Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Mai puțini preoți și surori, mai mulți cateheți și laici: starea de sănătate a Bisericii în lume

De Paolo Affatato

Preoți, surori și frați sunt în scădere pretutindeni în lume. Astăzi preoții sunt 415.000, consacrații sunt puțin mai mult de 52.000 și surorile se atesta la circa 659.000, însă descreșterea, fiică a unui fenomen clarificat de lipsa de vocații, este un trend care se observă în al patrulea an consecutiv: este una dintre realitățile înregistrate de "Dosarul statistic despre Biserica Catolică", îngrijit și prezentat astăzi (20 octombrie 2018) de agenția vaticană Fides, agenție de informare a Operelor Misionare Pontificale, în vederea Zilei Misionare Mondiale, care se celebrează duminică, 21 octombrie.

Conform datelor elaborate de Fides - luate în cea mai mare parte din Anuarul Statistic al Bisericii actualizate la 31 decembrie 2016 - catolicii în lume sunt 1 miliard și 299 de milioane, 17% din populația mondială (care este de 7,3 miliarde de persoane). Dar, deși populația credincioșilor în lume a crescut cu peste 14 milioane, la nivel procentual este o ușoară diminuare față de anul precedent, adică 0,05%.

Documentul, cu tabele și grafice împărțite pe continente oferă o privire de ansamblu asupra stării de sănătate a Bisericii catolice la nivel global, prezintă că diecezele în care este organizată comunitatea sunt 3.016, dintre care o treime (1.114) dependente de Congregația pentru Evanghelizarea Popoarelor (în octombrie 2018), deci prezente în așa-numitele "teritorii de misiune", adică regiunile din Africa, Asia și America Latină unde prezența de botezați încă trebuie consolidată.

Numărul total al preoților în lume - se citește în text - a scăzut față de anul precedent (-687) și se atestă la cota de 414.969, iar declinul îi revine mai ales Europei (unde sunt 2.583 de preoți mai puțin), în timp ce un nivel pozitiv se înregistrează în Africa (+1.181) și în Asia (+1.304).

Și membrii ordinelor călugărești s-au diminuat (-1.604 persoane), precum și surorile (-10.800, în timp ce numai în Asia rezistă vocațiile: +533). Este interesant de notat că numărul misionarilor laici în lume ajunge la nivelul de 354 de mii (cu creștere de circa 3.000 de unități) și cateheții sunt 3 milioane, o "forță de muncă pastorală" care în multe dieceze din lume suplinește lipsa cronică de consacrați.

Biserica Catolică se confirmă o instituție puternic angajată în domeniul operelor educative și sociale, gestionând în lume 72.800 de grădinițe, 96.500 de școli primare, 47.800 de școli secundare, frecventate de peste 62 de milioane de elevi de toate religiile. Apoi, instituții, ordine și comunități catolice însoțesc alți 5,5 milioane de studenți, printre institute superioare, colegii și universități. "Este vorba despre o lucrare pastorală și educativă care în multe națiuni este prețioasă și de neînlocuit pentru binele societăților", a amintit cardinalul Filoni, prefectul Congregației pentru Evanghelizarea Popoarelor, comentând datele.

Multe dintre aceste opere merg înainte grație Operelor Misionare Pontificale (OMP), organizații "născute pentru a susține vestirea Evangheliei la toate neamurile, contribuind la creșterea umană și culturală a atâtor populații", a amintit papa Francisc în mesajul pentru Ziua Misionară Mondială.

Grație "colectei universale" - "cea mai mare colectă mondială", a afirmat arhiepiscopul GianPietro Dal Toso, președinte al OMP - promovată printre botezații din cele cinci continente și în toate parohiile din lume în timpul acelei Zile, OMP gestionează proiecte pentru construirea de biserici și capele, sprijinul dat seminariilor, promovarea de opere educative, sociale și profesionale pentru tineri și copii.

De fapt, ofertele adunate converg într-un fond special administrat de secretariatele internaționale ale OMP care "în 2017 au promovat proiecte pentru o contravaloare de 130 de milioane de dolari", a prezentat Dal Toso. Totul, remarcă cei o sută cincizeci de directori naționali ai OMP, "în numele acțiunii misionare universale a Sfântului Scaun" și cu intenția de "a da mărturie despre iubirea lui Cristos în propriul ambient".

Operele Misionare Pontificale sunt instituții născute în biserici cu tradiție catolică veche, pe valul marelui elan misionar din 1800, când grupuri de credincioși laici ca franceza Pauline Jaricot, astăzi în curs de beatificare, au voit să se străduiască pentru a sprijini, cu rugăciunea și cu ajutorul material, opera misionarilor trimiși printre necreștini, în ținuturi îndepărtate. Apoi, în secolul trecut au devenit o instituție a Bisericii, centrală pentru "cooperarea misionară".

Lor le-a fost încredințată organizarea "Lunii misionare extraordinare", anunțată de papa pentru octombrie 2019, care va coincide cu celebrarea Sinodului Episcopilor dedicat Amazoniei. "Două evenimente - a afirmat Fabrizio Meroni, secretar general al OMP - expresie a aceleiași «pasiuni misionare» prezente în fiecare botezat".

(După Vatican Insider, 20 octombrie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat