Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: Întrunirea Consiliului Pastoral Diecezan

Membrii Consiliului Pastoral Diecezan s-au întrunit joi, 18 octombrie 2018, la Centrul "Gaudium et Spes" din Traian, în sesiunea de toamnă. Împreună, episcopi, preoți și laici, au dezbătut problemele care au stat pe ordinea de zi. Invitat special la această ședință a fost pr. Anton Bișoc, care la 17 octombrie a sărbătorit jubileul de 70 de ani de preoție.

Întâlnirea a început cu salutul PS Petru Gherghel adresat întregii adunări și în mod special pr. Anton Bișoc. După ce a elogiat îndelunga activitate a părintelui, începând cu perioada în care a fost prefect în seminar și apoi paroh în diferite parohii, episcopul l-a rugat să rostească un mesaj către cei prezenți.

Pr. Anton a vorbit din scaunul cu rotile pe un ton de gratitudine pentru tot ce a primit de la Dumnezeu, divulgând "secretele" care au făcută posibilă așa o îndelungată pastorație. În primul rând, ocupație continuă. Cu convingere deplină, a recomandat tuturor preoților să-și găsească tot timpul ceva de făcut. Lenea, lipsa ocupației, lasă spațiu ispitelor și lâncezelii, când Cel Rău nu întârzie să ofere alte ocupații preotului. Al doilea secret al său a fost rugăciunea. A deplâns exemplul câtorva confrați care, de-a lungul timpului, răcind practica rugăciunii, au ajuns să-și abandoneze vocația. Un al secret în viața lui a fost adorația euharistică. Preotul are o sursă inepuizabilă pentru propria energie și activitate în sfânta Euharistie. Crezând cu tărie în prezența lui Isus, el trăiește în dăruire autentică. Al patrulea secret a fost presa. La vârsta lui, 97 de ani, nu încetează să trimită în toată lumea reviste și publicații catolice (expediază în fiecare lună 1.500 de exemplare ale revistei "Lumina creștinului", pe lângă alte cărțulii). Pentru el a fost o datorie sfântă și o pasiune moștenită de la tatăl său. Pentru aceasta, PS Petru Gherghel l-a numit "mare mesager al scrierilor sacre".

În semn de prețuire, pr. Anton Bișoc a primit din partea episcopilor un ornat, împreună cu încurajarea fermă de a fi mai departe, pe cât îi permite sănătatea și mobilitatea, un slujitor al lui Cristos.

Întâlnirea a continuat cu discursul doamnei Eugenia Dămătăr pe tema: "Viziune asupra familiei. Respect față de rolul părinților". Ea a mulțumit episcopilor și preoților care s-au implicat activ la referendumul din 6-7 octombrie și a exprimat sentimentul plăcut pe care l-a trăit, acela de a fi susținută în demersul ei de către Biserică. A enumerat toate devierile timpului nostru cu privire la identitatea familiei, care nu este nici modernă, nici tradițională, ci așa cum a lăsat-o Dumnezeu și cum o găsim propusă în evanghelie. Sexualitatea este un dat care nu trebuie pus în discuție ca un accesoriu care poate fi modificat după placul unei ideologii sau alta. Ea e inseparabilă de persoană, nicidecum un produs al deciziei persoanei de a avea o sexualitate sau alta.

Pr. Felician Tiba, în completarea acestei prezentări, a exprimat faptul că referendumul, în optica sa, a fost un "act de credință" a cărui nevalidare se vede deja în proiectele înaintate cu repeziciune în parlament (parteneriatele civile).

Pr. Augustin Folner OCarm a vorbit despre "Viața consacrată și trăirea credinței în comunitățile noastre. Promovarea vocațiilor". A ținut să sublinieze bogăția pe care o are Dieceza de Iași cu cele 100 de congregații religioase și 700 de persoane consacrate. Vocația este un dar al lui Dumnezeu. Ea se naște în sânul unei comunități și este pentru comunitate. E de luat în seamă necesitatea rugăciunii pentru vocații. Dumnezeu oferă fiecărui timp ceea ce are mai multă nevoie. Așa a fost cazul cu fondatorii de ordine și de congregații. El oferă și timpurilor noastre slujirile de care acest timp are nevoie, însă Dumnezeu trebuie rugat ca să trimită lucrători. Vocația se naște din rugăciune și se întreține cu rugăciune.

Sr. Victoria Pop, în completarea acestor gânduri, a ținut să spună că, în timpurile actuale, "tinerii trebuie să vadă, au nevoie să fie atrași".

Responsabila cu Acțiunea Catolică, doamna Cristina Mare, în intervenția ei, a mulțumit tuturor preoților pentru tot ce fac cu tinerii, semnalând că și Acțiunea Catolică poate fi un "liant" spre o viață consacrată lui Dumnezeu.

Ședința a continuat cu câteva precizări din partea PS Petru Gherghel cu privire la vizita "ad limina apostolorum" pe care episcopii romano- și greco-catolici din România o vor întreprinde la Roma, în perioada 5-11 noiembrie. În acest context, el a semnalat o posibilă vizită apropiată din partea Sfântului Părinte în țara noastră.

Despre "Pastorația bolnavilor și asistența social-medicală" a vorbit pr. Eugen Robu. Printre altele, el a afirmat că un "creștin își merită atributul de autentic în măsura în care îl întâlnește pe Isus în frații săi". Pastorația sanitară e împărțită în mai multe sectoare. Toate acestea își propun să-l apropie pe cel bolnav de Dumnezeu și să-i acorde asistență. Dieceza de Iași se bucură de 12 centre medicale, aici înțelegându-se dispensare, centre de îngrijire la domiciliu, spitalul de la Barticești. PS Aurel a prevestit înființarea unui centru de paliație la Săbăoani, un proiect care se va finaliza cu probabilitate în următorii doi ani.

Tot PS Aurel Percă, referindu-se la rezultatul referendumului, a amintit de cuvântul recent canonizatului papă Paul al VI-lea: "Fumul Satanei a intrat printr-o breșă în Biserică. Noi deschidem ferestrele ca să iasă afară".

Spre sfârșitul întâlnirii, pr. Cristian Farcaș a vorbit despre necesitatea intabulării terenurilor. A vorbit, de asemenea, despre conflictele de muncă și a recomandat întocmirea unui registru de casă.

După salutul final al PS Petru Gherghel și mulțumirea exprimată pentru prezența la acest consiliu, a urmat rugăciunea Orei medii și prânzul.

Pr. Cristian Diac

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 18 octombrie: Traian: Întrunirea Consiliului Pastoral Diecezan


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat