Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa în Asia în 2019, între realitate și vise în sertar

De Paolo Affatato

Papa din extremul Occident privește cu favoare la extremul Orient. Grija pastorală specială a papei Francisc față de micile comunități de credincioși din continentul asiatic se exprimă și se concretizează cu claritate tot mai mare în cursul pontificatului. Și ar putea să aibă o încoronare demnă cu o călătorie la Tokyo, Pechin și Pyongyang.

"Continentul continentelor", cu o populația în ansamblul de 4,4 miliarde de locuitori, se confirmă zona de pe glob care, marcată de un pluralism de culturi, națiuni, etnii religioase, găzduiește credincioși catolici în comunități care sunt cam peste tot mici minorități și care ajung, în ansamblu, la 144 de milioane de suflete, puțin mai mult de 3% din populația totală.

În fața unei realități în care a vorbi despre misiune ad gentes încă are semnificație - adică despre persoane care până acum n-au primit niciodată vestirea lui Cristos - în 2013 papa Bergoglio spusese deja cu clarviziune, la începutul pontificatului, "în Asia trebuie mers", vorbind în zborul de întoarcere de la Ziua Mondială a Tineretului la Rio de Janeiro. Acea expresie n-a rămas numai o intenție pioasă pentru pontiful argentinian care, îndreptându-se spre Orient, a făcut deja pelerinaje în Coreea și apoi în Turcia în 2014, în Sri Lanka și Filipine în 2015, în Myanmar și Bangladesh în 2017.

Acum începe o fază care ar putea să fie și mai angajantă și interesantă, din punct de vedere spiritual și pastoral, dar și istoric, cultural și geopolitic.

De fapt, papa a anunța intenția de a vizita în 2019 Japonia, țară în care când era tânăr visa să meargă ca misionar al Societății lui Isus. Știrea a provocat entuziasmul credincioșilor niponi: "Abia așteptăm ca Sfântul Părinte să ne poată vizita. Va fi o mare ocazie pentru noi catolicii din Japonia pentru a întări zelul nostru misionar și înțelegerea unității ca trup unic al lui Cristos", spune la Vatican Insider Tarcisius Isao Kikuchi, arhiepiscop de Tokyo, dorind o nouă călătorie apostolică spre Asia centrală.

Între datele unei posibile călătorii, trebuie considerat că națiunea va trăi în 2019 tranziția imperială și că împăratul Akihito a ales ca dată pentru a abdica - un unicum în istorie - ziua de 30 aprilie. Noul împărat Naruhito va fi întronat la 1 mai, așadar eventuala vizită a papei este improbabil să se poată adeveri înainte de acea dată. Apoi, între septembrie și noiembrie 2019, Japonia va găzdui campionatul mondial de rugby, manifestare sportivă internațională cu care s-ar prefera să nu se suprapună. "Este misiunea diplomației pontificale și a celei nipone acum să finalizeze pregătirea călătoriei apostolice", afirmă păstorul din Tokyo.

"Față de vizita lui Ioan Paul al II-lea care a fost în Japonia în 1981, există o diferență relevantă", afirmă episcopul. "Atunci erau în Japonia mai puțin de jumătate de milion de catolici. Astăzi există tot atâția care trăiesc în ținutul nipon ca expatriați, mulți din Filipine, dar și numeroși latinoamericani, africani și europeni", continuă Kikuchi și afirmă: "Cu acești catolici migranți, care astăzi sunt un patrimoniu prețios al Bisericii catolice japoneze, trebuie să cultivăm spiritul de unitate".

Notează arhiepiscopul: "Papa ar putea să viziteze și să se roage pentru victimele cutremurului și tsunami-ului din 2011. Și, în afară de asta, prezența sa în arhipelag ar avea o mare semnificație pentru a lansa un mesaj universal de pace, pentru Asia și pentru întreaga lume. De fapt, ar putea vizita Hiroshima sau Nagasaki, amintindu-i pe cei căzuți în al doilea război mondial și la dezastrul conflictului nuclear". O temă, aceasta, asupra căreia Biserica niponă n-a încetat niciodată să se exprime, susținând in toto abordarea pacifistă care străbate Carta constituțională japoneză, în fața tentativelor de a o schimba.

Tocmai cu aceeași cheie interpretativă - o călătorie apostolică ce îl vede pe papa ca pelerin al păcii - capătă formă posibilitatea unei posibile călătorii în Coreea de Nord. Nu este o boutade, nu este numai o himeră, se grăbesc să precizeze în Biserica catolică sud-coreeană. După vizita oficială în Vatican a președintelui catolic sud-coreean Moon Jae-in, s-au deschis ferestruici inimaginabile până acum câteva luni. Întregul eveniment în desfășurare în peninsula din Asia orientală, reaproprierea Nord-Sud și "pașii de uriaș" spre pace, facă în așa fel încât episcopul de Daejeon, Lazzaro You, unul dintre părinții sinodali, să poată spune cu entuziasm: "Credem, muncim și spunem cu credință: totul este posibil pentru Dumnezeu".

Papa Francisc i-a spus oficial lui Moon că este "disponibil să viziteze Pyongyang", așadar o ușă este deschisă pentru a organiza o etapă dincolo de cortina de bambus, în pofida complexității situației locale (guvernul este în mâna unei elite militare care nu lasă nicio libertate populației) și necunoscutele care rămân deschise în acest scenariu.

Între altele, în țară nu există episcopi sau preoți, în timp ce catolicii rămași după ani de persecuții - se estimează că sunt circa trei mii - au fost abia recent recunoscuți de regim care i-a reunit în "Asociația catolică coreeană", organism guvernamental care controlează în mod rigid orice exprimare de cult. Semnal de relaxare, episcopul Igino Kim Hee-joong, președinte al Conferinței Episcopale din Coreea de Sud, a mers recent în Nord, însoțind delegația guvernamentală care a luat parte la întâlnirea de la Pyongyang din septembrie.

Însă panorama nu include numai Japonia și Coreea: atinge și China. De fapt, papa Francisc n-a ascuns niciodată dorința sa de a merge și la Pechin. Recentele dezvoltări pozitive, cu semnarea Acordului între Sfântul Scaun și Republica Populară Chineză cu privire la numirea episcopilor, deschide cu siguranță o ferestruică în acest sens. Cei doi episcopi chinezi care au participat la Sinodul despre tineri n-au ezitat să declare într-un interviu la cotidianul episcopilor italieni Avvenire: "L-am invitat pe papa Francisc să vină în China. Noi îl așteptăm. Momentul îl știe Domnul. Dar noi ne rugăm pentru asta, recităm rozariul pentru ca să vină curând acest moment".

Chiar dacă este vorba despre o inițiativă personală, și nu instituțională; chiar dacă încă sunt noduri de desfăcut în situația complexă a raporturilor delicate dintre Sfântul Scaun și China; chiar dacă pașii politici necesari numai pentru a imagina o asemenea ipoteză încă n-au fost demarați; și cu toate că încă nu există raporturi diplomatice între Vatican și China; totuși, dată fiind accelerarea care se înregistrează pe acel versant și dată fiind convergența de interese între cei doi actori aflați în joc - pentru Sfântul Scaun preocuparea pastorală față de cei botezați; pentru Pechin o legitimare politică și un neîndoielnic succes diplomatic pe tabla de șah internațională - se poate spune că vizita papei Francisc în China este în mod realist posibilă.

Așadar, scenariul unei posibile călătorii apostolice la Tokyo, Pyongyang și Pechin în 2019 - rămânând de satisfăcut, așa cum s-a spus, unele condiții preliminare - nu este numai pură imaginație. Deja faptul că în Orient credincioșii catolici din Japonia, Coreea și China vorbesc despre asta, visează asta, încep să spere asta este un fapt fără precedent.

(După Vatican Insider, 26 octombrie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 15.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat