Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Bergoglio: o ureche aplecată spre Evanghelie și una spre popor, este sfatul pe care mi l-a dat Angelelli

De Iacopo Scaramuzzi

"O ureche pentru a asculta Cuvântul lui Dumnezeu și una pentru a asculta poporul": este sfatul episcopului argentinian Enrique Angelelli, asasinat în 1976, beatificat la La Rioja la 27 aprilie 2019, pe care un tânăr Jorge Mario Bergoglio l-a ascultat personal, în 1973, și pe care a voit să-l propună astăzi unui grup de tineri francezi care au petrecut o perioadă în acea dieceză argentiniană pe urmele lui Angelelli și ale altor preoți și laici catolici asasinați în acea perioadă, între care misionarul francez Gabriel Longueville.

Franciscanul conventual Carlos Murias și preotul francez fidei donum Gabriel Longueville, din dieceza de Viviers, sechestrați în baza aeriană din Chamical, în Argentina, la 18 iulie 1976, au fost torturați, uciși și le-au fost găsite cadavrele după două zile; Wenceslao Pedernera, organizator al Movimiento Rural Catolico, a fost asasinat în casă în fața soției și a celor trei fiice la 25 iulie. Cauza lor de beatificare a ajuns la Roma în 2015. La puține zile după asasinarea lor, episcopul de La Rioja, Enrique Angelelli (18 iulie 1923 - 4 august 1976), întorcându-se de la Chemical unde a celebrat o liturghie în amintirea lui Murias și Longueville, a murit în ceea ce poliția și magistratura au arhivat ca un accident rutier până în iulie 2015, când, după ce din Vatican a venit un document-cheie, un tribunal statal a recunoscut că a fost vorba despre ucidere condamnându-l la închisoare pe viață pe fostul general al armatei Luciano Benjamin Menendez, 86 de ani, și pe fostul vice contraamiral Luis Fernando Estrella, 82 de ani, recunoscându-i ca aceia care au mandatat uciderea.

În zilele trecute, așa cum a prezentat Conferința Episcopală Argentiniană, într-o comunicare adresată episcopului emerit de La Rioja, Marcelo Colombo, acum arhiepiscop de Mendoza, substitutul de la Secretariatul de Stat, monseniorul Edgar Pe?a Parra, a anunțat că papa "a permis ca ritul de beatificare a venerabilului slujitor al lui Dumnezeu Enrico Angelo Angelelli Carletti, episcop de La Rioja, să aibă loc în acest oraș sâmbătă 27 aprilie 2019".

"L-am cunoscut pe părintele Longueville", a povestit astăzi papa tinerilor din dieceza de Viviers, însoțiți de episcopul Jean-Louis Balsa, răspunzând liber la întrebările lor. "Monseniorul Angelelli la La Rioja ne-a predicat ziua de reculegere spirituală la 13 iunie 1973 când am fost ales provincial (referința este, probabil, la 31 iulie din același an, data de alegere a lui Jorge Mario Bergoglio ca superior al provinciei argentiniene a Societății lui Isus, nr). Acolo am ascultat sfatul său: o ureche pentru a asculta Cuvântul lui Dumnezeu și una pentru a asculta poporul. Nu există evanghelizarea de laborator: evanghelizarea este mereu corp la corp, personal, altminteri nu este evanghelizare: corp la corp cu poporul lui Dumnezeu și corp la corp cu Cuvântul lui Dumnezeu".

Evanghelizarea are loc "în mișcare" a mai spus papa, citând Evanghelia: "Isus i-a trimis pe discipoli pentru a evangheliza, nu le-a spus: așezați-vă, beți un pic de mate și evanghelizați! Când voi vă reuniți gândiți-vă unde puteți să mergeți, să vizitați un spital, o casă de odihnă pentru bătrâni, la grădinița pentru copii. Episcopul vostru a folosit un cuvânt despre evanghelizare, care după părerea sa este unul din cuvintele cele mai importante ale pastorației: dulcea și mângâietoarea bucurie de a evangheliza. Dacă evanghelizați bine asta vă va da gust, veselie. Fraza sa este luată din Evangelii nuntiandi, documentul pastoral cel mai important: într-o reuniune a voastră puteți citi toată ultima parte. Sfântul Paul al VI-lea spune această frază și apoi îi descrie pe evanghelizatorii răi: triști, descurajați, eu aș spune cu un pic de oțet... Este cel mai bun tratat de evanghelizare care există".

Francisc a răspuns, în spaniolă tradus simultan, la diferite întrebări ale tinerilor francezi. "Ce care înțeleg mai bine Cuvântul lui Dumnezeu sunt săracii, pentru că nu pun nicio barieră acestui Cuvânt care este ca o sabie care ajunge până în adâncul inimii", a spus el. "Cu cât suntem mai săraci în duh cu atât îl înțelegem mai bine. Voi înșivă, luați Biblia și Evanghelia, și se poate întâmpla să spuneți: «asta nu înțeleg pentru că nu am cultură». Dar vă spun: deschideți cartea, citiți și ascultați și va veni o surpriză, ceva ce va atinge inima! Un lucru important este că Cuvântul lui Dumnezeu nu intră numai prin ochi sau prin ureche, ci se ascultă cu inima, cu o inimă deschisă. Tânărului bogat care îl întreabă pe Isus ce să facă pentru a ajunge în viața veșnică Isus îi spune să vândă propriile averi, și tânărul nu reușește pentru că este plin de bogăție, așadar nu are inima deschisă. Când avem impresia că nu înțelegem cuvântul lui Isus să ne întrebăm de ce avem inima plină de alte lucruri, o inimă care nu ascultă". Rugăciunea, a mai spus pontiful, trebuie făcută "cu poporul, în grup: este mai puternică pentru că suntem uniți în rugăciune. Da, eu pot să stau singur și trebuie să stau singur pentru a mă întâlni cu El în rugăciune, dar numai fizic, conștient că este cu mine toată Biserica, este toată comunitatea: acesta este modul de a se ruga al creștinului".

Tinerei care-l întreba cum să continue în Franța climatul de fraternitate trăit în experiența din Argentina papa i-a recomandat să se întâlnească în mod obișnuit, o dată pe săptămână sau pe lună, "pentru a-și aminti și a reînnoi". Cât privește slujirea față de alții și față de comunitate, experimentată de tinerii francezi la La Rioja, "a lucra împreună pentru alții - a subliniat el - ridică în noi o serie de dimensiuni diferite de umanitate: înțelegerea, cooperarea precum și rugăciunea împreună. Este foarte important: dacă spuneți «să ne reunim și să studiem cum trebuie să ne comportăm, cum să trăim», și faceți o reuniune pe săptămână despre temă, nu durează patru săptămâni și apoi grupul se dizolvă! Dialogul dintre voi trebuie să fie făcut cu mintea, cu inima și cu mâinile. Dacă nu se dialoghează așa, dialogul nu durează. Pentru aceasta este important ca tinerii să-și murdărească mâna, să se angajeze". N-au lipsit câteva glume cu tinerii francezi: "La La Rioja ați cântat, ați băut mate... ați încercat țuica de acolo? Este cea mai bună din lume!", a spus papa Francisc, care a conchis: "Mulțumesc pentru călătoria la La Rioja, îmi pare rău că nu am mate".

(După Vatican Insider, 29 octombrie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat