Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

ZMT Panama 2019: vor fi și 1.000 de pelerini indigeni. Pentru ei și o întâlnire mondială a tineretului indigen

De Daniele Rocchi

Va fi și o față indigenă a Bisericii la ZMT din Panama. Se estimează peste o mie de tineri indigeni, care provin din diferite părți ale lumii, care vor lua parte la Ziua cu papa Francisc, care se va desfășura de la 22 la 27 ianuarie 2019 în țara centro-americană. Evenimentul papal va fi precedat de întâlnirea mondială a tineretului indigen (ÎMTI) care va avea loc de la 17 la 21 ianuarie, la Soloy, din regiunea indigenă Ngäbe-Bugle, care face parte din dieceza panameză de David. Aici, în urmă cu mai puțin de o lună, au ajuns simbolurile ZMT, Crucea și icoana Fecioarei Salus Populi Romani. Le-au primit sub un adevărat potop foarte mulți tineri, semn clar al unei așteptări care crește în fiecare zi mai mult.

Întâlnire de credință. Promotori ai ÎMTI, episcopii responsabili ai pastorației indigene, care, reuniți la Chiapas în Mexic în 2016, după ZMT din Cracovia, au voit să lege astfel întâlnirea cu ZMT 2019. "La ÎMTI vor participa o mie de tineri din diferite populații indigene. Împreună vor reflecta și vor celebra credința lor în Cristos, pornind de la bogăția milenară a culturilor noastre. Va fi ocazia - afirmă episcopii - pentru a răspunde la invitația, lansată tinerilor de papa Francisc, să fie recunoscători față de istoria popoarelor noastre, curajoși în fața provocărilor care ne înconjoară și să meargă înainte plini de speranță' în construirea unei alte lumi posibile".

Logoul. Toate semnificațiile lui ÎMTI sunt reprezentate în logoul întâlnirii care are reunite împreună, sub un tradițional cort de paie, simbolurile Crucii, cacaolui și porumbului, al unui cameleon și al rădăcinilor care se înfig în pământ. "Crucea - comunică organizarea - este simbolul central al credinței noastre creștine, ne invită să ne angajăm ca tineri după exemplul lui Isus, care este plinătatea speranței pentru popoarele noastre. Cortul din paie simbolizează unitatea comunității care merge împreună. Cacao și porumbul sunt roadele sacre ale multor popoare centro-americane. Obișnuim să luăm cacao în momente importante ale vieții comunității într-un spirit de solidaritate. Astfel ne simțim adevărați frați și surori, o singură familie. Rădăcinile plantei dau mărturie despre respectul nostru față de Mama Pământ care ne dă viața și simbolizează marea istorie a popoarelor noastre. Cameleonul ne amintește respectul pe care-l datorăm creației în diversitatea sa. Ca tineri ne angajăm să menținem relația intimă cu creația lui Dumnezeu ca moștenire a bunicilor noștri".

Pe urma lui Laudato si'. Soloy, în regiunea Ngäbe-Bugle, este teritoriul indigen cel mai vast din Panama, destul de ușor de ajuns acolo cu mașina chiar dacă datorită zonelor sale mai interne și necontaminate va trebui să se meargă pe jos sau călare pe cal.

Și este acela pe care-l vor parcurge tinerii indigeni care în acel mod se vor putea bucura de biodiversitățile prezente în valea Jebai, în "Cascada Tulivieja" și de-a lungul malurilor fluviului "Fonseca". De la 17 la 21 ianuarie, pe urma lui Laudato si', pelerinii de la ÎMTI, vor fi angajați în momente de rugăciune și vor asculta mărturii ale tinerilor angajați în lupta pentru salvgardarea ținuturilor și împotriva culturii rebutului. Vor realiza murales pentru a aminti urgența de a proteja mediul, vor vizita sate și grote rituale, vor asista la un ritual tradițional condus de delegația Maya și într-o pepinieră voi pregăti 5000 de plante pe care să le planteze când va începe perioada ploilor. Va fi o întâlnire compatibilă cu exigențele ecologiei, cu impact zero: "tinerilor pelerini indigeni li se va da un termos metalic de umplut în izvoarele și stațiile de apă potabilă. În acest mod nu vor fi folosit bidoane de plastic. Și pentru hrană sunt pregătite recipiente din "bostan" și frunze de bijao în care să se învelească diferitele feluri de mâncare. Astfel se vor evita farfurii de unică folosință.

Un sat nativ în inima lui Panama. La sfârșitul întâlnirii lor la Soloy, participanții vor merge în Panama pentru a urma programul ZMT și evenimentele papale. De data aceasta nu vor merge în capitală în căutare de condiții mai bune de viață, pentru a scăpa de sărăcie sau pentru a studia. La Panama, tinerii indigeni vor organiza, în cadrul unui parc citadin, un adevărat sat nativ, cu produse de artizanat, melodii și dansuri. Va fi ocazia pentru a arăta, "cu orgoliu", tuturor tinerilor din lume, cultura lor și credința lor. În ciuda celor care, și astăzi, îi consideră invizibili.

(După agenția SIR, 18 octombrie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat