ZMT Panama 2019: vor fi şi 1.000 de pelerini indigeni. Pentru ei şi o întâlnire mondială a tineretului indigen
De Daniele Rocchi
Va fi şi o faţă indigenă a Bisericii la ZMT din Panama. Se estimează peste o mie de tineri indigeni, care provin din diferite părţi ale lumii, care vor lua parte la Ziua cu papa Francisc, care se va desfăşura de la 22 la 27 ianuarie 2019 în ţara centro-americană. Evenimentul papal va fi precedat de întâlnirea mondială a tineretului indigen (ÎMTI) care va avea loc de la 17 la 21 ianuarie, la Soloy, din regiunea indigenă Ngäbe-Bugle, care face parte din dieceza panameză de David. Aici, în urmă cu mai puţin de o lună, au ajuns simbolurile ZMT, Crucea şi icoana Fecioarei Salus Populi Romani. Le-au primit sub un adevărat potop foarte mulţi tineri, semn clar al unei aşteptări care creşte în fiecare zi mai mult.
Întâlnire de credinţă. Promotori ai ÎMTI, episcopii responsabili ai pastoraţiei indigene, care, reuniţi la Chiapas în Mexic în 2016, după ZMT din Cracovia, au voit să lege astfel întâlnirea cu ZMT 2019. "La ÎMTI vor participa o mie de tineri din diferite populaţii indigene. Împreună vor reflecta şi vor celebra credinţa lor în Cristos, pornind de la bogăţia milenară a culturilor noastre. Va fi ocazia - afirmă episcopii - pentru a răspunde la invitaţia, lansată tinerilor de papa Francisc, să fie recunoscători faţă de istoria popoarelor noastre, curajoşi în faţa provocărilor care ne înconjoară şi să meargă înainte plini de speranţă' în construirea unei alte lumi posibile".
Logoul. Toate semnificaţiile lui ÎMTI sunt reprezentate în logoul întâlnirii care are reunite împreună, sub un tradiţional cort de paie, simbolurile Crucii, cacaolui şi porumbului, al unui cameleon şi al rădăcinilor care se înfig în pământ. "Crucea - comunică organizarea - este simbolul central al credinţei noastre creştine, ne invită să ne angajăm ca tineri după exemplul lui Isus, care este plinătatea speranţei pentru popoarele noastre. Cortul din paie simbolizează unitatea comunităţii care merge împreună. Cacao şi porumbul sunt roadele sacre ale multor popoare centro-americane. Obişnuim să luăm cacao în momente importante ale vieţii comunităţii într-un spirit de solidaritate. Astfel ne simţim adevăraţi fraţi şi surori, o singură familie. Rădăcinile plantei dau mărturie despre respectul nostru faţă de Mama Pământ care ne dă viaţa şi simbolizează marea istorie a popoarelor noastre. Cameleonul ne aminteşte respectul pe care-l datorăm creaţiei în diversitatea sa. Ca tineri ne angajăm să menţinem relaţia intimă cu creaţia lui Dumnezeu ca moştenire a bunicilor noştri".
Pe urma lui Laudato si'. Soloy, în regiunea Ngäbe-Bugle, este teritoriul indigen cel mai vast din Panama, destul de uşor de ajuns acolo cu maşina chiar dacă datorită zonelor sale mai interne şi necontaminate va trebui să se meargă pe jos sau călare pe cal.
Şi este acela pe care-l vor parcurge tinerii indigeni care în acel mod se vor putea bucura de biodiversităţile prezente în valea Jebai, în "Cascada Tulivieja" şi de-a lungul malurilor fluviului "Fonseca". De la 17 la 21 ianuarie, pe urma lui Laudato si', pelerinii de la ÎMTI, vor fi angajaţi în momente de rugăciune şi vor asculta mărturii ale tinerilor angajaţi în lupta pentru salvgardarea ţinuturilor şi împotriva culturii rebutului. Vor realiza murales pentru a aminti urgenţa de a proteja mediul, vor vizita sate şi grote rituale, vor asista la un ritual tradiţional condus de delegaţia Maya şi într-o pepinieră voi pregăti 5000 de plante pe care să le planteze când va începe perioada ploilor. Va fi o întâlnire compatibilă cu exigenţele ecologiei, cu impact zero: "tinerilor pelerini indigeni li se va da un termos metalic de umplut în izvoarele şi staţiile de apă potabilă. În acest mod nu vor fi folosit bidoane de plastic. Şi pentru hrană sunt pregătite recipiente din "bostan" şi frunze de bijao în care să se învelească diferitele feluri de mâncare. Astfel se vor evita farfurii de unică folosinţă.
Un sat nativ în inima lui Panama. La sfârşitul întâlnirii lor la Soloy, participanţii vor merge în Panama pentru a urma programul ZMT şi evenimentele papale. De data aceasta nu vor merge în capitală în căutare de condiţii mai bune de viaţă, pentru a scăpa de sărăcie sau pentru a studia. La Panama, tinerii indigeni vor organiza, în cadrul unui parc citadin, un adevărat sat nativ, cu produse de artizanat, melodii şi dansuri. Va fi ocazia pentru a arăta, "cu orgoliu", tuturor tinerilor din lume, cultura lor şi credinţa lor. În ciuda celor care, şi astăzi, îi consideră invizibili.
(După agenţia SIR, 18 octombrie 2018)
Traducere de pr. Mihai Pătraşcu
lecturi: 12.