Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Celebrare pentru cadrele medicale și pentru toți cei care lucrează în domeniul sanitar

În sărbătoarea sfântului evanghelist Luca, patronul medicilor, în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină", s-a celebrat joi, 18 octombrie 2018, la ora 18.30, o Liturghie la care au participat numeroși credincioși, printre care și medici, asistenți, infirmieri și studenți la medicină.

Înaintea Liturghiei, începând cu ora 17.45, la recitarea sfântului Rozariu, s-au implicat și cadrele medicale prezente în catedrală.

A urmat la ora 18.30 sfânta Liturghie prezidată de PS Petru Gherghel la care s-a alăturat PS Aurel Percă, pr. Egidiu Condac, director general al Centrului Diecezan Caritas Iași, și pr. Eugen Robu, responsabil al Oficiului pentru Pastorația Bolnavilor.

La începutul sfintei Liturghii, PS Petru Gherghel a salutat prezența celor care lucrează în domeniul sanitar și a reliefat centralitatea și importanța imitării exemplului sfântului Luca în viața tuturor, dar cu totul special în viața celor care se îngrijesc în mod deosebit de cei bolnavi și suferinzi.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de pr. Egidiu Condac. Sfinția Sa i-a invitat pe toți cei prezenți să se oprească asupra imaginii sfântului Luca și a rolului pe care l-a avut în răspândirea credinței. Misiunea sfântului Luca - sublinia părintele - ne privește și pe noi în măsura în care trebuie să ne trăim cu adevărat credința prin exercitarea carității. Oprindu-se asupra personalității sfântului evanghelist Luca, părintele a evidențiat profunzimea operei lucane prin prisma faptului că evanghelistul, folosindu-se de mai bine de 300 de expresii medicale, se adresează omului în integralitatea sa. Pe de o parte, ceea ce este necesar trupului omului pentru a fi vindecat și, pe de alta, sufletului care trebuie mântuit. Pr. Egidiu, făcând referire la bogăția învățăturii patristice și a Magisteriului eclezial, a amintit de necesitatea ca aceia care lucrează în domeniul sanitar, și nu numai, să aibă în vedere atât îngrijirea trupului, cât și a sufletului persoanei pe care o îngrijesc.

Sfântul evanghelist Luca este un model pentru noi toți și un impuls, deoarece - spunea părintele - "evanghelistul regăsește în faptele minunate ale lui Isus Cristos aplecarea sa față de omul căzut, omul căzut în greșeală, omul care este bolnav trupește, dar și sufletește".

Spre sfârșitul predicii, părintele a subliniat importanța însușirii a trei atitudini de către cei care lucrează cu bolnavii. În primul rând, atitudinea de recunoștință în reușită, apoi cea de recunoaștere a limitelor și, nu în ultimul rând, cea de uimire și de preamărire a lui Dumnezeu pentru minunile pe care le săvârșește în viața celor bolnavi. Este necesar să intrăm în misterul suferinței prin însoțirea medicală a bolnavului în credință.

Liturghia s-a încheiat cu recitarea "Rugăciunii medicului catolic", compusă de Sfântul Părinte papa Ioan Paul al II-lea.

Episcopul Petru Gherghel a mulțumit tuturor cadrelor medicale și a personalului medical pentru slujirea lor în comunitate și în caritate.

Marian Păuleț

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 18 octombrieIași: Celebrare pentru cadrele medicale și pentru toți cei care lucrează în domeniul sanitar

* * *

Înregistrarea transmisiunii video în direct a acestei Liturghii:


 

lecturi: 9.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat