, nu există asigurare asupra drumului pentru asta. În fiecare zi trebuie să te pui în fața lui Dumnezeu și să mergi. "Da, dar cu ce certitudine fac asta, părinte? Ai două certitudini care sunt infailibile: mai întâi, fericirile. Pune-te în spiritul fericirilor. Fericirile, care sunt? Aș fi tentat să vă cer să le spuneți cu voce tare. Voi gândi rău, dar cred că nici jumătate din stadion nu le cunoaște pe de rost. Fericirile... ia Evanghelia lui Matei și citește-le. Și dacă le voi mai scurte ia Evanghelia lui Luca, unde sunt mai scurte; însă spiritul este același; spiritul fericirilor. Ceea ce Isus vrea de la discipol, de la discipolă este asta. Acestea sunt lucrurile frumoase și sunt certitudinile. Cu ele, cu acest aer, cu acest climat de fericire, Sinodul nu va eșua. Vă asigur asta. Fericirile.

Și cealaltă certitudine este a citi protocolul pe baza căruia vom fi judecați. Și protocolul pe baza căruia Isus se va exprima cu privire la acest sinod, atunci când se va termina. Și îl ai în Mt 25: faptele de caritate. Dar trebuie ascultate așa cum le spune Domnul. Citiți în fiecare zi - cei care vor să meargă în sinod - citiți în fiecare zi fericirile și Mt 25 și astfel veți fi siguri.

Drum, nu stați pe loc, mergeți pentru a vă întâlni, pentru a vă asculta, pentru a reflecta împreună. Apărați-vă de clericalism, de mondenitate și de bârfă. Și întăriți-vă cu fericirile și cu Mt 25. Și toate acestea cu rugăciunea, lucrul cel mai important din tot ceea ce am spus este acesta din urmă. A ne ruga, a ne ruga așa cum ne-a învățat Isus. A ne ruga unii pentru alții: pentru cei care sunt pe drum, pentru cei care nu vor să meargă, pentru cei care merg rău, pentru cei care sunt departe, pentru Biserica arhidiecezană, pentru arhiepiscop. A ne ruga. Și în acest spirit de rugăciune, cu siguranță sinodul va fi un succes. Dumnezeu să vă binecuvânteze și, de vreme ce deja vă rugați, rugați-vă și pentru mine. Mulțumesc.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 11.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat