Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Buhoci: Ședința decanală

Ședința preoților din Decanatul de Traian (BC) s-a desfășurat în Parohia "Sfântul Francisc de Assisi", Buhoci, miercuri, 24 octombrie 2018. Părintele decan emerit Vasile Rediu, parohul acestei comunități, s-a oferit să găzduiască această întrunire și pentru a împărtăși alături de ceilalți preoți, bucuria aniversării celor 50 de ani de Preoție.

Întâlnirea a început cu salutul părintelui decan Iosif Demeterc, care a elogiat activitatea pastorală a părintelui și munca depusă în slujba lui Dumnezeu și a Bisericii sale. Imediat după a fost proclamat un text din Evanghelia după sfântul Ioan.

Un prim punct în cadrul acestei întâlniri a fost prezentarea succintă a temelor prezentate mai larg la Consiliul Prezbiteral desfășurat miercuri, 17 octombrie, la Iași. Aici, părintele a subliniat, în special, unele probleme actuale care expun familia creștină și scopurile fundamentale ale acesteia în fața unui pericol deosebit de grav.

La cel de-al doilea punct al ședinței, preoții au luat în discuție acele situații practice din viață care creează probleme în activitatea pastoral-comunitară, încercând să dea soluții.

În urma celor discutate, s-a luat hotărârea ca Ziua Tineretului care va avea loc anul viitor la nivel decanal să se desfășoare în Parohia "Sfânta Fecioară Maria Îndurerată" din Bijghir, unde este paroh părintele vicedecan Adrian Gherghelucă.

Apoi, având în vedere dificultatea realizării unui astfel de eveniment și că necesitatea reală a unui ajutor e indispensabilă, părintele decan, împreună cu ceilalți confrați preoți au convenit ca fiecare parohie să contribuie cu o sumă modică, pentru a veni în sprijinul parohiei gazde.

O situație particulară care a atras atenția este cea a părintelui Claudiu Cocuț, paroh la Zăpodia "Sfânta Fecioară Maria, Regina Rozariului". Părintele nu are casă parohială, stă în gazdă. Pentru demararea lucrărilor unei case parohiale este nevoie de un sprijin. De aceea, preoții din decanat s-au oferit să-i întindă o mână de ajutor, un sprijin financiar sau material, pentru a începe clădirea noii case parohiale.

S-a mai hotărât ca întâlnirile ulterioare să aibă loc lunar în câte o parohie. Acestea vor decurge conform unui program de rugăciune, timp de o oră, în acest mod: o scurtă meditație, adorația preasfântului sacrament, ora medie, binecuvântarea cu preasfântul sacrament.

Ședința decanală de astăzi s-a încheiat cu mulțumirea exprimată de părintele decan pentru participare, apoi a urmat rugăciunea Orei medii, un mister de rozariu și prânzul.

Pr. Corneliu Cucuteanu


 

lecturi: 40.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat