Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Pace în Coreea, Moon: de la papa Francisc încurajare și speranță

De Moon Jae-in

Președintele sud-coreean Moon Jae-in exprimă "recunoștință profundă papei Francisc și Sfântului Scaun pentru că a dat mare încurajare și speranță celor două Corei" în parcursul lor de reconciliere. În Europa pentru o serie de vizite oficiale, Moon a luat parte la liturghia pentru pace în peninsula coreeană, celebrată aseară în bazilica "Sfântul Petru" de cardinalul Pietro Parolin, secretar de stat al Sfântului Scaun. Împreună cu președintele erau soția sa, un grup numeros de credincioși coreeni, circa o sută de preoți și misionari, câțiva episcopi și mulți reprezentanți ai corpului diplomatic pe lângă Sfântul Scaun. Propunem în continuare textul integral al discursului rostit de președintele sud-coreean.

Laudă lui Isus!

Eminența Voastră cardinal Parolin, secretar de stat,

Stimați oaspeți,

Este pentru mine o mare plăcere să fiu aici în bazilica "Sfântul Petru", casă a credinței catolice, pentru a vă întâlni pe voi toți și a participa la această sfântă Liturghie.

În numele poporului coreean, aș vrea să exprim recunoștința mea profundă cardinalului Parolin pentru că a celebrat personal această liturghie specială pentru pace în peninsula coreeană, precum și întregului staff de aici de la Sfântul Scaun, care a extins o ospitalitate călduroasă și a pregătit acest eveniment semnificativ.

În urmă cu jumătate de secol, la 6 octombrie 1968, în această bazilică "Sfântul Petru" au fost beatificați 24 de martiri coreeni.

Pentru prima dată, rugăciuni și imnuri coreene au răsunat în această mare catedrală.

Cei 500 de credincioși coreeni au vărsat lacrimi de bucurie.

Până astăzi, Coreea a produs 103 martiri, care este al patrulea număr mai mare din lume, în spatele Italiei, Spaniei și Franței.

În omilia din acea zi, papa Paul al VI-lea a îndemnat persoanele să imite marele exemplu al Bisericii coreene.

A subliniat că, în istoria globală a Bisericii catolice, Coreea este un caz unic în sensul că mișcarea ecleziastică a început după ce oamenii au avut o întâlnire directă cu Cuvântul lui Dumnezeu, înainte ca să ajungă misionarii.

Aceasta a fost o mare onoare conferită Bisericii catolice din Coreea.

Biserica catolică din Coreea a acceptat restricții și dificultăți și a imitat viața lui Isus sub forma unei chemări sociale.

În timpul orelor întunecate ale colonizării, dezbinării, războiului și dictaturii, era în picioare pentru a face lumină asupra demnității umane și asupra dreptății, precum și asupra căii păcii și iubirii.

Preoții și laicii din Coreea erau alături de cei slabi și de cei persecutați în cadrul societății.

Uneori, au coborât în stradă pentru a apăra democrația și drepturile umane.

Eu însumi am fost timp îndelungat membru al Comisiei Catolice pentru Dreptate și Pace, precum și al Comisiei pentru Drepturile Umane.

Sunt imens de mândru de acest fapt.

După ce a asistat la dedicarea Bisericii catolice pentru democrație, drepturi umane și asistență socială, poporul coreean a început să respecte credința catolică drept o religie exemplară.

Sper ca gloria să strălucească asupra Bisericii catolice.

Stimați oaspeți,

Chiar acum în peninsula coreeană au loc schimbări istorie și emoționante.

În septembrie, președintele Coreii de Nord, Kim Jong-un și eu am semnat Declarația comună la Pyongyang.

În fața întregii lumi, am promis să punem capăt ciocnirii militare dintre cele două Corei și am anunțat o peninsulă coreeană pașnică, liberă de arme nucleare și amenințări.

Până acum, cele două Corei au realizat acorduri câte unul. Retragem arme și postări de pază din zona demilitarizată.

Conducem și operațiuni pentru înlăturarea minelor terestre.

Marea Occidentală, unde în trecut au avut loc conflicte armate, a devenit marea păcii și a cooperării.

Statele Unite și Coreea de Nord au pus capăt și relațiilor ostile care au durat 70 de ani și s-au așezat împreună la masă.

Exact cum s-a rugat papa Francisc în vederea întâlnirii SUA - Coreea de Nord, noi deschidem drumul spre un efort nobil, care va asigura un viitor de pace pentru peninsula coreeană și pentru lumea întreagă.

În timpul iernii rigide din 2017, poporul coreean a purtat lumânările în modul cel mai frumos și pașnic pentru a salvgarda democrația și a lumina noul drum.

Parcursul de pace care a început de la revoluție la lumina lumânării a devenit forță trăgătoare a unei cotituri miraculoase.

Sfântul Scaun a trimis o delegație la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Pyeongchang și a furnizat un sprijin puternic păcii în peninsula coreeană.

Papa Francisc a binecuvântat drumul nostru spre pace și a mers împreună cu noi prin rugăciunile sale.

Aș vrea să exprim încă o dată recunoștința mea profundă papei Francisc și Sfântului Scaun pentru că a furnizat mare încurajare și speranță națiunii coreene în ansamblul său și celor două Corei, care doresc pacea și deocamdată recuperează simțul de fraternitate.

Eminența Voastră cardinal Parolin,

Stimați oaspeți,

Iubirea față de neamul omenesc, pe care creștinismul și civilizația europeană au făcut-o să înflorească, a trecut de timp și de spațiu pentru a furniza încurajare peninsulei coreene.

Spiritul de incluziune și solidaritate întrupat de Uniunea Europeană furnizează inspirație călătoriei noastre spre pacea permanentă în peninsulă.

Istoria pe care neamul omenesc a scris-o până acum este reprobabilă și îmbibată de istorii de război.

Declarația de sfârșit al războiului în peninsula coreeană și semnarea unui tratat de pace vor fi ca dizolvare a ultimului regim de război rece rămas pe pământ.

Așa cum este scris în cartea Psalmilor, iubirea și adevărul se vor întâlni, dreptatea și pacea se vor îmbrățișa într-un sărut acum în peninsula coreeană.

Rugăciunile pentru pacea în peninsula coreeană, pe care le-am oferit astăzi în bazilica "Sfântul Petru", vor răsuna ca ecouri de speranță în inimile poporului din cele două Corei precum și a oamenilor din întreaga lume care doresc pacea.

Acesta va fi izvor de mare forță pentru poporul nostru care dorește pacea. Cu siguranță, rugăciunile noastre astăzi se vor transforma în realitate.

Vom ajunge la pace și vom depăși dezbinarea fără a eșua.

Mă rog pentru pace pentru fiecare dintre voi.

Mulțumesc.

(După AsiaNews, 18 octombrie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat