Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa: "Sunt dispus să vizitez Coreea de Nord"

De Andrea Tornielli

Papa Francisc a exprimat disponibilitatea sa de a vizita Pyongyang, capitala Coreii de Nord și a explicat că va lua în considerație călătoria după ce va primi o invitație oficială. A afirmat asta purtătorul de cuvânt al președintelui sud-coreean Moon Jae-in imediat după audiența pe care liderul de la Seul a avut-o cu pontiful la amiaza zilei de joi, 18 octombrie 2018. "Papa Francisc - se citește într-un comunicat al agenției de presă coreene YonHap News - a exprimat disponibilitatea sa de a vizita Coreea de Nord, dacă este invitat oficial, spunând și că «în mod sigur» va răspunde la o astfel de invitație din partea statului comunist. Comentariul a venit în cursul unei întâlniri cu președintele Coreii de Sud, Moon Jae-in, care a încredințat papei o invitație verbală din partea liderului nord-coreean Kim Jong-un pentru ca papa să poată vizita Pyonbgyang".

"Papa a spus: «Cu siguranță voi dat un răspuns dacă vine o invitație (oficială) și dacă pot să merg», le-a spus jurnaliștilor șeful biroului de presă al lui Moon, Yoon Young-chan. Moon a întrebat dacă poate să-i spună șefului Coreii de Nord să trimită un delegat oficial pentru a-l invita pe papa. Pontiful a răspuns că invitația verbală transmisă de președintele Moon ar trebui să fie suficientă, dar că și o invitație oficială ar fi frumoasă".

În cursul colocviilor, informează tot purtătorul de cuvânt al lui Moon, Francisc a spus că susține angajarea în favoarea păcii în peninsula coreeană. "Eu susțin cu putere angajarea guvernului din Coreea de Sud care este pusă în aplicare pentru procesul de pace în peninsula coreeană". La întâlnirea cu ușile închise a participat ca traducător preotul coreean Han Hyun-taek. Bergoglio, după cum a comunicat purtătorul de cuvânt al președintelui Moon, a fost de acord ca să fie prezentate cuvintele sale, de obicei considerate rezervate în acest tip de audiențe. "Mergeți înainte fără să vă opriți, nu vă fie frică", a adăugat pontiful.

Întâlnirea privată dintre Francisc și președintele Coreii de Sud a durat 35 de minute. Audiența în total aproape o oră. Cum este tradiție, după audiența față în față, a urmat întâlnirea cu delegația oficială sud-coreeană. Climatul întâlnirii a fost cordial și destins, Moon și papa au apărut în sintonie așa încât la momentul schimbului de cadouri continuau să vorbească între ei. Prezentându-se în fața pontifului care-i adresa bun-venit, Moon a răspuns: "Vin ca șef de stat coreean, dar sunt catolic, numele meu de botez este Timotei și este o onoare să vă întâlnesc. Știu că sunteți ocupat, aveți puțin timp în aceste zile, mulțumesc că ați găsit un moment pentru mine în timp ce Sinodul continuă".

Moon i-a dat papei Francisc o sculptură cu fața lui Isus realizată de un vestit artist coreean, indicând coroana de spini a spus: "Acestea sunt suferințele poporului coreean". Și i-a dăruit și o statuie de marmură de culoare verde care o reprezintă pe Sfânta Fecioară Maria: "Aceasta este fața tipică a femeii coreene", a explicat președintele Moon Jae-in, care i-a spus pontifului că a citit câteva dintre cărțile sale, citând îndeosebi "Această economie ucide".

Papa Bergoglio a răspuns cu tradiționalul medalion al măslinului, un simbol - a spus el - al "dorinței de pace" în Coreea, și o mare pictură a Pieței "Sfântul Petru" din 1700. Apoi i-a dat într-un plic mesajul pentru Ziua Mondială a Păcii 2018 și principalele documente ale pontificatului său. Înainte de a-și lua rămas bun, îndreptându-se spre ușă, papa i-a cerut soției președintelui: "Rugați-vă pentru mine". Moon a adăugat: "Dumneavoastră nu sunteți numai conducătorul Bisericii catolice, ci un învățător pentru omenire". Imediat după aceea, Moon l-a întâlnit pe cardinalul secretar de stat, Pietro Parolin, care ieri, în "Sfântul Petru", a celebrat o liturghie pentru pacea în Coreea.

(După Vatican Insider, 18 octombrie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat