Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Satu Nou (BC): Familia, de la Biserica domestică la biserica de piatră

Duminică, 21 octombrie 2018, comunitatea din Satu Nou (BC) a trăit un moment particular, plin de semnificație, o încurajare pentru tot efortul depus, sfințirea bisericii și consacrarea altarului.

Acest eveniment a fost anticipat de o săptămână dedicată familiei (15-20 octombrie 2018), un timp sfânt, o continuă provocare și o bine venită răscolire.

Darul ne-a fost oferit de către părintele paroh, Costel Țăranu, și l-a avut în prim-plan pe pr. Felician Tiba, de la Oficiul pentru Pastorația Familiei.

Temele au fost propuse în așa fel încât să reflecte realitatea pe care urma să o trăim, și anume sfințirea bisericii și consacrarea altarului. Părintele a pornit de la ideea de familie voită de Dumnezeu, un Dumnezeu văzut deopotrivă ca și Creator, dar și ca arhitect al familiei. Ne-a "plimbat" apoi prin șantierul care este familia, subliniind necesitatea de a lucra în echipă pentru ca astfel, ca orice construcție, să crească, cărămidă după cărămidă.

Ca orice construcție, a subliniat părintele, și familia are nevoie de un plan, de un arhitect, de cineva care să coordoneze lucrările, toate acestea găsindu-le la Dumnezeu, prin Biserică, în care găsim cuvântul lui Dumnezeu, ca și sacramentele. Doar o familie care are la bază o temelie solidă poate să rămână în picioare indiferent de intemperie.

S-a văzut acest lucru și de-a lungul săptămânii când, seară de seară, încântați de temele propuse și spălați în baia sacramentului Spovezii, familiile parohiei au decis să accepte provocarea de a se lăsa interpelate. S-au luat hotărâri, au fost cereri de iertare, s-au privit fotografii și filme de la nuntă, s-au amintit multe momente frumoase de dinaintea și din timpul nunții, din primii ani de viață familială și toți au căzut de acord că viața este un dar, că soțul sau soția este darul lui Dumnezeu pentru celălalt, copiii sun darul lui Dumnezeu pentru părinți, iar părinții sunt pentru copii.

După o săptămână în care am fost răscoliți cu privire la familie nu ne rămâne decât să-i mulțumim lui Dumnezeu pentru ea, să-i mulțumim pentru că ne dă de mâncare prin ea, că prin ea intră viața în lume, cu ea s-a făcut și noua biserică din comunitate și cu ea Biserica și societatea merge mai departe.

Mulțumim părintelui paroh, episcopilor, dar și echipei de la Oficiul pentru Pastorația Familie pentru că nu obosesc să stea alături familiei.

Comunitatea din Satu Nou (BC)

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 15-20 octombrie: Satu Nou (BC): Familia, de la Biserica domestică la biserica de piatră


 

lecturi: 26.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat