Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: "Cine vrea să mă ajute, să ducă înainte Conciliul în Biserică"

De Andrea Tornielli

"Dacă vrei să mă ajuți, acționează în așa fel încât să duci înainte Conciliul în Biserică. Și ajută-mă cu rugăciunea ta. Am nevoie de multă rugăciune". Așa a răspuns Francisc unui tânăr iezuit care-l întreba ce să facă pentru a-l susține pe papa în misiunea sa. La Civiltà Cattolica a publicat transcrierea, culeasă de directorul Antonio Spadaro, a dialogului care a durat o oră, desfășurat la Vilnius cu iezuiții din Țările Baltice, în timpul recentei vizite papale.

"Nu știu ce să cer - a răspuns Francisc - Dar ceea ce trebuie făcut astăzi este să se însoțească Biserica într-o profundă reînnoire spirituală. Eu cred că Domnul cere o schimbare în Biserică. Am spus de atâtea ori că o pervertire a Bisericii astăzi este clericalismul. Dar în urmă cu 50 de ani o spusese clar Conciliul al II-lea din Vatican: Biserica este poporul lui Dumnezeu. Citiți numărul 12 din Lumen gentium. Simt că Domnul vrea ca să înainteze Conciliul în Biserică. Istoricii spun că pentru ca un Conciliu să fie aplicat este nevoie de 100 de ani. Suntem la jumătatea drumului. Așadar, dacă vrei să mă ajuți, acționează în așa fel încât să duci înainte Conciliul în Biserică. Și ajută-mă cu rugăciunea ta".

Vorbind despre acțiunea iezuitului și gândindu-se la timpurile clandestinității în care timp de decenii călugării au trebuit să se refugieze în fostul imperiu sovietic. Bergoglio a spus: "Cred că pentru un iezuit a lucra în clandestinitate nu este greu. Părintele Hugo Rahner spune că iezuitul trebuie să fie capabil să discearnă fie în ogorul lui Dumnezeu fie în ogorul diavolului. Cred că discernământul ne dă această capacitate, acest fler a supranaturalului: simțul divinului și al diabolicului referitor la evenimentele vieții umane și ale istoriei. Trebuie să cerem să fim introduși fie în intențiile Domnului fie în cele ale dușmanului naturii umane și în înșelătoriile sale. Și în momentele urâte iezuitul trebuie să știe cum să meargă".

Răspunzând episcopului iezuit Sigitas Tamkevièius, care a fost închis în închisoarea KGB-ului vizitată puțin mai înainte de papa, Francisc a spus: "Vreau să vă spun asta: noi spunem că Isus s-a coborât în iad, iar eu vă sfătuiesc să nu vă fie frică să coborâți în iadul persoanelor. Uneori, asta chiar înseamnă a intra în terenul diavolului. Însă suferințele umane, sociale, cele ale conștiințelor… trebuie coborât în iad, trebuie coborât acolo. A atinge rănile. Și atingând rănile persoanelor, tu atingi rănile lui Cristos. Iezuitului nu trebuie să-i fie frică de asta. Este un har care se primește din mâna Domnului. Și aceste răni nu s-au deschis numai la Vilnius și în trecut. Același lucru se întâmplă chiar astăzi în atâtea situații socio-politice din lume. Mă gândesc la un filmare care dă mărturie despre situația din unele închisori din nordul Africii construite de traficanții de persoane. Când guvernele îl trimit înapoi pe cel care a reușit să se salveze, traficanții îi pun în acele închisori, unde se practică torturile cele mai oribile. Pentru aceasta este important ca dumneavoastră să vorbiți despre experiența din închisoare".

"Oamenii - a adăugat Francisc - trebuie să știe ce înseamnă. Este bine ca să vorbiți despre asta. Noi astăzi ne sfâșiem hainele pentru ceea ce au făcut comuniștii, naziștii și fasciștii… dar astăzi? Nu se întâmplă și astăzi? Desigur, se face cu mănuși albe și de mătase!... Eu port mereu cu mine această Via Crucis de buzunar, pentru a aminti pătimirea Domnului [și scoate din buzunar]. Este pătimirea atâtor oameni care astăzi sunt închiși, torturați. Îmi face bine să meditez Via Crucis. Mulțumim, părinte! Mulțumim pentru mărturia dumneavoastră!".

Apoi papa a vorbit despre "apropierea" lui Dumnezeu. "Apropierea este atitudinea cea mai veche a lui Dumnezeu. El însuși se prezintă astfel: aproape… Și apoi s-a făcut și mai aproape: s-a făcut unul dintre noi. Synkatabasis: Dumnezeu s-a făcut condescendență, aproape în trup. Orice pastorație care uită asta este destinată eșecului. Isus s-a făcut aproape de cei marginalizați, de cei morți - pe care apoi îi învia -, de păcătoși, de vameși, de prostituate… Cei curați, profesioniștii religiei se scandalizau. Dacă un preot alungă în mod rău un penitent, episcopul trebuie să se întrebe dacă este cazul să-i ia facultatea de a spovedi, pentru că duhovnicul trebuie să exprime paternitate. Duhovnicul este acolo pentru a-l îmbrățișa pe fiul rătăcitor, pe fiul pierdut. Și mereu, mereu, dacă tu ești părinte, mereu găsești modul pentru a ierta".

În sfârșit, Francisc a vorbit despre educație. "Trebuie să se iasă dintr-o moștenire negativă a iluminismului care constă în a imagina educația ca o umplere a capului cu idei. Astăzi există școli și universități care au ca unic scop acela de a-i pregăti pe studenți pentru "succes". Și fac asta umplându-i cu noțiuni. Educația implică toată persoana, nu numai capul. Am spus asta de atâtea ori și aici mă repet: există limbajul capului, dar există și limbajul inimii, al sentimentului. Trebuie educată inima. Este nevoie de o educație a sentimentului. Și există și limbajul mâinilor. Sunt trei limbaje care trebuie ținute împreună. Tânărul este chemat să gândească ceea ce simte și face și trebuie să simtă ceea ce gândește și face și să facă ceea ce simte și gândește. Unitatea noastră este o unitate umană și acolo intră tot, intră neliniștea față de ceilalți, implicarea. Să nu uităm simțirea, sentimentele. Ignațiu a fost un mare educator al sentimentelor. Și acesta trebuie să fie drumul educației. Desigur, misiunea iezuiților care lucrează în școli este și aceea de a forma educatori capabili. Ei trebuie să construiască o comunitate educativă care să fie în măsură să discearnă situațiile și să învețe să ducă educația pe aceste trei limbaje al inimii, capului și mâinilor. Dar, vă rog, iezuiții să nu lase educația! Societatea lui Isus nu trebuie să abandoneze această misiune, pentru că este un drum puternic".

(După Vatican Insider, 17 octombrie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat