Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Mesajul papei Francisc adresat directorului agenției SIR cu ocazia celei de-a 30-a aniversări de întemeiere (29 octombrie 2018)

Domnului dr. Vincenzo Corrado

Conferința Episcopilor din Italia

Dragi prieteni de la Agenția SIR,

Sunt bucuros să ajung la voi cu acest scurt mesaj cu ocazia unui aniversar important pentru agenția voastră. Chiar în aceste zile - la 25 octombrie - amintiți cei treizeci de ani ai publicării primului vostru buletin care a dat început activității jurnalistice a SIR. Ceea ce trăim este un an important pentru voi toți și, pentru aceasta, vă adresez felicitări și vă trimit o amintire specială pentru activitatea profesională pe care o desfășurați în fiecare zi.

Treizeci de ani reprezintă, desigur, un frumos obiectiv, dar nu sunt și nu trebuie să fie considerați un punct de sosire. Continuați să desfășurați angajarea voastră căutând mereu aceeași noutate cu care părinții fondatori au gândit și, apoi, au dat formă unui proiect unic în genul său: un instrument de informare care să lege teritoriul italian, reprezentat de săptămânalele diecezane, cu centrul și care, în același timp, să se întoarcă de la centru la teritoriul propriu cu agențiile din dieceze. Ați fost făuritori de comuniune în informație, fie eclezială fie socio-culturală. Continuați să fiți așa!

SIR, Agenția de informație a Conferinței Episcopale Italiene, cuprinde în ea exigențele mai multor comunități. Cu știrile voastre zilnice, prezentați news despre Sfântul Scaun, despre Biserica italiană, despre dieceze, despre Europa, despre Orientul Mijlociu, despre întreaga lume... Or, așa cum știți, am decis să dedic a LIII-a Zi Mondială a Comunicațiilor Sociale, care se celebrează în 2019, temei "Suntem membre unii altora" (Ef 4,25). De la community la comunități. La rândul vostru, vă știu angajați în promovarea unei comunități informative, întemeiate pe autenticitate și pe reciprocitate.

De-a lungul anilor ați știut să urmăriți dezvoltările tehnologice păstrând mereu linia voastră editorială așa de bine exprimată în 1988 de regretatul vostru președinte, mons. Giuseppe Cacciani: "Am vrea în ceea ce ne privește să fim judecați și verificați mai degrabă cu privire la obiectivitate, la rigoarea limbajului, la documentație, la atenția față de cauzele și desfășurările evenimentului religios decât la folosirea sa instrumentală, strălucitoare și efemeră pentru curiozitatea momentului". Este o atenție încă valabilă: e suficient să ne gândim la fenomenul "știrilor false", așa-numitele fake news. Continuați să exercitați profesia voastră ținând mereu la adevăr. Este antidotul cel mai eficace pentru a combate falsitatea. Și amintiți-vă că "pentru a discerne adevărul trebuie analizat ceea ce însoțește comuniunea și promovează binele și ceea ce, dimpotrivă, tinde să izoleze, să dezbine și să contrapună" (cf. Mesaj pentru a LII-a Zi Mondială a Comunicațiilor Sociale).

Treizeci de ani nu sunt puțini, dar acesta este momentul de a vă gândi și la viitor. Vă încurajez să continuați mereu pe drumul inovării, fără să neglijați însă privirea voastră spre toate teritoriile: italiene, europene, din Orientul Mijlociu, internaționale... Teritoriul nu este o simplă graniță geografică, este ceva mai mult: indică existența persoanelor care locuiesc în el. Pe urma săptămânalelor diecezane, faceți-vă glas al celui care nu are glas. Continuați să aprindeți farurile voastre informative peste toate periferiile. Luați asupra voastră comunicarea istoriilor pe care le relatați. Pasionați-vă tot mai mult de adevăr. Fiți păzitori ai știrilor. Jurnalistul, "în lumea contemporană, nu desfășoară numai o meserie, ci o adevărată misiune. Are îndatorirea, în frenezia știrilor și în vârtejul scoop-urilor, să amintească faptul că în centrul știrii nu sunt rapiditatea în a o da și impactul asupra audience, ci persoanele. A informa înseamnă a forma, înseamnă a avea de-a face cu viața persoanelor" (cf. Mesaj pentru a LII-a Zi Mondială a Comunicațiilor Sociale).

Dragi prieteni, vă însoțesc în munca voastră, vă urez să fiți mereu gata la ascultare și la dialogul sincer pentru a lăsa să reiasă adevărul. Vă încurajez să mizați tot mai mult pe plinătatea unei informații de calitate care știe să construiască punți de înțelegere și dialog. Mergeți, cum ați făcut până acum, pe cărările frumoase și obositoare ale gândirii, fără să coborâți la compromisuri cu nimeni. Fiți liberi și departe de modele reductive. Ajutați să se înțeleagă faptele în complexitatea lor și în semnificația lor profundă.

Vă binecuvântez din inimă și voi, vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat