Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Satu Nou (BC): Sfințirea bisericii cu hramul "Sfântul Mihail"

Comunitatea catolică din Satu Nou (Bc) a fost în sărbătoare duminică, 21 octombrie 2018, când PS Petru Gherghel a consacrat altarul și a sfințit biserica nou construită. Sfânta Liturghie a fost prezidată de IPS Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit de București. PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, a ținut cuvântul de învățătură. Au fost de față numeroși preoți, credincioși din Satu Nou și din împrejurimi.

După aproape 16 ani de așteptare, cât au durat lucrările de construire, biserica din Satu Nou (BC), curată și înveșmântată de sărbătoare, a primit consacrarea și sfințirea arhierească, pentru ca în interiorul ei comunitatea să-i aducă lui Dumnezeu cult și preamărire și să celebreze în spirit de autentică și vie credință sacramentele vieții creștine. La desăvârșirea ei s-au ostenit îndeosebi pr. paroh răposat Serafim Romila și actualul pr. paroh Costel Țăranu. Bineînțeles că au lucrat multe minți și mâini de-a lungul anilor, în moduri și cantități diferite, pe care generozitatea neîntrecută a lui Dumnezeu le va răsplăti cum se cuvine.

La sfârșitul celebrării, o tânără, Iulia Ungureanu, a exprimat în alese cuvinte gândurile de mulțumire ale părintelui paroh și ale comunității cu acest prilej solemn și festiv.

"«Cât de plăcute sunt lăcașurile tale, Doamne Sabaot! Sufletul meu suspină, ba chiar tânjește după curțile Domnului... Căci mai bună este o zi în curțile tale decât o mie în altă parte» (Ps 84,2.11)

Excelențele Voastre, cucernici preoți, dragi persoane consacrate, dragi oaspeți din țară și din străinătate, dragi consăteni! O bucurie imensă umple astăzi inimile credincioșilor Parohiei "Sfântul Mihail" din Satu Nou, întrucât, după ani de așteptare, de rugăciune și de muncă, vedem încununat efortul depus pentru a-i oferi lui Dumnezeu o nouă casă, un lăcaș de închinare, un templu de piatră, simbol al Bisericii vii pe care o formăm noi toți împreună, în frunte cu păstorii noștri. Este o zi de mare bucurie în Domnul, căci avem și noi o casă, a noastră, comună, un lăcaș plăcut după care atâta timp au suspinat, ba chiar au tânjit sufletele noastre.

Am fost martori cum piatră peste piatră, această biserică a străpuns văzduhul, înălțând către Dumnezeu inimile, rugăciunile, mulțumirea, dar și suspinele și dorința noastră de a o vedea dusă la capăt. Dumnezeu ne-a înarmat cu răbdare, iar azi vedem încununată răbdarea noastră, știind că-i oferim lui Dumnezeu o biserică în care, intrând, fiecare poate să spună «Uau», așa cum a dorit-o pr. Serafim Romila, cel care a și început lucrările la acest sfânt lăcaș. O casă frumoasă, o casă demnă de a-l primi pe Cel care este viața noastră, pe Isus care vine la noi în cuvântul său, care poate de acum să răsune cu putere în această biserică și în inimile noastre; Isus care vine la noi în sfânta Euharistie, pe acest altar, sub această boltă în stil gotic modern, între acești pereți care au fost astăzi unși cu sfânta crismă.

Cui s-ar cuveni astăzi să-i mulțumim pentru această mare bucurie, pentru această biserică? Evident, în primul rând îi mulțumim bunului Dumnezeu, întrucât fără ajutorul și susținerea lui nu am fi putut să vedem terminate lucrările de zidire. Drept spunea Isus: «Fără mine nu puteți face nimic» (In 15,5). Și azi, ca semn de mulțumire, îi închinăm lui acest lăcaș, rugându-l ca, prin prezența sa permanentă în el, să binecuvânteze și în continuare comunitatea noastră cu iubirea și îndurarea sa.

Îi aducem omagiul nostru de mulțumire preasfintei noastre Mame cerești, Maria, Regina îngerilor, pentru că, în iubirea ei maternă, ne-a fost alături cu mijlocirea și rugăciunea ei. Mamă de iubire plină, ia-ne și pe mai departe sub mantia ta ocrotitoare, pentru ca apărați de tine, să-i fim plăcuți Fiului tău, să fim mereu gata să facem tot ce ne va spune (cf. In 2,5).

Mulțumire se cuvine să-i aducem și patronului nostru ceresc, sfântul Mihail, pentru că în lupta noastră pentru a vedea dus la bun sfârșit acest templu, a fost mereu alături de noi, gata oricând să distrugă planurile Celui Viclean, care, nu puține piedici a pus pentru a zădărnici această lucrare. Îl rugăm să ne apere și să ne susțină în bătăliile pe care le avem de dus aici pe pământ, pentru a putea moșteni coroana nepieritoare a mântuirii.

Se cuvine să mulțumim episcopilor noștri: Excelenței Sale Petru Gherghel, episcop de Iași, și Excelenței Sale Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, pentru grija permanentă pe care au avut-o față de parohia noastră. Apropierea lor ne-a ajutat să ne simțim iubiți, să ne simțim copii, să ne simțim și să fim parte a acestei Biserici locale. Le mulțumim și pentru ajutorul material și spiritual pe care ni l-au acordat pentru edificarea acestei biserici.

O mulțumire aparte adresăm Excelenței Sale Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit de București, pentru că a dat curs dorinței și invitației noastre, făcând eforturi pentru a fi alături de noi în această zi deosebită. Știm că a mai fost pe la Satu Nou pe vremea când paroh era părintele Leon Pișta, dar credem că astăzi este plăcut impresionat de ceea ce vede la noi. Vă mulțumim, Înaltpreasfințite!

Un gând de recunoștință îndreptăm spre cei doi păstori ai comunității noastre: pr. Serafim și pr. Costel, primul fiind cel care a început zidirea acestei case a lui Dumnezeu, al doilea cel care a dus-o la bun sfârșit. Nu a fost mic efortul, dar cu siguranță, mai mult decât mulțumirea noastră, răsplata fiecăruia dintre ei este la Dumnezeu. Mai ales că astăzi credem că de la fereastra cerului, pr. Serafim admiră încununarea muncii sale și se bucură împreună cu noi.

Un gând de aleasă mulțumire și recunoștință îndreptăm și către autoritățile noastre locale: doamnei primar Victoria Iulișcă, domnului viceprimar Gabriel Bortoc, domnilor consilieri, precum și tuturor oamenilor de bunăvoință ai acestei instituții foști și actuali, pentru tot interesul, sprijinul, grija și implicarea de care au dat dovadă pentru edificarea acestei biserici.

Nu în ultimul rând, o mare mulțumire aducem binefăcătorilor noștri știuți și neștiuți, vii sau răposați care prin contribuția lor, au pus câte o piatră la edificarea acestei biserici. Fie ca bunul Dumnezeu să-i binecuvânteze și să-i răsplătească pe toți cum știe el mai bine.

Dragă comunitate din Satu Nou, acum nu ne rămâne decât să ne bucurăm zi de zi de această casă a lui Dumnezeu și a noastră, să nu o lăsăm pustie, dar mai ales să nu-l lăsăm niciodată pe Isus să ne aștepte în zadar să trecem pragul acestei biserici care este rodul muncii dumneavoastră. De aceea vreau să aduc acum o vie mulțumire și recunoștință vouă părinți, bunici și străbunici ai noștri precum și meșterilor pricepuți ai acestui sat pentru tot efortul uman, material și spiritual depus în construirea acestei Biserici. Poetul Tudor Arghezi spunea: Altarul ca să fie și pietrele să ție, cer inima și viața zidite-n temelie. Știm că în această temelie sunt zidite inimile și viețile multora dintre voi dragi credincioși. Bunul Dumnezeu să vă răsplătească cu darurile sale cerești și pământești, să vă umple mereu inima de bucurie sfântă pentru moștenirea spirituală pe care ne-o lăsați nouă generației tinere. Vă mulțumim!"

Pr. Costel Țăranu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 21 octombrie: Satu Nou (BC): Consacrarea altarului și sfințirea bisericii "Sfântul Mihail". Foto: Eusebiu Gheorghiță

* * *

Înregistrarea video a Liturghiei:


 

lecturi: 32.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat