Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Moscova-Constantinopol. Mitropolitul Hilarion: "Patriarhul Bartolomeu a optat pentru schismă"

De M. Chiara Biagioni

Mitropolitul Hilarion de Volokolamsk: "Schismă". Se poate vorbi despre "schismă". Este absolut determinat și clar mitropolitul Hilarion de Volokolamsk, șef al Departamentului pentru relațiile externe de la Patriarhia de Moscova, descriind actuala despărțire care s-a creat în lumea ortodoxă între Moscova și Constantinopol după decizia patriarhului Bartolomeu de a acorda autocefalia Bisericii Ucrainene și ulterioara decizie din partea Patriarhiei de Moscova de a rupe comuniunea euharistică cu Biserica Ortodoxă. Mitropolitul Hilarion este pentru două zile la Roma pentru a participa la Sinodul Episcopilor despre tineri - de altfel astăzi va fi primit de papa Francisc - dar găsește cu plăcere timp pentru a acorda un interviu la agenția SIR și la inBlu Radio, explicând motivele și culisele care au dus Moscova la ruperea de Bartolomeu și ilustrând perspectivele viitoare. "În acord cu legile canonice care reglementează Biserica - clarifică imediat -, episcopii care recunosc grupurile schismatice, devin ei înșiși schismatici". "Deci în opinia noastră, patriarhia de Constantinopol este actualmente în schismă".

Ce înseamnă exact această schismă pentru viitorul relațiilor intra-ortodoxe?

Practic înseamnă că noi nu vom participa la nicio celebrare euharistică împreună cu patriarhia de Constantinopol și că credincioșii noștri nu vor putea primi împărtășania în bisericile legate de Constantinopol. În afară de asta, noi nu vom participa la niciun organism organizat sau prezidat de patriarhul de Constantinopol sau de reprezentanții săi. Pentru noi, această patriarhie se află într-o situație de schismă, deci am șters numele patriarhului Bartolomeu din lista oficială a patriarhilor pe care noi îi numim diptici. Deci nu va fi comemorat de Biserica ortodoxă rusă și vom începe dipticul de la patriarhul de Alexandria. Este ceea ce în realitate a ales însuși patriarhul Bartolomeu. Putea alege să fie centrul de coordonare pentru toate Bisericile ortodoxe sau să fie în schismă. El a optat pentru schismă.

Înseamnă și că dacă sunt reprezentanți ai Patriarhiei de Constantinopol în organisme de dialog cu Biserica Catolică - ne referim, de exemplu, la Comisia mixtă pentru dialogul teologic între Biserica Catolică și Biserica Ortodoxă - voi nu veți mai participa?

Nu vom participa la nicio Comisie prezidată sau co-prezidată de patriarhul de Constantinopol. Înseamnă că nu vom participa în niciun dialog teologic în care sunt prezenți reprezentanți ai patriarhiei de Constantinopol care prezidează sau co-prezidează.

Ceea ce spuneți este foarte dur. Sunteți sigur că acest proces este ireversibil? Există condiții prin care este posibil să vă întoarceți înapoi? Și care sunt aceste condiții?

Cred că este un proces reversibil, însă condiția pentru o întoarcere la normalitate este abolirea din partea patriarhului de Constantinopol a deciziilor pe care el le-a luat și unirea din nou cu familia Bisericilor ortodoxe.

Patriarhul Ioan al X-lea a propus să se convoace un Sinod panortodox în care să se poată vorbi despre problema "autocefalie". Considerați că este o propunere posibilă pentru o soluție a problemei?

A fost propunerea pe care am făcut-o și noi, însă patriarhul de Constantinopol n-a voit nicio discuție panortodoxă despre această problemă deoarece consideră că este în competențele sale responsabilitatea de a acorda autocefalia. În schimb noi nu credem asta. De exemplu, în cazul Bisericii ortodoxe ruse, când a fost recunoscută patriarhie, asta s-a întâmplat din partea celor patru patriarhii care existau, Constantinopol, Alexandria, Antiohia și Ierusalim. Și a fost o decizie panortodoxă și nu o decizie unilaterală a Constantinopolului. În anii Nouăzeci, a existat un acord între Bisericile ortodoxe conform căruia în viitor orice acordare a autocefaliei va fi decisă de o consultare și un consensus panortodoxe. Însă acum, patriarhia de Constantinopol pur și simplu a spus că acel acord nu există și nu este valabil.

Cu adevărat un conciliu panortodox a existat la Creta în 2016 la care voi ca Biserică rusă, n-ați participat. Nu putea fi acela un context pentru a trata problema?

Înainte de toate vreau să spun că n-a fost panortodox. A fost propus ca panortodox, dar cu câteva săptămâni înainte de acest conciliu, unele Biserici au declinat invitația. Prima a fost Biserica din Bulgaria. Apoi Biserica din Antiohia și, imediat după aceea, Biserica din Georgia. Biserica din Serbia a propus să se amâne conciliul. Deci, trei Biserici au declarat că nu participă și o Biserică a cerut să se amâne inițiativa, și noi ca Biserică rusă, am cerut să se amâne, însă patriarhul de Constantinopol a spus că nu vrea să asculte glasurile care veneau de la Bisericile ortodoxe și că va face, orice ar fi, acel conciliu. N-a fost un conciliu panortodox, ci un conciliu de 10 Biserici. Și problema autocefaliei, discutată înainte și inclusă în programul conciliului, în realitatea a rămas în afara programului lucrărilor. Deci, n-a fost o ocazie pentru a rezolva probleme care au făcut să se ajungă la situația actuală, adică, la o schismă în Biserica ortodoxă.

Ucraina este o țară în conflict. Cât de apăsătoare este dezbinarea Bisericilor într-un context așa de fragil pentru pace?

Nu sunt un analist politic. Sunt un reprezentant al Bisericii. Pot doar să spun că din punctul de vedere al Bisericilor, dezbinarea care la origine a fost generată la nivel de Biserici la începutul anilor Nouăzeci, a fost transformată cu ușurință într-o dezbinare la nivel de societate. Societatea însăși este dezbinată. Și această dezbinare este apăsătoare. Și tocmai această diviziune a dus la actualul conflict armat. De exemplu, să luăm problema lingvistică. Există persoane care vor să vorbească numai ucraineană și milioane de persoane care vor să vorbească rusă, însă autoritățile nu le dau acestor persoane și copiilor lor posibilitatea să facă asta. Desigur nu este numai o problemă lingvistică, ci o problemă de identitate. Și acest lucru creează o situație de schismă la nivel de Biserică și schismă în societate.

Patriarhul Chiril este un om al lui Dumnezeu și un om al dialogului. Cum trăiește această situație? Nu trebuie să fie ușor pentru el.

Cu siguranță este foarte preocupat. Personal a făcut mult pentru a evita această situație. A munci mulți ani ca șef al Departamentului pentru relațiile externe al Patriarhiei. A fost membru al multor comisii teologice. A participat la multe întâlniri cu patriarhul Bartolomeu și cu reprezentanți ecumenici și știu mult mai mult decât oricine cât de importantă este unitatea ortodoxă. Până la sfârșit, până la sfârșitul lui august era implicat personal în încercarea de a rezolva problema, de a-l angaja pe patriarhul de Constantinopol în dialog, dar a devenit clar și în timpul întâlnirii de la sfârșitul lui august - care așa cum s-a spus a fost fratern - că patriarhul Bartolomeu nu mai avea intenția de a continua dialogul. Avea motivele sale, avea ideile sale și nu voia să asculte. Credea că poate să aleagă și că alții vor trebui să accepte. Însă n-a fost așa, după cum am văzut.

(După agenția SIR, 19 octombrie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 24.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat