Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

30 de ani ai agenției SIR: o senină și fermă informare alternativă

De Paolo Bustaffa

După ce ne-am ridicat ochii la sfârșitul citirii mesajului papei Francisc pentru cei 30 de ani ai agenției SIR ni se pare că observăm, apărute la fereastra cerului, fețele "părinților" acestei agenții: între altele cea a părintelui Giuseppe Cacciami și a lui Giovanni Fallani. Îi vedem zâmbitori deoarece cuvintele papei reiau și relansează visul lor care, împărtășit de Federația italiană a săptămânalelor catolice și de Conferința Episcopală Italiană, a devenit o realitate care și astăzi se sprijină pe baze profesionale, culturale și ecleziale solide.

Papa Francisc invită să privim înainte, încurajează să "mizați tot mai mult pe plinătatea unei informații de calitate care știe să construiască punți de înțelegere și dialog". Nu se oprește la progresele tehnologice, la care nu se poate renunța și care sunt de dorit, ci amintește că plinătatea unei informări de calitate coboară din primatul care în ea este recunoscut omului, demnității sale și misterului său. Aceasta este, indirect și ca premisă, amintirea valorii unei etici profesionale care de prea multe ori este umilită de prezumții personale, ideologii, calcule editoriale.

Și aici papa Francisc deschide tema unei informări gândite, a unei informări care să motiveze și să încurajeze gândirea, în timp ce se scriu și în timp ce se citesc știrile. O temă îndrăgită din totdeauna de SIR.

Gândirea, înrădăcinată în libertate și în responsabilitate, indică de fapt alternativa grea dar necesară la o informare care, din păcate, tinde să-i grupeze pe unii împotriva altora.

A merge "pe cărările frumoase și obositoare ale gândirii fără a coborî la compromisuri cu nimeni" a fost și este acel supliment de profesionalitate care la geometria regulilor meseriei adaugă finețea unei viziuni nu numai orizontale a evenimentelor umane.

În această perspectivă se altoiește o învățătură permanentă a papei Francisc: a restitui semnificația autentică cuvintelor adesea golite, făcute incomprehensibile, trădate.

Se explică alegerea agenției SIR de a traduce nu-ul în "eclezialeză" într-o angajare profesională pentru a da accesibilitate, credibilitate și atracție limbajului Bisericii care este limbaj pentru om: pentru fiecare bărbat, pentru fiecare femeie. Papa Francisc scrie: "Pe urma săptămânalelor diecezane, faceți-vă glas al celui care nu are glas. Continuați să aprindeți farurile voastre informative peste toate periferiile. Luați asupra voastră comunicarea istoriilor pe care le relatați". Aceasta a fost și rămâne alegerea prioritară a agenției SIR, al cărui teren de naștere și de creștere au fost și sunt săptămânalele catolice diecezane, ziarele din teritoriu, glasul oamenilor.

SIR nu numai că a intenționat să valorizeze un patrimoniu cultural, social, religios și spiritual de valoare inestimabilă, nu numai că i-au dat glas la distanță, ci l-a implicat într-o redactare jurnalistică ramificată. A intenționat să pună în dialog glasul din teritoriu cu glasul celui care, în Biserică, avea și are responsabilitatea sintezei și conducerii pentru ca într-adevăr să se poată relata frumusețea precum și truda de a fi Biserică. Cu această pasiune pentru comuniune și misiune, SIR s-a pus în sintonie cu celelalte media ecleziale și catolice.

Agenția, care astăzi sărbătorește treizeci de ani, a făcut un alt pas pentru că a voit să dea spațiu gândirii în afară de a da spațiu vieții având convingerea că teritoriul citește și interpretează cu competențe și sensibilitate care nu sunt inferioare altor semne ale timpurilor. Și teritoriul prin săptămânalele diecezane exprimă gânduri mari, care merită să fie duse la nivel național.

În aceste orizonturi de dialog se insera și încă se inserează raportul de stimă cu colegii din mass-media necatolice, un raport care tindea și tinde, fără prezumție, să se întrebe și să întrebe dacă, în relatarea evenimentelor umane zilnice, nu era și nu trebuie să se descopere și să se relateze ceva în plus, altceva.

Se poate înțelege în acest plan comunicativ rodnicia dialogului clarvăzător între "părinții" agenției SIR și secretarul general de atunci al CEI, mons. Camillo Ruini, care la școala lor jurnalistă a început să susțină cu entuziasm diferitele deschideri naționale, europene și internaționale. Papa le citează în mesaj.

Cea a agenției SIR n-a fost o contrainformație tout-court. A fost și este o motivată, senină și fermă informare alternativă și/sau integrativă. N-a dispărut niciodată vocația de a construi, cu betonul unei profesionalități unde este vie căutarea adevărului, "punți de înțelegere și de dialog". După 30 de ani această alegere se întărește în simțirea apropierii unui papă care, în cuvinte și în Cuvânt, se pune în întregime pe sine însuși.

După ce am ridicat ochii, la sfârșitul citirii mesajului său, este văzut Francisc, "păzitor" al acelei Vești care cere să stăm cu iubire în istorie, să relatăm cu iubire istoria.

(După agenția SIR, 29 octombrie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat