Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Cluj-Napoca: Mesajul Adunării Generale CRSM-CSMR 2018

La Centrul "Manresa" din Cluj-Napoca, în perioada 22-26 octombrie 2018, a avut loc Adunarea Generală și întâlnirea formativă a CRSM-CSMR (Conferința Română a Superioarelor Majore și Conferința Superiorilor Majori ai institutelor călugărești și ai societăților de viață apostolică din România) cu tema "Profeția", care se încadrează într-un trieniu tematic cu titlul: "Tinerețe fără bătrânețe spirituală și viață fără de moarte: de la vis la alegere întrupată".

Însuflețiți de prezentarea sorei Francesca Pratillo FSP, ne-am întrebat dacă mai este profetică viața consacrată astăzi. Profeția este capacitatea de a îngloba moartea, falimentul, sărăcia, insuccesul, disprețul, trădarea, nereușita, marginalizarea. Această profeție ne sperie și cu siguranță nu este dorită, însă aceasta a fost profeția lui Isus din Nazaret. Profeția lui Isus este profeția crucii. Radicalitatea evanghelică aparține oricărui ucenic, dar noi avem misiunea de a deveni profeți. Așa cum crucea este la periferie și noi suntem chemați să ieșim din zona noastră de confort spre periferiile timpurilor noastre. Astfel, idealismul este măsurat de realitatea vieții cotidiene și ne interpelează. Dorim să ne lăsăm atinși și să atingem abisurile vieții omenești.

Profeția a însemnat mereu un număr mic. Să nu ne lăsăm intimidați de realitatea statistică a persoanelor consacrate. Să avem curajul de a face schimbările necesare ca să nu devenim relicve sau muzee. Să avem curajul de a ne întreba: Sunt structurile noastre în slujba vieții și a misiunii sau viața este în slujba structurii? Timpul de azi ne cere să căutăm noi forme de prezență, să construim structuri mici, dar cu inimi mari, disponibile, atente.

Valoarea profetică a vieții noastre constă în irevocabilitatea voturilor. Autenticitatea noastră este dată de timpul petrecut în ascultarea Cuvântului și în întâlnirile concrete și profunde cu oamenii. Viața consacrată s-a născut din ascultarea Cuvântului, de aceea să ne întrebăm: cât spațiu dăm pentru aceasta?

Dorim să ne consacrăm timpul pentru a putea extrage gândul lui Dumnezeu din ascultarea Cuvântului și de a-l oferi lumii. Casele noastre dorim să devină "laboratoare" vocaționale în care tinerii și laicii găsesc deschidere și disponibilitate.

Frumusețea acestor zile a fost dată și de vizitarea unor comunități religioase care își desfășoară activitățile pastorale în Cluj-Napoca, dar și a cunoașterii realității în care trăiesc comunitățile de rromi din periferia Clujului (Pata Rât). Ca de fiecare dată, cunoașterea acestor realități îmbogățesc viața noastră, dar ne și responsabilizează asupra unor urgențe sociale și spirituale care sunt de multe ori ignorate de către societate.

Printr-o coincidență semnificativă, am putut încununa ziua întâlnirilor cu realitatea din Cluj printr-o rugăciune pentru și împreună cu studenții care frecventează Centrul "Manresa". A fost un mod concret de a însoți lucrările Sinodului, dar și de a trăi momente de comuniune în credință.

Am dat spațiu întâlnirii separate a celor două conferințe pentru ca dialogul asupra proiectelor specifice să fie discutate și analizate cât mai concret.

În cadrul Adunării Generale CRSM a fost aleasă noua conducere compusă de:

  • președinte: sr. Patricia Rediu CJ

  • vicepreședinte: sr. Teodorina Birtoc CMD

  • consiliere: sr. Viviana Radu SP, sr. Marcela Runcan OSBM, sr. Regina Horvat SCMP

  • Secretara generală sr. Ildiko Homa, SSS și econoama generală sr. Varvara Acatrinei, CJ au fost menținute în funcțiile lor.

În cadrul Adunării Generale CSMR a fost aleasă noua conducere compusă de:

  • președinte: fr. Lucian Dumea OFMCap

  • vicepreședinte: pr. Marius Taloș SJ

  • consilieri: pr. Mihai Augustin Folner OC, pr. Antonio Prestipino OCD

Timpurile de azi cer colaborarea dintre noi, persoane consacrate având carisme diferite. Dorim să avem o viață împărtășită cât mai mult în simplitate, și nu în concurență, trăind cu convingere logica dăruirii.

Ne-am bucurat să fim împreună și încurajăm toate congregațiile să participe cu pasiune la forumul de dialog și comuniune reprezentat de Conferințele Superioarelor Majore și Superiorilor Majori din România.

Sr. Ildiko Homa, SSS


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat