Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

București: Simpozion național dedicat Centenarului Unirii

Facultatea de Teologie Romano-Catolică din cadrul Universității București în colaborare cu Departamentul de Cercetare Istorică "Fericitul Anton Durcovici" al Episcopiei Romano-Catolice de Iași au organizat la București, vineri, 19 octombrie 2018, Simpozionul Național "Contribuțiile catolicilor la realizarea Marii Uniri".

Lucrările simpozionului s-au desfășurat în Aula "Anton Durcovici" a facultății, fiind moderate de pr. prof. univ. dr. Wilhelm Dancă, decanul aceleiași facultăți, care în introducere a prezentat obiectivele simpozionului, dintre care cea mai importantă este cinstirea eroilor căzuți în lupta pentru întregirea țării, glosând totodată despre patriotism și naționalism, concepte care în opinia sa nu ar trebui niciodată să fie confundate. Dr. Dănuț Doboș de la Iași a prezentat filmul documentar intitulat "Arhidieceza Romano-Catolică de București în anii Primului Război Mondial", film bazat pe documente și fotografii inedite din arhiva Arhiepiscopiei de București. Filmul a fost realizat de Centrul "Biserica și Istoria" al Arhiepiscopiei de București, beneficiind de colaborarea ing. Silviu Dogariu, de la Editura "Presa Bună" din Iași.

La rândul său, pr. lect. dr. Fabian Doboș, directorul amintitului departament, a prezentat comunicarea cu titlul "Contribuția credincioșilor din Dieceza de Iași la reîntregirea României Mari". Autorul a subliniat jertfele militarilor catolici în anii Primului Război Mondial și contribuția Bisericii locale de Iași la înfăptuirea României Mari. Cercetătorii Luc Verly și Emanuel Cosmovici au evocat implicarea fericitului Vladimir Ghika în evenimentele care au condus la Marea Unire, evidențiind acțiunile diplomatice ale acestuia în Franța și Italia. La rândul său, doctorand Carmen Elena Potra de la Universitatea din București a prezentat în baza documentelor din dosarele CNSAS rolul major pe care l-a avut Episcopul martir Iuliu Hossu în realizarea unirii Transilvaniei cu Patria Mamă.

Pr. drd. Petru Ciobanu de la Episcopia Romano-Catolică de Chișinău a vorbit în cadrul conferinței sale despre trecerea catolicilor din Basarabia sub jurisdicția Diecezei de Iași, eveniment văzut drept o consecință a Marii Unirii. În sfârșit, pr. dr. Ivan Radu, de la Episcopia Greco-Catolică de București, a prezentat comunicarea cu titlul: "Decembrie 1918: Ioan Parfenie - un preot militar pe urmele lui Mihai Viteazul". La încheierea simpozionului a luat cuvântul episcopul greco-catolic de București Mihai Frățilă, care a mulțumit conferențiarilor participanți pentru implicarea în cunoașterea contribuției catolicilor de ambele rituri din România în desfășurarea evenimentelor de acum 100 de ani.

Cuvântul de încheiere a fost ținut de IPS dr. Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit al Arhidiecezei Romano-Catolice București, care și-a exprimat bucuria pentru succesul simpozionului, încurajând prin cuvinte calde cercetătorii istoriei Bisericii Catolice din România să continue demersurile lor în cunoașterea eroismului soldaților catolici români care s-au jertfit pe câmpul de luptă în anii Primul Război Mondial. Simpozionul s-a bucurat și de prezența Excelenței Sale Miguel Maury Buendia, nunțiul apostolic la București. Evenimentul cultural se înscrie în seria manifestărilor pe care Biserica Catolică din România le dedică Centenarului Unirii de la 1918. (dr. Dănuț Doboș și pr. dr. Fabian Doboș; foto: FTRC București)

Preluare Catholica.ro

* * *

* * *


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat