Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Tortona (IT): Ziua Mondială a Misiunilor cu celebranți din România

Duminică, 21 octombrie, a 92-a Zi Mondială a Misiunilor, tinerii preoți din Congregația "Don Orione", originari din România, au fost invitați de pr. Renzo Vanoi, rectorul sanctuarului din Tortona (Italia), să celebreze o Liturghie în locul unde se găsește trupul sfântului Alois Orione (rămas intact). La acest eveniment au participat: pr. Renzo Vanoi (rectorul sanctuarului), pr. Gabriel Ciubotariu, pr. Cătălin Gașpal, pr. Andrei Lorenț, pr. Fabian Pitreți (neoprezbiterii români din Congregația "Don Orione"), pr. Sergiu Ursache (vicar la sanctuarul din Tortona și responsabilul comunității românești din aceeași localitate), pr. Gabriel Hălănduț și pr. Cristian Bîrnat (preoți din Dieceza de Iași, în prezent la studii în Roma).

În mesajul său pentru Ziua Mondială a Misiunilor 2018, papa Francisc amintește lumii întregi de misiunea pe care Isus Cristos ne-a încredințat-o tuturor. În acest orizont misionar general, tinerii au un rol aparte, căci "împreună cu tinerii, ducem tuturor Evanghelia".

În sintonie cu invitația suveranului pontif, Mons. Renzo Vanoi i-a invitat pe tinerii preoți orionini, care au primit darul Preoției ministeriale în acest an, să marcheze evenimentul eclezial misionar prin celebrarea unei sfinte Liturghii chiar în locul unde fondatorul lor și-a început activitatea "misionară" în anul 1890.

În seara precedentă, comunitatea română din Tortona a avut bucuria de participa la celebrarea Botezului Aurorei-Maria chiar în cripta unde a fost înmormântat pr. Alois Orione. Părintele Fabian Pitreți (asistent formator în seminarul din Velletri, Roma și student la universitatea Roma 3), în cadrul cuvântului de învățătură, a subliniat necesitatea renașterii spirituale în virtutea Botezului primit. Iar "misiunea revigorează credința" (sfântul Ioan Paul al II-lea, scrisoarea enciclică Redemptoris missio). Unde are loc acest itinerar? În cripta ființei noastre, în locul tainic unde suntem Dumnezeu și noi.

Pr. Sergiu Ursache, preot orionin, responsabil al comunității românești din Tortona, la finalul celebrării, a felicitat familia care și-a botezat copilul și i-a îndemnat pe părinți și nași să își asume rolul de "misionari" pe care îl au din acest moment față de noul vlăstar al Bisericii noastre.

Duminică, trei dintre Liturghiile sanctuarului au fost prezidate de preoții orionini români invitați la sărbătoare. Fiecare dintre ei a avut ocazia de a întări în credință poporul lui Dumnezeu printr-un cuvânt duhovnicesc.

Părintele Andrei Lorenț (vicar în Parohia "Toți sfinții", Roma și, în același timp, student la Teresianum, Roma), ținând omilia la slujba comunității, i-a invitat pe toți participanții să fie conștienți de prezența prietenului Isus în mijlocul nostru care ne trimite în misiune.

Părintele Gabriel Ciubotariu (vicar în Parohia Greco-Catolică "Toți sfinții" din Oradea și profesor la Liceul "Don Orione" din Oradea) le-a cerut credincioșilor prezenți să se roage mereu pentru preoți pentru ca misiunea pe care o au de îndeplinit în mijlocul lor să fie cât mai rodnică și "în afara sacristiei", așa cum obișnuia să spună sfântul Alois Orione. Părintele Cătălin Gașpal (colaborator într-o nouă operă de caritate la Iași), în lumina evangheliei proclamate, a amintit că Biserica ne invită să renunțăm la noi înșine și să ne dedicăm slujirii aproapelui, evitând "goana după locurile de frunte". Aceasta este noua și vechea provocare a misiunii creștinului astăzi în Biserică și în societate.

Sfântul Alois Orione (1872-1940), originar din Dieceza de Tortona, încă în seminar fiind, a inițiat Congregația "Mica Operă a Divinei Providențe" cu scopul de a se îngriji de educația creștină a tinerilor și a se dedica solidarității față de aproapele.

A fost beatificat în 1980 și canonizat în 2004 de către sfântul Ioan Paul al II-lea.

Trupul său (neputrezit) este depus în sanctuarul "Sfânta Fecioară Maria a pazei" ("Madonna della guardia") din Tortona.

În prezent, congregația orionină este răspândită în 31 de țări, pe toate continentele, având circa 900 de membri.

În România, orioninii sunt prezenți în București, Oradea și Iași (două comunități).

"Instaurare omnia in Christo" (sfântul Alois Orione)

Pr. Cristian Bîrnat

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 21 octombrie: Tortona (IT): Ziua Mondială a Misiunilor cu celebranți din România


 

lecturi: 33.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat