Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Comunitatea "Sfântul Egidiu": S-a încheiat întâlnirea internațională "Punți de pace". Întâlnire în 2019 la Madrid

Întâlnirea internațională "Punți de pace", promovată de Comunitatea "Sfântul Egidiu" și de arhidieceza de Bologna, s-a încheiat ieri seara în piața Maggiore și în fața lui "Sfântul Petroniu". Mai înainte, reprezentanții diferitelor credințe religioase prezenți s-au reunit în rugăciune în diferite locuri din oraș.

Din orașul bolognez, timp de trei zile "capitală a păcii", conform cuvintelor arhiepiscopului Matteo Zuppi, s-a născut deci "o mișcare de pace care crește și se dezvoltă în lume" și care anul viitor va repropune același eveniment la Madrid, urmărind mereu "spiritul de la Assisi". Această mișcare, a spus președintele Comunității "Sfântul Egidiu", Marco Impagliazzo, este rod al unei exigențe "împărtășite de mulți în toate ținuturile: o mișcare de inimi, de gânduri, de voințe, de culturi pentru pace".

Șantierul deschis la Bologna a avut participarea a mii de tineri și adulți veniți din toată Europa, 300 de lideri ai tuturor religiilor și umaniști, 34 de panel de discuție în care s-a vorbit despre rănile deschise, războaiele încă în desfășurare, dar s-a și mărturisit că "pacea este mereu posibilă", așa cum a amintit tot Impagliazzo: "Așa cum a spus în urmă cu 50 de ani tatăl unei oaspete a noastre, Martin Luther King: «I have a dream». Noi avem un vis: pacea".

Încă o dată în diferitele intervenții a revenit metafora porticurilor care caracterizează geografia urbană din Bologna: "Pacea este un portic care îi protejează pe toți", a spus monseniorul Zuppi: "Punțile sunt bunul comun al acestei camere foarte frumoase și unice care este lumea". Și imediat după aceea, episcopul catolic de Haimen din China, Joseph Shen Bin, a amintit că doar cu o lună în urmă o altă punte de pace a unit două mari realități mondiale separate de decenii: "La 22 septembrie, grație marilor eforturi de dialog ale celor două părți, China și Sfântul Scaun au semnat un acord cu privire la numirea episcopilor pentru a integra pe deplin Biserica chineză în Biserica universală: acesta a fost dorința multor papi și este și dorința noastră. Prin dialog a fost construită o punte de pace care a dărâmat un zid care a durat aproape șaptezeci de ani".

"Grație acestei punți, pentru prima dată avem în acest an doi episcopi chinezi care participă la Sinod. Pentru prima dată în șaptezeci de ani, universalitatea Bisericii s-a îmbogățit cu prezența lor", a adăugat episcopul de Haimen care deja a prefigurat o următoare etapă în Extremul Orient: "Doresc ca într-o zi să veniți toți în China, țară primitoare și călduroasă, pentru a vedea cum deschiderea a adus prosperitate socială și economică".

Așadar, pacea este posibilă, chiar dacă "nu este dobândită niciodată pentru totdeauna și trebuie mereu căutată împreună, purificând inima și mințile, ajutând popoarele să privească în ochii celuilalt și să nu rămână prizonieri ai fricii", așa cum afirma "Apelul de pace" citit la încheierea ceremoniei și încredințat de un grup de copii autorităților religioase și politice prezente pe scenă. Pentru a construi pacea rolul credințelor este fundamental, pentru "a lucra la unificarea spirituală care a lipsit până acum globalizării și unui destin comun al umanității", afirmă documentul. "Religiile sunt legătură, comunitate, a pune împreună. Sunt punți, creează comuniune, recreează familia umană".

În același timp, a spus fiica lui Martin Luther King, Bernice, pastor baptist ca tatăl său, într-o intervenție foarte aplaudată, "trebuie să dialogăm pentru a ne înțelege unul pe altul, într-o lume plină de violență, rasism, frică și războaie. Și cu cât se crede mai mult, cu atât suntem mai deschiși față de celălalt. Trebuie să învățăm arta practică a trăirii împreună".

(După Vatican Insider, 17 octombrie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat