Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: Întâlnire cu persoanele văduve

Sâmbătă, 27 octombrie 2018, la Centrul "Gaudium et spes" din Traian, a avut loc o întâlnire specială cu persoanele văduve. Inițiativa a aparținut Oficiului pentru Pastorația Familiei și face parte dintr-o serie de alte întâlniri dorite de papa Francisc, specifice ieșirii Bisericii către "periferii", către acele persoane care trec prin diferite încercări, în cazul de față starea văduviei. Au fost prezente aproximativ o sută de persoane din mai multe parohii ale diecezei.

Printre invitații speciali s-au numărat: pr. dr. Iosif Enășoae, asist. Eugenia Dămătăr, dar și interpreta de folclor Andreea Romila.

Întâlnirea a început la ora 10.00 cu descrierea temei și a programului de către pr. Felician Tiba. A urmat o scurtă biografie a pr. Iosif Enășoae prezentată de către doamna Eugenia Dămătăr, după care a început reflecția pe marginea temei zilei: "Singurătatea, cale spre ceilalți".

"Mă adresez unor oameni care cred, spunea părintele Iosif. Doar oamenii care cred înțeleg realitatea crucii, a suferinței și a singurătății. Doar ei nu se revoltă în încercare, doar ei înțeleg de ce suferința și moartea este parte din crucea lui Isus și de ce Dumnezeu le acceptă ca participare la opera de răscumpărare. Persoane văduve fiind, putem concretiza iubirea lui Dumnezeu față de oameni prin întoarcerea acestei iubiri către oameni, către aproapele, care nu încetează să ne surprindă, care se face auzit prin problemele și încercările sale".

A urmat sfânta Liturghie în cadrul căreia, la predică, pr. Felician Tiba, folosindu-se de evanghelia zilei, a subliniat că "smochinul" plantat în vie, putem să fim oricare dintre noi. Am intrat în viață pe rând, dar Dumnezeu ne cere mereu roade, nu pe rând, nu puține, ci pe măsura harului pe care el ni-l oferă. El, în calitate de "viticultor", are grijă neîncetată de noi și așteptă o corespundere pe măsură. Și chiar dacă nu corespundem, ne mai lasă "un an", poate că până la urmă aducem totuși și roade. Specific stării văduviei este că aceste persoane îl pot sluji pe Dumnezeu având timp mai mult, tot ele se pot dedica mai mult carității, de aceea e la îndemâna lor să trăiască și mai profund evanghelia.

După prânz, în cadrul unui frumos moment de comuniune, interpreta de folclor Andreea Romila i-a ridicat efectiv pe mulți de pe scaune, ajutându-i astfel să-și descrețească frunțile, să mai uite de încercări și să se încarce astfel din energia momentului.

Înainte de final a mai urmat o reflecție a pr. Felician Tiba în care ne-a îndemnat încă o dată să nu ne lăsăm descurajați în drumul nostru de credință, să fim alături de familiile prietene cu experiența vieții noastre, să nu uităm că Biserica ne prețuiește și ne invită în fiecare moment să ne rugăm pentru preoți, pentru vocații la preoție și la viața consacrată, dar să ne rugăm și pentru copiii și nepoții noștri.

O astfel de zi nu se poate termina altfel decât cu un profund mulțumesc spus din inimă tuturor celor care au făcut posibil un astfel de dar: episcopilor noștri, care ne-au salutat prin preoții prezenți, pr. Felician, pr. Iosif și pr. Adrian, gazda casei, interpretei de folclor, colaboratorilor de la Oficiul pentru Pastorația Familiei, dar și tuturor preoților care s-au îngrijit să ajungă persoanele văduve la Traian.

O mare prețuire tuturor persoanelor care poartă deja "crucea" văduviei!

Elena Vasile

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 27 octombrie: Traian: Întâlnire cu persoanele văduve
 


lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat